Președintele american, Donald Trump, l-a înlocuit luni pe șeful interimar al Agenției pentru imigrație și vămi (ICE), Daniel Ragsdale, din administrația Obama, a anunțat secretarul Securității Interne, John Kelly, citat de AFP.

Thomas Homan, care preia conducerea ICE în locul lui Daniel Ragsdale, “va lucra la aplicarea legilor noastre privind imigrația pe teritoriul SUA, în conformitate cu interesul nostru național”, a declarat Kelly, într-un comunicat.

Tot luni, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a destituit-o din funcție pe ministra interimară a Justiției, Sally Yates, ce provenea din administrația Obama, la câteva ore doar după ce aceasta a exprimat refuzul de a apăra în instanțe ordinul executiv prezidențial de vineri privind interzicerea intrării pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte state majoritar musulmane și a refugiaților.

“Ministra interimară, Sally Yates, a trădat Departamentul de Justiție refuzând să aplice un ordin menit să protejeze cetățenii Statelor Unite”, a declarat Casa Albă, într-un comunicat citat de AFP.


Casa Albă a lansat luni un ultimatum la adresa diplomaților americani care au protestat oficial față de ordinul executiv semnat vineri de președintele Donald Trump și care suspendă intrarea în Statele Unite a cetățenilor din unele țări musulmane și a refugiaților, transmite AFP.

“Fie ei acceptă programul, fie pleacă”, a declarat Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe.

AFP notează că este fără precedent pentru orice nouă administrație americană: la zece zile după învestirea lui Donald Trump și trei zile după decretul său anti-imigrație, diplomați americani “contestatari” se revoltă față de acest text care a provocat indignare în SUA și în lume.

Deși Departamentul de Stat se află în teorie trecut sub drapelul administrației Trump, un număr de diplomați au transmis “un mesaj, printr-un canal disident, privind decretul intitulat “Protejarea națiunii împotriva intrării teroriștilor străini în Statele Unite”, a explicat Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub John Kerry și care asigură interimatul în așteptarea eventualei sosiri a secretarului de stat numit, Rex Tillerson.

Diplomatul american a amintit că această cale de contestare în cadrul ministerului reprezintă “de mai mult timp un vehicul oficial care permite angajaților Departamentului de Stat să-și exprime opiniile și perspectivele alternative asupra problemelor de politică externă”.

El nu a dat detalii despre conținutul respectivului text “disident”, dezvăluit de blogul specializat Lawfare, nici legate de numărul diplomaților care îl susțin sau care l-au semnat. Lawfare vorbește de “sute” de funcționari gata să parafeze documentul.

Diplomații contestatari denunță “o politică ce închide poarta pentru mai mult de 200 de milioane de călători legitimi, în speranța împiedicării unei mici părți să utilizeze sistemul de vize pentru a intra în SUA și a-i ataca pe americani”. Aceasta “nu va răspunde obiectivului unei țări mai sigure”, estimează “disidenții”.


Ministrul de Justiție al statului Washington a depus luni o reclamație în care cere oprirea imediată a aplicării ordinului executiv al lui Donald Trump privind imigrația, pe care îl consideră contrar Constituției, transmite AFP preluata de Agerpres.

“Nimeni nu este deasupra legii, nici chiar președintele”, a declarat ministrul democrat Bob Ferguson, într-o conferință de presă. “Iar la tribunal, nu întotdeauna cel care vorbește mai tare este cel care câștigă. Este Constituția”, a spus el.

Plângerea lui Ferguson, prima de acest gen, îl vizează pe noul președinte american, dar și pe pe înalți responsabili din administrație, în special departamentul de Securitate Internă.

Decretul anunțat vineri prevede controale întărite la frontiere, destinate să stopeze intrarea eventuală a unor “teroriști islamiști radicali” și interzice accesul în SUA al cetățenilor a șapte țări cu majoritate musulmană.

Această interdicție, primită cu indignare în SUA și lumea întreagă, separă familii “și subminează interesul suveran al Washingtonului de a rămâne un loc primitor pentru imigranți și refugiați”, a punctat Ferguson.

Mai multe mari companii americane cu sediul în statul Washington, printre care Amazon și Expedia, au anexat declarații la plângere în care explică urmările decretului în ce privește operațiunile lor și angajații.

“Până ce Congresul va pune administrația în fața responsabilităților sale pentru traumatismele morale și juridice evidente, suportate de persoane nevinovate și care intră în țara noastră respectând legea, revine Statelor datoria de a proteja și de a evidenția drepturile oamenilor care trăiesc în interiorul frontierelor noastre”, a arătat guvernatorul democrat al statului Washington, Jay Inslee, în cadrul aceleiași conferințe de presă.


 

12 COMMENTS

 1. democratii astia sunt ca iohanistii nostri: opozitie, sabotaj si scandal la orice.
  Pe undeva e normal, metodele lui Soros sunt la fel iar ongistii la fel de disperati ca nu se mai uita nimeni in gura lor, cu campaniile lor de salvat tot timpul cite ceva – numa banii sa vina….

  Ia sa ne gindim ca la A3, contrar liniei postului, explicita sau pur si simplu de facto, se trezeste unul din importantii realizatori (adica un angajat, unul platit de firma aia) sa ia partea lui Basescu, lu Udrea, a PDLului, sa cautioneze recentele proteste, sa fie impotriva gratierii, sa zica ca Voiculescu trebuie sa mai stea 10 ani la inchisoare…
  Gidea ce sa faca, sa taca, sa-l lase, sa-i dea salariu in continuare, sa-i maresca spatiul de emisie… nu, tata, ai opinii? bravo! ia du-te tu la altii, sau pe strada si exprimati-le, nu pe banii mei! Deci individul trebuie dat afara, logic. E, asa face si Trump. Se numeste leadership, o chestie mai putin cunoscuta si mai ales foarte putin recunoscuta de catre multii ipocriti ce ne populeaza tarisoara.

  Democratia e doar la vot, in rest fiecare trebuie sa-si conduca tarlaua proprie cum crede de cuviinta si restul care nu sunt in pozitii de conducere, numita sau alese, dupa caz, sa se lase condusi; altfel, treaba se numeste anarhie.

 2. Dar cum ramane cu vointa poporului dle Tudor?

  Daca venea secretarul de stat X ramas de pe vremea lui Ciolos si zicea ca nu marim pensiile deoarece n-avem acoperire la buget, iar Dragnea (aka grindeanu) il demitea, cum era?

  Sau vointa poporului se aplica numai cand e PSD-ul la putere?

  Nu sunt de acord cu Trump dar m-a surprins fix pentru ca face (deocamdata) ce a promis in campanie.
  As fi vrut sa ma surprinda si PSD-ul la fel…

 3. Ca urmare a discutiei de samabata purata cu regele arabiei s-a ajuns la un acord de relocare a refugiatilor in orientul mijlociu ( exact cum s-a promis in campanie) Asa este si normal. Nu mutam mase mari de oameni de o cultura total diferita in tari precum SUA Franta Germania sau Suedia Umanitatea nu presupune sa isi distruga o tara bunastarea si securitatea pt a le fi bine unor refugiati ( din care mare parte sunt analfabeti in propria lor limba)

 4. Eu văd această măsură ca pe o schimbare de paradigmă(??!!)
  Problema dilematică este că ea se face brusc, peste noapte, și la noi și la americani, ceea ce îmi aduce aminte, brusc, de ERATA CCR-ului Iuliei Motoc-Cedo. ”Cedo”, căreia ce(-i )do reste suflețelul se ia în considerare necondiționat de către joshannis respectiv ca barbat-su să fie ministru, via băsescu-salvatul, recte(și el) recunoscătorul de-a pururi pentru ne-suspendarea sa, acesta a fost numit ministru cu prima ocazie, adică după ce ”a trebuit să moară oameni”.
  Revin. În fapt, referitor la demiterile, așa-zis neconstituționale, din Administrația americană, este vorba doar de dublă măsură. Așa se vede de pe strada mea, de la țară (care-i la vreo 300 de metri de asfalt) și nu de la Muzeul Țăranului Român sau Muzeul de la nivelul Muzeul National înțesate de băsiști de bine ”ieșitori” în stradă.(că tot vorbeam de țară și țărani din diverse arealuri)
  Când la noi, în Țărișoara asta (dragă, mult, celor de la SCHWEIGHOFER sau IKEA) se dădeau afară, de-a valma, după soluția imorală, pesedistii și din guvern, și din ministere, și din adm.centrală și din deconcentrate, și sefi de servicii și procur general cu adjuncții, și sefi ai DNA cu tot cu adjuncți, pe te miri ce, adică pe bază de carnet, atunci politicienii de dreapta, analiștii și presa spuneau, negru pe alb(adică ”cu subiect și predicat”), că trebuie să mai învățăm democrație și că în ”patria democrației”, la schimbarea Administrației sunt trecuți pe linie moartă 300.000 de slujbași ai vechii administrații fără nici un scâncet, fără niciun scandal. C-așa-i în tenis. Acum, că veni Trump și face doar ce au făcut înaintea lui toți, toți, predecesorii săi(cam pleonastic dar întrește argumentația) nu e bine, vin mitingiștii de profesie, vin politicienii(tot de dreapta), vine presa , vin analiștii și strigă din toți bojocii: Ole! Ole! Ole! …democracy unde „ie”?!.

 5. daca doar deminte pe cine nu e de acord cu el, inseamna ca Presedintia SUA a evoluat: acum cativa ani OMORA pe cine nu era de acord cu ea!! (sau macar incerca).
  vezi Castro, Saddam, Noriega, Ghadafi etc. deci e de bine

 6. mie-mi place Trump. face ceea ce altii nu indrazneau, pt SUA!
  bravo lui si vai de noi europenii ca nu reusim ceva ce ei reusesc!

 7. Deci Trump ii inlocuieste pe cei din adm. Obama – e normal si logic, asa ar fi facut si Democratii -Hillary sigur!, daca castigau ei, iar predecesorii lor ramasi in functii ar fi fost din zona republicana. De fapt si daca ar fi fost de acord cu Trump, tot trebuiau schimbati. Pana la urma nu conduc impreuna democrati + republicani. Si nici Hillary+Trump.

  Ca o paranteza insa, imi amintesc ceva (ce parea destul de straniu la acel moment) – respectiv Obama in 2009, 2010 nu prea avea intentia sa schimbe pe “ici pe colo” si era criticat pentru asta, sau presa cat si votantii democrati disperati transmiteau mesaje catre Obama, intrebandu-l de ce ii pastreaza pe sefii din servicii (FBI, CIA) ai Adm. Bush? ca il vor sapa, o sa il distruga etc….in sfarsit era valva mare atunci. Nu stiu daca si cati a schimbat sau nu, dar imi amintesc momentul acela fiind foarte mediatizat + mesaje pe twitter cu miile de la votantii Obama, majoritatea acestor mesaje erau : Obama avertizat cu privire la riscurile la care se expune ca urmare a mentinerii in functie a celor din vechea garda (Bush) in aceste servicii.

  Textul -diplomatii disisdenti
  https://lawfareblog.com/breaking-news-full-text-draft-dissent-channel-memo-trump-refugee-and-visa-order

 8. In SUA, puterea executiva, conform Constitutiei SUA, apartine in TOTALITATE Presedintelui. Orice reprezentat al Executivului American, NU ARE PUTERE, el este doar reprezentantul Presedintelui SUA. Daca acel reprezentant nu este de acord cu presedintele, el va demisiona sau va fi demis. Nu exista cale de mijloc. Nu poti fi reprezentantul puterii executive (adica al Presedintelui) si sa nu fi de acord cu Presedintele.

Leave a Reply