Președintele american, Donald Trump, l-a înlocuit luni pe șeful interimar al Agenției pentru imigrație și vămi (ICE), Daniel Ragsdale, din administrația Obama, a anunțat secretarul Securității Interne, John Kelly, citat de AFP.
Tot luni, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a destituit-o din funcție pe ministra interimară a Justiției, Sally Yates, ce provenea din administrația Obama, la câteva ore doar după ce aceasta a exprimat refuzul de a apăra în instanțe ordinul executiv prezidențial de vineri privind interzicerea intrării pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte state majoritar musulmane și a refugiaților.
“Ministra interimară, Sally Yates, a trădat Departamentul de Justiție refuzând să aplice un ordin menit să protejeze cetățenii Statelor Unite”, a declarat Casa Albă, într-un comunicat citat de AFP.
Casa Albă a lansat luni un ultimatum la adresa diplomaților americani care au protestat oficial față de ordinul executiv semnat vineri de președintele Donald Trump și care suspendă intrarea în Statele Unite a cetățenilor din unele țări musulmane și a refugiaților, transmite AFP.
AFP notează că este fără precedent pentru orice nouă administrație americană: la zece zile după învestirea lui Donald Trump și trei zile după decretul său anti-imigrație, diplomați americani “contestatari” se revoltă față de acest text care a provocat indignare în SUA și în lume.
Deși Departamentul de Stat se află în teorie trecut sub drapelul administrației Trump, un număr de diplomați au transmis “un mesaj, printr-un canal disident, privind decretul intitulat “Protejarea națiunii împotriva intrării teroriștilor străini în Statele Unite”, a explicat Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub John Kerry și care asigură interimatul în așteptarea eventualei sosiri a secretarului de stat numit, Rex Tillerson.
Diplomatul american a amintit că această cale de contestare în cadrul ministerului reprezintă “de mai mult timp un vehicul oficial care permite angajaților Departamentului de Stat să-și exprime opiniile și perspectivele alternative asupra problemelor de politică externă”.
El nu a dat detalii despre conținutul respectivului text “disident”, dezvăluit de blogul specializat Lawfare, nici legate de numărul diplomaților care îl susțin sau care l-au semnat. Lawfare vorbește de “sute” de funcționari gata să parafeze documentul.
Diplomații contestatari denunță “o politică ce închide poarta pentru mai mult de 200 de milioane de călători legitimi, în speranța împiedicării unei mici părți să utilizeze sistemul de vize pentru a intra în SUA și a-i ataca pe americani”. Aceasta “nu va răspunde obiectivului unei țări mai sigure”, estimează “disidenții”.
Ministrul de Justiție al statului Washington a depus luni o reclamație în care cere oprirea imediată a aplicării ordinului executiv al lui Donald Trump privind imigrația, pe care îl consideră contrar Constituției, transmite AFP preluata de Agerpres.
“Nimeni nu este deasupra legii, nici chiar președintele”, a declarat ministrul democrat Bob Ferguson, într-o conferință de presă. “Iar la tribunal, nu întotdeauna cel care vorbește mai tare este cel care câștigă. Este Constituția”, a spus el.
Plângerea lui Ferguson, prima de acest gen, îl vizează pe noul președinte american, dar și pe pe înalți responsabili din administrație, în special departamentul de Securitate Internă.
Decretul anunțat vineri prevede controale întărite la frontiere, destinate să stopeze intrarea eventuală a unor “teroriști islamiști radicali” și interzice accesul în SUA al cetățenilor a șapte țări cu majoritate musulmană.
Această interdicție, primită cu indignare în SUA și lumea întreagă, separă familii “și subminează interesul suveran al Washingtonului de a rămâne un loc primitor pentru imigranți și refugiați”, a punctat Ferguson.
Mai multe mari companii americane cu sediul în statul Washington, printre care Amazon și Expedia, au anexat declarații la plângere în care explică urmările decretului în ce privește operațiunile lor și angajații.
“Până ce Congresul va pune administrația în fața responsabilităților sale pentru traumatismele morale și juridice evidente, suportate de persoane nevinovate și care intră în țara noastră respectând legea, revine Statelor datoria de a proteja și de a evidenția drepturile oamenilor care trăiesc în interiorul frontierelor noastre”, a arătat guvernatorul democrat al statului Washington, Jay Inslee, în cadrul aceleiași conferințe de presă.