Domnule prim ministru Dacian Julien Ciolos, nici o reactie la 24 de ore dupa declansarea acestei dezbateri? Inca un proiect nefericit, dupa prostia lui Biris cu impozitele. Aceste animale fac parte din arii natural protejate, din acele ultime paduri virgine ale Europei despre care occidentalii ne atrag atentia sa le pastram cu sfintenie. Printre ei si Printul Charles.


Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) reclamă că un proiect de ordin al Ministerului Mediului supus dezbaterii publice ar putea să permită împuşcarea a 1691 de animale sălbatice protejate. De cealaltă parte, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) arată că, în fiecare an s-au dat astfel de derogări pentru protejarea cetăţenilor şi gospodăriilor de carnivorele mari, singura noutate fiind că, în acest an, proiectul este supus dezbaterii publice înainte de adoptare, scrie news.ro.

Reprezentanţii organizaţiei WWF, care derulează proiecte pentru conservarea naturii atrag atenţia că vânătoarea a fost singura alternativă de control a conflictului dintre om şi animalele sălbatice, găsită de oficialii MMAP dacă ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, va fi adoptat.

„Autorităţile nu propun nicio alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc. Nici măcar sistemul de compensaţii, existent în acest moment, nu funcţionează eficient”, susţine organizaţia ecologistă.

Este vorba despre proiect de ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor publicat pe site-ul instituţiei şi supus dezbaterii publice. Acest ordin va permite o derogare pentru vânătoarea a 552 exemplare de urs, 657 exemplare de lup şi 482 exemplare de pisică sălbatică.

rasul-carpatinProiectul de act normativ este supus procedurii dezbaterii publice până vineri, 30 septembrie.

De cealaltă parte, MMAP arată că aceste derogări sunt în conformitate cu directivele europene şi vin să echilibreze ecosistemele prin controlul carnivorelor mari care crează vulnerabilităţi pentru siguranţa cetăţenilor.

„Ceea ce este cu totul nou în acest an, este faptul că pentru prima dată Ministerul Mediului a pus în consultare publică un astfel de ordin, în spiritul transparenţei ca formă de a guverna”, susţin reprezentanţii MMAP.

Anul trecut s-a aprobat derogarea pentru 540 de exemplarele de urs, pentru 598 de exemplare de lup şi 496 de exemplare de pisică sălbatică. În anul 2014 s-au aprobat derogări pentru 550 de urşi, 520 de lupi şi 440 de pisici sălbatice, mai arată MMAP.

„Această dezbatere este şi un prilej de identificare a posibilelor alternative acceptabile precum dezvoltarea de programe prin AFM pentru susţinerea comunităţilor vulnerabile la carnivore mari (finanţarea gardurilor electrice), dezvoltarea unor baze genetice care să furnizeze informaţii mult mai precise”, le transmit reprezentanţii MMAP organizaţiilor ecologiste.

15 COMMENTS

 1. Au alungat romanii din tara si acum ne omoara si salbaticiunile ! Politici de venetici si oameni lipsiti de Dumnezeu ! Guvern de ticalosi !

 2. Ce mai este de distrus in Romania,dupa defrisari masive acum se leaga de bietele animale?!Cat de nenorociti pot fi de vor sa distruga totul!Flora si fauna trebuie protejate,este viata Romaniei,specii ocrotite oriunde in lume la noi nu mai au loc?!Trebuie oprit masacrul!

  • Va veni o vreme, sper ca aceasta sa fie cat mai apropiata, cand toate aceste atentate la bunul mers al acestei tari, la identitatea nationala a romanilor, vor fi judecate aspru. Daca nu vor plati cei de azi cu certitudine vor plati urmasii acestora. Totul pe lumea asta se plateste, este in firescul curgerii timpului.

   • Corect! Criminalii astia au fost trimisi la guvernare cu misiuni clare. Au intrat cu parjol si vor pleca doar dupa ce vor parjolii toata Romania. Ura viscerala asupra natie romane este mai mult decat evidenta. Trebuie alungata, trebuie exterminata pentru ca alta natie se considera indreptatita sa locuiasca pe acel pamant. Toleranta, superficialitatea si naivitatea tipic romaneasca, o sa ne coste scump.

 3. Daca unii au semnat derogari in trecut trebuie ca si cei care urmeaza sa faca la fel? Daca ne gandim ca guvenul lui ciolos a ajuns la butoane dupa ce au murit niste oameni atunci e normal ca sa continuie cu crimele, de data asta importiva animalelor, de protejarea padurilor care-s decimate zilnic de lacustele austriece nu mai zice nimeni nimic, nu de alta dar ciolos nu a ajuns prim-ministru pentru a-i ajuta pe romani sa o duca mai bine ci pentru a face jocurile celor care-l dirijeaza!

 4. Intre dezbatere publica si guvernul omoara animalele e o diferenta intre adevar si televiziunile de propaganda.
  ordinul era anul trecut. atunci unde erati domnule radu tudor cu revolta ? Jos minciuna

 5. Toate bune si frumoase insa nu spune nimeni de vreun recensamant al acestor animale. Prin taierea cu salbaticie a padurilor tarii, habitatul natural al acestor animale s-a restrans ingrijorator iar, reproducerea acestora nu s-a putut face in conditii normale. Nu va trece mult timp si se va da o directiva cretina pentru imputinarea cetatenilor acestie tari.

 6. Pe noi nu ne deranjează animalele patrupede! Ne deranjează şi ne şochează bipedele care au mâini şi cap doar pentru a-şi bate joc de o naţiune!
  Vedeţi că ei nu se suportă pe ei nu între ei?
  În acest caz pute a afacere străină ascunsă de ochii noştrii !
  Pute urât tare!

 7. Multumesc Dle Radu Tudor pentru abordarea acestui subiect. Apreciez mult.
  Am sa repet asta : Ursul, lupul, rasul si pisica salbatica specii protejate prin lege atat la nivel national, cat si european, prin directiva Habitate.
  Directiva „Habitate” protejează peste 1 000 de specii de animale și de plante și peste 200 de „tipuri de habitate”, cum sunt tipurile speciale de păduri, pajiști și zone umede, care sunt de importanță europeană.
  Peste 200 de parlamentari romani vanatori? Cred ca nu aveti ce cauta in Parlamentul Romaniei! Romania trebuie sa se schimbe!
  “Wild animals never kill for sport. Man is the only one to whom the torture and death of his fellow-creatures is amusing in itself.” ~James Anthony Froude, Oceana, 1886
  Pisica sălbatică (Felis silvestris) , MICUL TIGRU DIN CARPATI -PROTEJATA PRIN LEGE! este o apariție și dacă ai avut șansa de a o vedea în mediul ei natural te poți considera un mare iubitor al muntelui și un om cu noroc. Cert este că întâlnirea cu mica felină este memorabilă!
  “I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it’s such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her.”
  ― Ellen DeGeneres
  “There will be no justice as long as man will stand with a knife or with a gun and destroy those who are weaker than he is.” ~Isaac Bashevis Singer
  “If you have men who will exclude any of God’s creatures from the shelter of compassion and pity, you will have men who will deal likewise with their fellow men.” ~St. Francis of Assisi
  De asemenea asta seara : Dl. Marius Pieleanu FELICITARI de 1000 de ori pentru discursul pe aceasta tema la un nivel cu adevarat ridicat-argumentat si cel mai important! se simte o vorba spusa din suflet-inima. Respect!
  Regiunea carpatică a României, deşi reprezintă mai puţin de 2% din suprafaţa Europei, susţine populaţii viabile şi stabile de carnivore mari: 30% din efectivele europene de lupi, 35% din efectivele de urşi bruni şi 25% din efectivele de râşi. Aceste carnivore de talie mare reprezintă specii simbol pentru conservarea biodiversităţii în Europa.

 8. Cred ca media ar trebui sa trateze acest subiect cu mai multa atentie. Am vazut un reportaj cu niste ursuleti orfani la un centru care urma sa sa inchida din lipsa fondurilor. Erau ursuleti ale caror mame fusesera impuscate si erau crescuti de niste oameni de suflet pentru a fi realocati dar din lipsa banilor centrul urma sa se inchida. Asa ca o solutie ar fi sa vindem ursii tarilor care duc lipsa (am inteles ca se cauta si sunt destul de scumpi) iar banii sa-i alocam acelui centru. Asa ar fi corect. Dar la noi exista solutii distructive, nimic constructiv. Ma intreb de ce mai platim ministerul mediului cu o gramada de bani ca nu trebuie sa ai mare pregatire sa te gandesti la niste chestii simple in beneficiul tuturor. Am vazut persoane scandalizate ca ursii vin in orase, ataca oameni etc, dar atunci nu ar fi mai simplu sa mai oprim taierea padurilor si sa nu le distrugem arealul? Nu le facem numai lor rau ci si noua. Mahatma Gandhi a spus ca gradul de civilizatie al unui popor se cunoaste dupa felul in care isi trateaza animalele. Deci noi cam unde ne situam? Mi-as mai dori ca in afara de coruptie pe care se pare ca oricum nu o putem rezolva sa se ia in considerare si subiecte care se pot rezolva usor cu putin interes, asa pentru sufletul nostru. Macar atat. Cititi va rog site wwf romania – ursuleti orfani, cer donatii minime, dv sunteti respectat ca jurnalist si aveti un cuvant greu, de ce sa nu rezolvam o problema atat de mica cu un efort mic, sa rezolvam macar ceva fara macel, fara dorinta asta de a distruge tot. Cateva cuvinte din partea dv valoreaza mult.

Leave a Reply