Comunicat al Guvernului :

La data de 19 iunie 2018 a avut loc Reuniunea Dialogului Strategic România – Statele Unite ale Americii, coprezidată de Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și Wess Mitchell, asistent al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Agenda discuțiilor a inclus teme precum securitatea regională și cooperarea economică, la reuniune participând reprezentanți ai ministerelor cu competențe și responsabilități pe temele discutate: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Energiei și Ministerul Transporturilor.

În discursul de deschidere a ședinței Dialogului Strategic, viceprim-ministrul român a evidențiat importanța deosebită pe care Guvernul României și prim-ministrul Viorica Dăncilă o acordă Dialogului Strategic cu SUA, componentă fundamentală a Parteneriatului Strategic România – SUA. “Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii reprezintă un angajament asumat în programul nostru de guvernare. Dorim să consolidăm relația cu SUA, inclusiv pe dimensiunea ei economică, iar Dialogul Strategic care are loc la București reprezintă un argument important în acest sens”, se arată în mesajul transmis de Ana Birchall din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Viceprim-ministrul Ana Birchall a salutat coprezidarea reuniunii de către Wess Mitchell, asistent al Secretarului de Stat al SUA, marcând o premieră în acest sens. Totodată, în alocuțiunea sa, oficialul român a subliniat că “Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon fundamental al politicii externe și de securitate a României și un instrument esențial pentru consolidarea rolului țării noastre de furnizor capabil și activ de securitate și stabilitate la nivel regional și global”.

Discuțiile din cadrul reuniunii plenare au subliniat importanța parteneriatului global între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, a coeziunii NATO și a relațiilor bilaterale strânse între partenerii transatlantici pentru garantarea securității și a prosperității comune.

Dialogul a evidențiat rolul important pe care România îl are în garantarea stabilității și a securității la nivelul Europei Centrale și de Est, cele două părți reiterând angajamentul pentru cooperarea continuă în vederea promovării priorităților comune în regiune, cu accent pe conectivitatea în domeniile energiei, infrastructurii și digital.

Totodată, părțile română și americană au trecut în revistă prioritățile cooperării și coordonării în context multilateral, în perspectiva desfășurării Summitului NATO de la Bruxelles și a Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la București, programate pentru lunile iulie, respectiv septembrie 2018.

Referitor la dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic, a fost remarcată dinamica pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale, precum și necesitatea cooperării strânse în vederea amplificării acestora și a utilizării la capacitate maximă a potențialului investițional.

Obiectivele și temele fundamentale pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii au fost consemnate într-o declarație comună, adoptată cu ocazia Reuniunii Plenare.

Elemente suplimentare:

Relațiile între România şi SUA au fost ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui S.U.A.

La 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

Prevederile Declaraţiei Comune sunt într-un avansat proces de operaţionalizare, eforturile comune în acest sens fiind coordonate la nivelul Dialogului Strategic bilateral instituit în acest scop, care are loc cu frecvență anuală la nivel politic.

Formatul reuniunii din acest an a Dialogului Strategic a fost stabilit în cadrul întrevederii dintre viceprim-ministrul Ana Birchall și asistentul Secretarului de Stat, Wess Mitchell, care a avut loc la Washington D.C., în luna aprilie 2018.

 

1 COMMENT

  1. Politica externa a presedintelui ales sau al vasilicai numita lui mustafa? Poate parteneriat strategic de salvare a comunismului Toti comunistii hotomani si odraslele lor au case si avere din Romania in America. Toata protipendada comunista are dubla tripla cetatenie si prin protocoale manevreaza papusile guvernamentale si prezidentiale. Care bilateral?Ei isi dau cu parerea despre cum sa traim noi nu. Am schimbat stapanii cand rusi cand nemti cand turci iar acum un ghiveci american ceva mai consistent decat zacusca.Presedintele American a spus clar ca este interesat de salvarea si ocrotirea vestului europei. Nu stiam ca am devenit westici,poate raportat la Eurasia . Schimburi comerciale? Noi schimbam dolari si euro pe autostrazi care nu exista pe softuri care nu exista pe sisteme care monitorizeaza mediul si padurile care au disparut. Oferim cer deschis pentru toate avioanele care polueaza si dam legi sa nu mai circule romanii pe sosele pentru certificate verzi…….. Poate ne spune ciorbea, mazare,base nutii dragotescu …….similea surdu….si toti manelistii cantarea romaniei cum este viata americana pe bani romanesti. Teoretic si scriptic asa este America sprijina Romania dar cetateni americani sprijina coruptia din Romania atat de mult incat exportam corupti cu milioane de dolari in America

Leave a Reply