Guvernul va sesiza DNA pentru încălcarea unor prevederi legale privind contractul de modernizare a DN 67C Bengeşti-Sebeş (“Transalpina”) cu firma Romstrade, arătând că proiectul a fost promovat de foştii miniştri PNL Ludovic Orban şi Varujan Vosganian şi a generat pagube de peste 388 milioane lei.

Firma Romstrade era condusă şi atunci de omul de afaceri Nelu Iordache, judecat în prezent pentru fapte de corupţie în acest contract.

Într-o notă redactată de către Corpul de Control al premierului, inspectorii arată că Ludovic Orban, atunci ministru al Transporturilor, a fost cel care în 2008 a dispus executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare, ceea ce a generat o pagubă de 388,7 milioane lei.

Inspectorii mai arată că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, deşi nu a avut avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost contrasemnată, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi nu exista avizul ministerului prin direcţiile de specialitate.

După aprobarea Guvernului, CNADNR a achitat 49,9 milioane lei, reprezentând de asemenea o pagubă la buget.

Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, aflată în insolvenţă, este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de acesta sunt judecaţi firma Romstrade şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.

 

8 COMMENTS

  1. Dupa ce am vazut ca ai scris se pare ca e vorba de un HG trecut si asumat de premierul tariceanu .Sant curios daca ponta a facut plangere la dna si contra lui tariceanu care e primul responsabil in cazul in care acest HG nu are la baza documente legale sau a adus asa zisul prejudiciu. .Sau sa desfintat raspunderea in solidar a guvernului .?Eu zic sa il intrebi radule pe tariceanu despre acesta afacere sigur stie bine ca doar era seful guvernului si stim ca in guvern nu trece nimic daca nu vrea premierul ….Se vede ca ponta are naravurile lui basescu si foloseste corpul de control ca arma politica.Adica zici de vosganian si orban dar de seful lor tariceanu nu se aude nimica ?Gogoasa asta cu statul prejudiciat de acte ale guvernului ar insemna ca toti ministri din ultimi 25 de ani sa fie in puscarie azi in frunte cu ponta care a renunțat la datoria Rompetrol si a privat bugetul statului de 400 mil de dolari in schimbul unei promisiuni fantasmagorice de crearea, unui fond de investiti din partea kazahilor.Ce sa mai auzit de acest fond fantoma de investiti ? Nimic si statu a fost pagubit cu legea in mana de 400 milione de dolari.Ar merita ponta si guvernul sau sa intre la puscarie pentru ca au dat hotarari de guvern legale care au prejudiciat statul ?Raspunsul ca si in cazul orban -vosganian sau cazul videanu -vosganian este NU ….Doar daca cei in cauza au luat mita sa aprobe aceste acte normative legale atunci ei pot fi trasi la raspundere penala pentru mita si trafic de influenta .Din gogoasa lui ponta data la dna nu rezulta ca orban si vosganian au facut trafic de influenta sau au luat mita de la romstrade…Sper sa nu luati nemestecat hapul aruncat de ponta asa imediat dupa paste doar ca sa aveti ceva gloante contra pnl .Si va mai mirati radule cand DNA baga lume al beci pe vorbe .Pai daca ponta merge la dna sa bage la puscarie lumea pe motiv ca un proiect trecut prin hotarare de guvern a adus un asa zis prejudiciu statului maine vine cineva si o sa bage ministri la beci ca au redus tva si au adus o gaura la buget de miliarde de euro .Sper sa nu luati in serios aceasta gogoasa data in presa de ponta si compania care folosesc corpul de control ca maciuca impotriva adversarilor . Sa trezit si corpul de control a lui ponta sa faca plangeri dupa 7 ani de la asa zisa fapta si dupa 3 ani de guvernare .Miroase cam urat desi afara este primavara .

  2. Toţi lucrează *în calitate de* ministru, vice, primar, preşedinte de orice în calitate de… Niciunul nu prezintă CALITATE, mai toţi sunt DEŞEURI/DECLASATE ale societăţii!!! Cînd e vorba de modul de prezentare ca individ, imediat spun funcţia şi locul ocupat, nicidecum *în calitate de*. Acum se urgentează pensiile speciale, în calitate de? Care este forma de ameţire a legii pentru *calitatea de*? Calitatea este limitată nu cum clămpăniţi voi de 25 de ani de zile, nu noi v-am cerut să candidaţi, voi v-aţi înscris pe liste impuse şi este motiv real de a nu primi pensie*înscrierea pe liste impuse*! Cum să faci/adopţi lege pentru pensii speciale atîta timp cît ai ocupat funcţia*în calitate de* după cum spun ei ca să scape de multe porcării făcute, cînd tu nici locul de muncă nu ţi l-ai respectat ca program, ai fost aproape permanent în vacanţe, ţi-ai bătut joc de ţară şi popor cum ai vrut alături de porcăii tăi, ai furat şi minţit în politică mai mult decît ai vorbit liber de cînd te-ai născut! Şi nu numai! După ce v-aţi îmbogăţit acum vreţi să rămîneţi bogaţi şi prin pensii? Să vă luaţi lumînări ordinarilor!!!

  3. corpul de control a facut acum sesizarea dar de nelu iordache si turnatoriile lui pe acelasi lucru se uita? orban e implicat in multe nereguli pe unde a fost dar cand e luat la intrebari prin emisiuni mereu gaseste scuza ca el nu stie, el nu a semnat el nu nu nu…. doar altii. pai pe principiul asta si udrea sta degweaba in arest!!!! paretea nasoala e ca din cauza marlaniilor cu autodenunturile sunt puse in dioscutie inclusiv hotatrarile pe care la un moment dat le iau guvernul, parlamentul si in curand presedintele. din pacate s-a dat nas acestei institutii staliniste numite dna care nu mai raspunde practic in fata nimanui iar “poporul”, in prostia lui de care da dovada mereu, ridica osanale dna-ului conform sondajului avangarde. daca si kovesi a ajuns atat de iubita si de influentaam ajuns de rasul curcilor.

  4. vad ca admiratorii liberalilor, inclusiv cei care modereaza sau realizeaza emisiuni tv, uita sa ne spuna cam ce s-a intamplat in tara asta in perioada cand liberalii impreuna cu ceilalti de dreapta, pntcd, pd, au condus tara, fie in perioada 1996-2000 fie dupa 2005. ne facem ca uitam cine a dat drumul la retrocedarile astea idioate care nu s-au aplicat in restul tarilor din europa si care au distru economia dar si bugetul tarii si care cat de cat se vad acum in actiunile dna? ne facem ca uitam cine a retrocedat patrimoniul national incepand cu castelul bran si peles? cine a reimproprietatrit cu sute de mii de ha pe toti hotii din epoca pre comunista de trista amintire( ma refer aici si la regimul burghezo-mosieresc de pana in 46 prezentat in mod idilic de toti prostii pe la tv sau prin mass media)? poate unul din istetii astia macar sa ne spuna care e diferenta intre domeniul coroanei si domeniul regal sau sa ne explice cum a ajuns un principe rupt in fund de sarac ca in scurt timp dupa ce a fost parasutat ca domnitor al acestei tari sa ajunga unul din cei mai bogati oameni de la noi? sau cum se pot transfera unele calitati sau realizari ale unui parinte copiilor de au ajuns acum ca niste terchea berchea de prin presa sau asa numiti intelectuali sa ceara revenirea la regalism? sa nu uitam ce dosare de informatori ai securitatii au unii dintre acesti intelectuali ajunsi academicieni sau sa dea numele unor muzee ca de au fost reimproprietariti de catre colegii lor liberali iar acum dintre paginile scrise pe la secu ne dau lectii de democratie ca niste vajnici patriarhi democrati ce sunt. poate ar trebui sa luam la puricat “marile realizari” ale dreptei de dupa 89 si sa vedem cam ce dezastru au facut in tara asta.

  5. Pnl ul trebuia sa scoata miliardul de EUro bagat in campania lui.base din 2004. sa mai caute ponta ca mai gasese pagube, aici e doar un mizilic

  6. Asta inseamna ca in cel mai bun caz, peste 10 ani, vom vedea tele-justitie cu baieti carunti in bastoane, prioritatile e altele momentan 🙂
    Oricum daca revin astia ce-s prin dosarele alea, nici DNA-ul nu cred ca va mai exista, doar aia ce vor sa vina, si sunt pomeniti acolo, nu vor sta ca prostii sa faca puscarie.
    O sa fie interesant de vazut daca procurorii DNA aleg JUSTITIA, adica sa analizeze sesizarile sau sa fie desfiintati caci scoica vorbitoare asta va face alaturi de conducatorul iubit.

Leave a Reply