Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat, miercuri, că sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase va fi acelaşi pentru toţi angajaţii din sistemul public şi va reprezenta 25% din salariul de bază minim brut pe ţară. Sute de mii de angajati la stat, in special din zona medicala dar si din alte domenii, vor fi afectati de reducerea acestui spor.

“O altă serie de prevederi au fost incluse în proiectul de lege privind modificarea OUG 114 şi pentru completarea şi modificarea unor acte normative ca urmare a noii strategii fiscal-bugetare aprobate de Guvern. Regimul detaşărilor a fost reglementat prin acest proiect de lege, astfel încât nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. De asemenea, a fost regândit modul de alocare a sporului pentru condiţii periculoase şi condiţii vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară”, a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, argumentul care a stat la baza acestei prevederi are în vedere “eliminarea discriminărilor produse în mod artificial între diferite categorii de angajaţi expuşi în aceeaşi măsură condiţiilor de muncă periculoase sau vătămătoare”.

“În aceleaşi condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare angajaţii trebuie să beneficieze de acelaşi spor care are o raportare la salariul minim brut pe ţară, nu se mai raportează la cuantumul salariului de bază al angajatului, ci este un procent fix din salariul minim brut pe ţară”, a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că o altă măsură din acest proiect este îngheţarea în 2020, la nivelul aferent lunii decembrie 2019, a indemnizaţiilor pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate.

“Indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de merit se păstrează la nivelul anului 2019. Beneficiarii dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau pentru pensie anticipată, atât din sistemul public de pensii, cât şi din alte sisteme reglementate prin legi specifice, nu vor putea cumula pensia cu veniturile realizate în cadrul instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare al autorităţilor şi instituţiilor publice în care sunt angajaţi cu contract de muncă. Prevederile legate de cumulul pensiilor cu salariul nu se aplică pentru persoanele care au durata mandatului stabilită prin Constituţie”, a explicat Dancă, citat de Agerpres.

 

2 COMMENTS

  1. Nu este corect ce face orbanel! De sporul pentru conditii periculoase si iesirea la pensie pentru lucru in conditii deosebite trebuie sa beneficieze toti romanii care lucreaza si au lucrat in Romania. Doar daca treci zilnic pe langa guv fie prin pasaj fie pe strazile laterale esti supus la toate pericolele din legislatie. Fiecare secunda si fiecare metru petrecut in Romania la lucru sau nu este deosebit de periculos. Nici in Catedrala Neamului sau Casa Poporului Obidit sau pe strazile care le inconjoara nu esti in siguranta. A trai in Romania a devenit deosebit de periculos. Nu mai zic nimic de bilantul celor 30 ani de tranzitie spre mizerie si incompetenta condusi de repetentii din PCR de la Petrica la orbanel si de la barbu petrescu la gabita sau de la petru mot la robu.A devenit rusinos sa spui cine te conduce. In toate domeniile sunt pusi oameni care nu realizeaza ridicolul in care se balacesc si isi afiseaza tupeul si obraznicia. Dumnezeu sa ii ierte pe cei care au murit in 1989 sperand ca noi le vom implini dorintele: libertate.o viata mai buna pentru copii,mancare sanatoasa,apa calda si caldura, libera circulatie si libera exprimare….. punctul 8 de la Timisoara. Lucruri simple si normale cerute de oameni cu minte unor oameni rai si cruzi cu romanii,atat de rai ca nici pe copii si nepotii lor nu ii lasa sa sa fie liberi in gandire si ii indoctrineaza si invenineaza cu ura lor fata de cei care au avut curajul sa le spuna ca sunt banditi hidosi si monstri.

Leave a Reply