Home Articole Guvernul Romaniei : “Favorizăm, fără să vrem, capitalul străin”

Guvernul Romaniei : “Favorizăm, fără să vrem, capitalul străin”

6395
10
O importanta recunoastere oficiala a defavorizarii capitalului romanesc. In Romania. Dar cum adica “fara sa vrem”?!
—————————-
Capitalul românesc are nevoie de sprijin în sensul bun al cuvântului, de a-i asigura un teren de joc, pentru că de multe ori neglijăm acest fapt şi îl tratăm la fel ca pe cel străin, favorizându-l, fără să vrem, pe acesta, a afirmat, marţi, vicepremierul şi ministrul Economiei, Costin Borc, într-o conferinţă a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
‘Ministerul Economiei se vrea un partener al CCIR pentru creşterea investiţiilor străine şi pentru creşterea exporturilor. Reţeaua de ataşaţi comerciali se ocupă, din nefericire, mai mult de promovarea companiilor de stat. Vrem să transformăm această reţea într-una de atragere a investiţiilor străine. Cea mai mare parte a exporturilor României sunt exporturi ale firmelor multinaţionale către alte filiale sau către grupuri mamă. Noi nu facem vreodată diferenţa între investiţiile străine şi firmele cu capital românesc. Nu trebuie făcută această diferenţă. Capitalul românesc are nevoie de sprijin în sensul bun al cuvântului, de a-i asigura un teren de joc. De multe ori neglijăm acest fapt şi tratăm la fel capitalul românesc cu cel străin. Dar, de fapt, favorizăm fără să vrem capitalul străin, pentru că ei au acces la finanţări mai ieftine, pentru că au know-how dezvoltat. Este foarte greu pentru o companie românească, aflată la prima generaţie, să concureze cu o firmă care are, uneori, sute de ani de istorie’, a precizat vicepremierul Costin Borc.
   CCIR a organizat întrunirea Comitetului Naţional ICC România care reuneşte elita mediului de afaceri din ţara noastră, firme şi organizaţii din toate domeniile de activitate economică.
   ‘Lucrăm, la Guvern, la profesionalizarea întreprinderilor de stat. Încercăm ca Ministerul Economiei să nu fie gestionarul întreprinderilor de stat. Am prezentat, deja, un proiect de strategie economică a României unde încercăm să gândim un proiect pe termen mai lung, cu avantajul unui guvern independent. Mă refer, în primul rând, la sprijinirea producţiei, oriunde în România. Nu numai pe marile platforme pe care le avem, ci şi în jurul micilor oraşe sau în mediul rural. Aceasta va fi posibil doar dacă creăm o accesibilitate a infrastructurii, plecând de la cea rutieră până la cea IT. Nu trebuie uitată necesitatea unui învăţământ şi o reţea medicală de calitate’, a spus ministrul Borc.
   CCIR a organizat întrunirea Comitetului Naţional ICC România ce reuneşte elita mediului de afaceri din ţara noastră, firme şi organizaţii din toate domeniile de activitate economică.
   ‘Ceea ce se întâmplă la Camera de Comerţ este un lucru de valoare, fapt pentru care preşedintele Mihai Daraban trebuie felicitat. Repunerea pe harta mondială a diplomaţiei economice româneşti prin Comitetul Naţional ICC România este foarte important în sprijinirea mediului de afaceri. Îmi doresc din ce în ce mai mult ca, la întâlnirile cu mediul de afaceri, rolul primordial să fie al CCIR şi al asociaţiilor profesionale’, a spus Borc.
   Camera de Comerţ Internaţională (ICC) a fost fondată în anul 1919, după încheierea Primului Război Mondial, de un grup de industriaşi, finanţatori şi comercianţi hotărâţi să aducă prosperitate şi echilibru economic, care s-au numit ‘negustorii de pace’. ICC are în prezent birouri regionale în 130 de ţări şi peste 6,5 milioane de companii membre în întreaga lume, precizeaza Agerpres.

10 COMMENTS

 1. Ce constatare epocala. Nimeni nu spune cum s-au dus pe copca peste 2000 de intreprinderi romanesti. Cuie mai fabricam ?

 2. Sa radem cu guvernu ‘ Ciolos !
  Inseamna ca nu constientizeaza mai mult decat copilul meu care se scuza ” fara sa vreau “…
  Ori nu i duce mintea…ori o fac intentionat !

 3. Cum?
  **Guvernul Romaniei : “Favorizăm, fără să vrem, capitalul străin”**
  Dar nu vă e silă de voi că prin aceste metode distrugeţi o ţară şi o naţiune?
  Ar fi bine dacă aţi intra puţin în istoria hotărîrilor politice din ultimii ani de hotărîri Băsesc/iano-Boc/uri pentru a face analiza coincidenţelor prin programul PDL-ist ! Coincidenţa Hexi Pharma nu cumva fusese în paralel cu reforma: tăierea salariilor şi diminuarea pensiilor, mor 7 se naşte unul, se va angaja unul şi 7 vor fi daţi afară, se închid 7 spitale şi doar unul va rămîne deschis? Reformă de succes, încît au murit mulţi oameni cu zile, dar au rămas enorm de mulţi oameni fără un loc de muncă pentru a fi angajat doar un manechin, poate, recomandat politic ! Se pare că reforma genială pentru calea naturală decisivă a fost ”Hexi Pharma şi tratamentele impuse pe liste pentru consum obligatoriu de pacienţi” cu recomandarea medicilor specialişti nevinovaţi cu răspundere penală impusă(sunt şi pătaţi destui)! Uitaţi-vă ce coincidenţe uriaşe se simt în toate domeniile!
  PS. emisia live pe site cînd o vom avea? Toate site-le de ştiri funcţionează cu brio şi incredibil de bine, numai site-ul vostru live NU ! De ce?

 4. Off topic: plateste bine Predoiu pt.campanie pe blogul dvs ?Ca saracu ‘ nu mai poate pleda.E doar bugetar.

 5. Ce strategie economica?Ce masuri si obiective sa produca ministrasul Borc?Pentru cine?!Numai el si guvernul CIOMUSH stiu concluzia asumata …Mai au 6 luni de “frecat menta”!Rusine pentru notiunea de TEHNOCRAT!!!

 6. ori sintagma e adevarata, si atunci inseamna ca onorabilii isi dau seama cam ce fac, dar nu stiu ce fac; ori nu e adevarata si atunci onorabilii nu sunt numai mincinosi ci si cinici

 7. “Dar, de fapt, favorizăm fără să vrem capitalul străin, pentru că ei au acces la finanţări mai ieftine, pentru că au know-how dezvoltat. Este foarte greu pentru o companie românească, aflată la prima generaţie, să concureze cu o firmă care are, uneori, sute de ani de istorie.”

  Puneţi în ramă fraza asta şi faceţi cât mai multe.

 8. An de an se publica o analiza in care se arata un clasament al platii taxelor catre stat pe judete.Vad ca nimeni nu comenteaza ca Iasul care este vaduvit de faptul ca infrastructura este dezastruasa in Moldova,este al doilea contribuabil dupa Bucuresti.Ce ne spune asta? Acolo sint investitori locali care platesc taxele.Tot acolo se vede ca nici un judet din Moldova nu este in coada clasamentului platitorilor de taxe,desi de zece ani sa alocat zero lei pentru infrastructura.

Leave a Reply