Citesc o stire detaliata pe www.antena3.ro in legatura cu rectificarea bugetara. Dat fiind faptul ca traim cu totii in Romania si cunoastem foarte bine problemele si nevoile acestei tari – pentru ca ne lovim de ele in fiecare zi – intreb si eu : GUVERNUL ROMANIEI TRAIESTE IN ROMANIA?!

Inteleg sa apreciez guvernul cand are niste rezultate si sa-l critic atunci cand greseste, potrivit evaluarilor mele.

Cum sa tai de la transporturi si sanatate, cand aceste doua sectoare sunt cele mai suferinde la capitolul investitii si nevoi financiare? Cum poate o tara fara autostrazi si cu drumuri nationale nemodernizate, de nivelul anilor ‘ 70, sa taie bani de la transporturi?! 

De ce este sanatatea mereu cenusareasa bugetului?! Cate subiecte dramatice din spitalele romanesti si institutele de boli cronice si grave vedem in fiecare zi? 

Cand Apararea are nevoie de bani ca de aer pe fondul agresiunii Rusiei in Ucraina, taiem si de la Armata? Ca sa dam din nou un purcoi de bani institutiei basiste, bugetofage si inutile numita STS?!

Poate cineva din marele PSD va incerca sa-i convinga pe Teodorovici si Ponta ca nu Transporturile, Sanatatea si Apararea trebuie sa fie sacrificate. Ca ceva in neregula in aceasta conceptie.

Sincer, nu inteleg ce ratiuni stau la baza modului in care se fac aceste reduceri. Sunt convins ca Guvernul are explicatiile sale. Care insa nu se potrivesc deloc cu gandirea mea in privinta necesitatile urgente ale Romaniei. Cu siguranta, eu sunt cel defect…

——————————-

Primăriile, consiliile judeţene, Ministerul de Interne şi cel al Educaţiei primesc mai mulţi bani, potrivit rectificării bugetare de săptămâna aceasta. În schimb, Transporturile şi Sănătatea sunt marii perdanţi.
Astăzi, la prima şedinţă a conducerii PSD, cu Liviu Dragnea ca lider interimar, ministrul de Finanţe va prezenta proiectul de rectificare bugetară în faţa liderilor de partid.
Guvernul se reuneşte mâine, într-o şedinţă specială, pentru a definitiva reîmpărţirea bugetului.
MINISTERELE MUNCII ŞI FINANŢELOR, CEI MAI MULŢI BANI
Ministerul Finanţelor Publice: 711,9 milioane lei (salarii şi proiecte)
530,3 milioane lei (pentru hotărâri CEDO şi despăgubiri pentru restituirea proprietăţilor)
Ministerul Muncii: 1.222,0 milioane lei
Sursa: Ministerul de Finanţe
La nivelul ministerelor, Finanţele vor primi peste 1,24 miliarde de lei pentru salarii şi proiecte, dar şi pentru plata despăgubirilor în procesele de restituire a proprietăţilor.
MInisterul Muncii este următorul câştigător în urma rectificării şi va beneficia de o sumă similară pentru plata alocaţiilor pentru copii, a pensiilor şi a indemnizaţiilor.
Ministerul Afacerilor Interne: 565,7 milioane lei
Ministerul Afacerilor Externe: 55,0 milioane lei
Ministerul Justiţiei: 43,7 milioane lei
Ministerul Public: 43,5 milioane lei
Ministerul Educaţiei: 40,3 milioane lei
Sursa: Ministerul de Finanţe
Bani în plus ajung şi la Interne, pentru plata salariilor şi pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Ministerul de Externe primeşte 55 de milioane de lei pentru salarii, deschiderea de noi consulate şi pentru achiziţionarea de autoturisme, iar Justiţia va avea bani în plus pentru instanţe şi penitenciare. Suma din dreptul Ministerului Educaţiei reprezintă finanţarea Institutului Cantacuzino.
Guvernul are grijă şi de Parlament, care primeşte puţin peste 10 milioane de lei în plus, pentru ambele camere.
TRANSPORTURILE ŞI SĂNĂTATEA PIERD PESTE 1,5 MILIARDE
Ministerul Transporturilor: -985, milioane lei
Ministerul Sănătăţii: -613,9 milioane lei
Ministerul Economiei: -13 milioane lei
Ministerul Apărării: -96 milioane lei
Sursa: Ministerul de Finanţe
Cele mai mari diminuări de buget se înregistrează la Transporturi, aproape un miliard de lei şi, în mod surprinzător, la Sănătate, care va avea un buget mai mic cu peste 600 de milioane. Cele două ministere sunt urmate la mare distanţă de Economie şi Apărare, care rămân fără 13 milioane, respectiv 96 de milioane de lei.

De bugete majorate vor beneficia şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aproximativ 120 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Român de Informaţii câte 21 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază, 15 milioane lei, Administraţia Prezidenţială, aproximativ 11 milioane lei, Camera Deputaţilor, 8 milioane lei şi Senatul, aproximativ 3 milioane lei.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi discutat şi aprobat, marţi, într-o şedinţă specială a Executivului.

22 COMMENTS

 1. Pai clar ca STS-ul nu e basist, Radu Tudor, nu ? Acum e pontist…. Rectificari bugetare ca pe vreamea lui boc 🙁

 2. De acord, o masura neinspirata de a taia din bugetele sanatatii si transporturilor, cand institutiile de forta basiste sunt imbuibate cu bani in fiecare an. Nu inteleg de ce ar avea SRI-ul nevoie de marire de buget. Nu a furat destul? Nu are destui afaceristi acoperiti care il “sponsorizeaza”? Si STS-ul? PSD le mareste bugetul, iar la alegerile de la anul, iar o sa vedem niste anomalii inexplicabile in numararea voturilor in defavoarea coalitiei. Slabilor… cu toata dragostea.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/07/26/romania-are-nevoie-de-un-pledge-of-allegiance-ghid-pentru-politicieni-volumul-al-iii-lea/

 3. pai simplu domnule Tudor! Nu a spus domnu presedinte Basescu ca Ponta este ofiter acoperit? Pai este , ajutand serviciile care l-au creat!

 4. Eu nu am inteles de ce atunci cand dvs sau colegii de la Antena 3 vorbeau cu Ponta sau cu ministrii despre autostrazi si altele, si ei raspundeau: CONTESTATIILE BLOCHEAZA INVESTITIILE ANI DE ZILE, fiind revoltat cand am auzit asta ma gandeam “de ce nu-i intrebati macar desi as fi vrut chiar sa puneti presiune pe ei sa schimbe legea achizitiilor publice sau cum s-o numi sa nu dureze ani de zile doar sa semnezi un contract… Acum cateva saptamani am auzit, IN SFARSIT, Ponta trimite un pachet legislativ pentru achizitiile publice in parlament in septembrie, DOAMNE AJUTA, daca nu cade guvernul pana atunci…

 5. Felicitari,domnule Radu Tudor.Trebuie sa stim /sa stiti tot timpul ca PUTEREA trebuie criticata pentru ca in caz contrar puterea o ia …razna.Cine lauda PUTEREA nu o poate face(mai ales jurnalistii) decat din interes …personal si cu incalcarea deontologiei.Si dealtfel istoria/faptele celor 25 ani ne-au aratat ca PUTEREA/CONDUCATORII ROMANIEI au fost de toata…critica.Numai pupinKuristii(si interesatii !!!) au putut/pot sa laude puterea si personaje ca :Iliescu,Nastase,Basescu,Ponta,Iohannis….

 6. probabil scaderea de la sanatate se regaseste in cresterea de salarii , la ministerul muncii.
  ministrul finantelor va propune abia acum o reducere a personalului bugetar. respingerea codului impreuna cu masurile de crestere a salariilor bugetarilor are tot mai mult sens.
  faptul ca psd-ul si guvernul se gandeste mai mult la alegeri , si mai putin la ce ar trebui sa faca e tot mai clar.

 7. in acest caz, defecti suntem noi astia multi, datorita carora incompetentii care taie de la transporturi si aparare pentru a da la sts, sie si presedinte au ajuns in functii!! uneori tind sa cred ca ne meritam soarta…din pacate….

  • Stai linistit ca studiile de fezabilitate nu se taie. Se taie de la faza de executie nu de proiectare. Studiile de fezabilitate raman ca acolo ies bani frumosi. Ca sa si execute trebuie sa puna si guvernul o parte chiar daca sunt pe fonduri europene. Doar ca bugetul nostru actual si cel viitor sunt facute fara investitii. Doar cu cheltuieli si incasari doar pe taxe si impozite. Putinii bani prevazuti ca investitii in infrastructura, fie ca vorbim de sosele, autostrazi sau spitale, nu au de ce sa ii mai tina acolo caci oricum nu s-a mai semnat absolut niciun contract pentru o autostrada noua, spital nou sau reabilitat asa ca se tineau degeaba in bugetele de la sanatate si transporturi ca nu aveau pe ce sa fie cheltuiti. Studiile de fezabilitate nu costa chiar atat dar pentru ele a mai fost pastrat ceva. S-a renuntat doar la banii prevazuti initial chipurile pentru investitii din moment ce investitiile in viziunea guvernului Ponta trebuie sa fie ZERO. Sa ramana cat mai multi bani pentru mariri de salarii si pensii ca doar se apropie alegerile. Iar incasarile din taxe, impozite si TVA nu mai permit si investitii.

 8. ”Primăriile, consiliile judeţene, Ministerul de Externe primeşte 55 de milioane de lei pentru salarii, deschiderea de noi consulate şi pentru achiziţionarea de autoturisme, iar Justiţia va avea bani în plus pentru instanţe şi penitenciare. Suma din dreptul Ministerului Educaţiei reprezintă finanţarea Institutului Cantacuzino.
  Guvernul are grijă şi de Parlament, care primeşte puţin peste 10 milioane de lei în plus, pentru ambele camere.”
  Am o problemă cu toate aceste instituţii şi o să motivez:
  – Primăriile, consiliile judeţene primesc fonduri, să vedeţi ce impozite vom plăti de la anul cînd primăriile vor calcula totul, nu mai spun de utilităţi(apă-canal şi gunoi) care se scumpesc cînd au chef!
  – Ministerul de Externe primeşte 55 de milioane de lei, ce face această instituţie pentru cetăţenii români din străinătate dacă pentru orice informaţie trebuie să plătească fie şi transăportul pînă la consulat că nu răspund cu amănunte la telefoane!
  – Educaţiei reprezintă finanţarea Institutului Cantacuzino. Da bine, dar cadrele didactice care-şi sparg creieri cu progeniturile de la 5-6 ani pînă la 60 de ani, nu sunt fonduri pentru ele?
  – ” Peste 10 milioane de lei în plus, pentru ambele camere.” Ce fac aceşti milogi de li se dă fonduri fără limită ? în afară de faptul că chiulesc şi dorm în scaune plus afacerile din timpul programului de lucru legal fizic, ce fac? Merită aceşti chiulangii mincinoşi şi hoţi venituri atît de mari???
  Chiar şi restul instituţiilor cărora li s-a rotunjit fondurile, ce fac bun pentru această ţară şi acest popor??? NIMIC! DAR FONDURILE CRESC FĂRĂ LIMITE SFIDĂTOR!!!
  ALOOO!!! NEA PONTA!!! CUM RĂMÎNE CU ASOCIAŢIA CARE SE OCUPĂ CU PAGUBELE DE LA BUGET??? INSTITUŢIA DE CARE SPUNEAI ACUM 2-3 LUNI DE ZILE ŞI DIN CAUZA CĂREIA TE CONTRAZICEAI CU TANTI DE LA DNA:KOVESI??? LAŞI AVEREA ÎN MÎINILE INFRACTORILOR FĂRĂ SĂ SE RECUPEREZE PAGUBELE??? VEZI CAZURILE CU INFRACTORI DE LA CARE TREBUIE SĂ RECUPERAŢI BANII: IAŞI-ul şi nu numai!!!
  Cît mai puteţi sfida propriul popor şi instituţii care se vor puternice şi cu multă încredere!!!
  Apropo! V-aţi obişnuit cu vînzarea şi cumpărarea posturilor! Nu mai contează studiile sau onoarea??? Deci:
  TOŢI ANALFABEŢII ŞI IDIOŢII VOR AJUNGE ÎN FUNCŢII CĂ ÎŞI CUMPĂRĂ FUNCŢIA!!! CE IDIOŢENIE!!! PEŞTELE DE LA CAP SE ÎMPUTE! ŞI CE PUTE!!! DE ANI DE ZILE AVEŢI VECHIME NUMAI CĂ ACUM LEGALIZAŢI TOTUL CA SĂ NU MAI FIŢI HĂRŢUIŢI DE DNA!!!

  • Regret(se vor goli si mai mult buzunarele !!!) dar aveti perfecta…dreptate.Din pacate cel in care ne-am pus o mare speranta se pare ca este tot timpul plecat din tara incat sa mai poata lua actiona in timpul scurt cand mai este pe acasa.

 9. Cred ca e destul de clar. Ei, adica aia de sus, n-au nevoie de austrazi pentru ca folosesc avioane (particulare, de linie, charter, etc….niciodata low cost!) sa ajunga la huzur afara (timp scurt, banu nu-i problema), daca li se face greata sau ceva se duc afara instant (bineinteles cu avionu…) iar in armata de ce sa mai bagam bani ca tot au venit (oarecum) americanii, ei cu logistica, masinile, armament, bani, whatever, noi cu terenu’. Concluzia? Li se rupe de noi si de nevoile noastre. Sau nici macar.

 10. Ratiunile sunt numai de ei stiute.
  Din comentariile auzite la radio, am inteles ca s-au facut niste calcule, iar acesti bani nu s-ar mai cheltui in acest an de catre ministere. Am mai auzit si-o alta, ca ministerele de fapt nu pierd acesti bani. Oare cum vine asta ?

  • Se transfera de la investitii la salarii si alte pomeni ca doar vin alegerile. Si o mare parte impartita la sediul partidului pentru alesii locali membri PSD. Pentru asta facea Ponta aritmetica aia cu -600 de la investitii la +700 la salarii.

 11. Este realitatea crîncenă şi anume:
  SE ÎNVÎRT ÎN JURUL COZII TOŢI DIN TOATE PARTIDELE DEŞI ASIGURĂ SPATELE UNII ALTORA PENTRU CÎND NU VOR MAI FI ÎN FUNCŢII GUVERNAMENTALE! îN PLUS, EI TOŢI SUNT PE ACEEAŞI MÎNĂ NU CONTEAZĂ PARTIDUL SAU FUNCŢIA, SE VEDE CLAR CĂ PE FAŢĂ SE ATACĂ ŞI PE ASCUNS SE ÎNŢELEG DE MINUNE ÎNCÎT TU CA OM CREZI CĂ SE CEARTĂ SAU SE DAU ÎN GÎT UNII PE ALŢII ŞI DE FAPT, SE ÎNŢELEG TACIT STRICT PENTRU MANIPULARE ŞI BENEFICII!!!
  Nu-mi mai trebuie altă formă de manifestare prin plîngăceală sau neputiinţă că mînă pe mînă este înţelegerea dacă nu deja au făcut o coabitare pe ascuns ca cu băsescu.

 12. stire detaliata pe antena3.ro? si astia sunt colegi? am voie sa pun sub semnul intrebarii stirea sau asta inseamna ca ii critic pe “colegi”? pe cine sa cred? pe cei de la antena3.ro sau pe ministrul de finante care spunea clar la pra 14,00 ca nu a fost inca definitivata rectificarea de buget? iar “taierile” de la transporturi au fost explicate la fel de clar de teodorovici si ponta. ce sa mai zic de minciuna de la sanatate sau aparare? nu ar fi mai bine ca inainte sa lanseze o stire sa o si verifice? vad ca deja basisto-penelistii au luat foc si il dezmiarda “dragalas” pe ponta si ai lui. poate ca totusi ar fi nimerit sa asteptam ziua de maine cand cifrele rectificarii sunt gata si apoi in functie de optiunile politice putem ataca guvernul. surprinzator sau nu este modul in care se fac comentarii pe baza unor stiri pe surse aruncate pe piata fara suport.

 13. De 25 de ani un grup TERORIST criminal constituit cu scopul interesului de hrup si peraonal in contra intereaului statului si populatiei ataca STATUL -SOLUTIA :_sxoaterea in afara legii a sistemu numit “democratie americana” AM ZIS
  Ui

 14. SHIT! Aici caz real şi concret despre care cam aceleaşi subiecte scriu de ceva timp:”Sa radem cu Ministerul Afacerilor Externe” mai bine: să rîdem de”proştii de la…”care habar nu au cu ce se mănîncă un loc de muncă real!!! sunt în funcţiile respective doar pentru faimă şi prostie plus bătaie de joc la adresa omului care lucrează în străinătate!!! Mama miiia! http://www.stiripesurse.ro/sa-radem-cu-ministerul-afacerilor-externe_962591.html

 15. Observ ca Administratia Prezidentiala si Parlamentul au alocate fiecare cate 11 milioane lei in plus. Chiar atat de multi functionari are A.P. si chiar atat de mari cheltuieli de protocol sunt acolo ?! Sa admitem ca ar fi … doar ca , practic ,nu se vede mai nimic . Corect ar fi ca o data la un an, Guvernul , Administratia Prezidentiala , Parlamentul si celelalte institutii bugetare sa prezinte un raport de activitate pentru a justifica aceste cheltuieli. Fiecare trebuie sa merite pretul corect iar noi trebuie sa stim pe ce dam banii.

Leave a Reply