Dupa ce a invadat militar Georgia in 2008, Ucraina in 2014 si a anexat Crimeea in mod ilegal, Rusia pretinde ca NATO este cel care-i provoaca ingrijorari. Alianta Nord Atlantica, din care face parte si Romania, nu face decat sa-si consolideze apararea dupa ce Rusia a demonstrat ca incalca absolut toate regulile dreptului international si anexeaza cu forta teritorii, exact ca pe vremea Uniunii Sovietice a lui Stalin si Brejnev. De-a lungul istoriei Romaniei, agresiunea Moscovei a insemnat mii de morti si mii de kilometri patrati de teritorii furate. Istoria nu se va mai repeta, in ciuda coafarii unor documente ale Moscovei si a perpetuarii tendintelor sale cuceritoare. Romania face acum, spre deosebire de alte momente din istoria sa recenta, din spatiul aliat unde-i este garantata securitatea populatiei si integritatea teritoriala. 

=============

Întărirea pozițiilor strategice ale forțelor maritime ruse în Marea Neagră, precum și menținerea unei prezențe în Atlantic și în Mediterana figurează printre principalele orientări ale noii ‘doctrine maritime’ a Rusiei, actualizată pentru a ține cont de “expansiunea inadmisibilă a NATO la frontierele sale”, potrivit Agerpres.

Difuzat duminică pe site-ul de internet al Kremlinului, acest document este făcut public la câteva luni după anunțarea noii doctrine militare a Rusiei, ca reacție deja la întărirea capacităților Alianței Atlantice în Europa centrală, în contextul unor tensiuni inedite, de la sfârșitul Războiului Rece, între Moscova și Occident pe fondul crizei ucrainene, notează AFP.

Noua ‘doctrină maritimă’, un document de 46 de pagini, califică ca ‘inadmisibile proiectele de deplasare a infrastructurilor militare ale Alianței către frontierele Rusiei’.

Textul stabilește în special obiectivul de ‘dezvoltare a infrastructurilor’ Flotei Mării Negre în Crimeea, peninsulă anexată în martie 2014 la Rusia. Tot pentru regiunea Mării Negre, documentul prevede ‘reconstituirea accelerată și completă a pozițiilor strategice ale Rusiei, susținerea păcii și stabilității’.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a precizat că ‘accentul este pus pe Atlantic și Arctica’. ‘Atenția noastră dată Atlanticului este justificată de extinderea NATO către Est’, a declarat Rogozin, citat de agențiile de presă ruse.

Referitor la zona Atlanticului, noua doctrină vizează ‘garantarea unei prezențe militare navale suficiente a Rusiei în regiune’. Același scop este urmărit și pentru Mediterana, cu o desfășurare ‘permanentă’.

Pentru Arctica, unde autoritățile ruse mizează pe producția de hidrocarburi, Moscova are în vedere ‘reducerea amenințărilor la securitatea națională și garantarea stabilității strategice’. Documentul prevede ‘desfășurarea de forțe ale Flotei Nordului’.

‘Aceste schimbări arată că Rusia acordă o atenție specială întăririi potențialului său naval în Arctica și Atlantic pentru a contracara (prezența) NATO’, a comentat expertul militar Alexandr Golț la postul de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), potrivit AFP. Dar, ‘fără întărirea decisivă a capacităților Flotei, toate acestea nu au sens’, a adăugat el.

NATO, care acuză Moscova de trimiterea de soldați în estul separatist al Ucrainei, a decis în februarie să-și consolideze apărarea pe flancul său estic, prin crearea unei noi forțe de reacție rapidă de 5.000 de militari și a șase centre de comandă și control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România, amintește AFP.

18 COMMENTS

 1. Extinderea NATO catre granitele Rusiei sper ca nu o contesti, oricit de “fan” ai fi. Ca NATO isi modifica, hai sa zicem nuanteaza, doctrina in directia maririi dezechilibrului militar cu Rusia, la fel. Este, daca reusim sa fim o clipa sinceri, ceea ce se spunea pe vremuri: ne inarmam pentru pace. Ca aceste modificari creaza ingrijorari Rusiei, trebuie sa fii prea indoctrinat sa spui ca e nefiresc. Ca, la rindul lor, “se inarmeaza pentru pace”, n-are de ce sa te/ne mire!
  Numai ca orice om ca tine, care baga batul prin gardul rusilor doar ca sa se faca placut dincolo de ocean, ar trebui sa inteleaga un lucru simplu: in caz de scintei, pe americani o sa-i doara fix in cot. Teritoriul lor nu va fi lovit. Al nostru, da! La asta te-ai gindit, sau ti se pare un fleac?
  Acum, jigneste-ma! Am vazut ca le ai pe-astea!

   • Dimpotriva! Este foarte bine, si o spun cu toata sinceritatea! Ceea ce spun eu este ca nu are niciun rost sa supralicitam, adica sa facem chiar mai mult decit e necesar!
    Retine ceea ce am mai spus si in alte rinduri: eu ii iubesc pe americani! Eiii, nu chiar pe toti! De exemplu, nu pe ala care s-a improprietarit cu fondul Proprietatea. Sau boul ala care zicea sa fim fericiti ca nu sintem impuscati de pe acoperisuri. Sau nemernicii care l-au tinut pe basescu in brate, in ciuda deciziei ferme a poporului roman! Si care il tin si acum, n-am nicio indoiala…

 2. Nu văd nicio problemă provocată de Rusia deocamdată. Cred că problema lor e depopularea Rusiei şi nu mai au forţă de apărare şi de atac ca acum peste 100 de ani. Ei se zbat strict pentru revenirea economiei şi pentru rezisenţa de a supraveţui din cauza impunerilor occidentale. Marea problemă e că după 1776, singurii ani 5 la număr cînd a fost izolaţionismul 1935-1940 americanii nu au avut niciun război, în rest nu a trecut niciun an în care America să nu fi fost implicată în război, nu trece un deceniu în care să nu auzim de războiul american.
  Şi mai e o concluzie îngrozitoare : NU UN PREŞEDINTE AMERICAN SE CALIFICĂ CU ADEVĂRAT CA PREŞEDINTE PENTRU PACE !
  TOŢI PREŞEDINŢII AMERICANI DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC POT FI CONSIDERAŢI**PREŞEDINŢI DE RĂZBOI** ASTA ÎN COMPARAŢIE CU UNUL SAU TOŢI PREŞEDINŢII RUSIEI !
  Oricum îşi fac lor unii pentru alţii şi se ciocnesc doar cînd e vorba de interese impuse dar nu pe teritoriul propriei ţări. E singurul pact credibil care se cam vede de la ambele părţi.

 3. Daţi-o dreacu de manipulare aiuritoare! Cum puteţi să daţi sondaje de asemenea amploare cînd poporul nu are încredere în nimeni din cauze obiective?
  Cum să ai încredere în jandarmerie, poliţie, primărie, consiliu judeţean şi restul instituţiilor atîta timp cît sunt doar numele unor clădiri, imobile fixe?
  Încrederea se măsoară în persoane fizice cu drept de decizie şi care semnează acte cu sau fără ştiinţă, nu?
  Nu mai faceţi mişto de români cu sondajele!
  Nu mai profitaţi de neîncrederea în sine a oricărui cetăţean înăţat sau nu!
  Nu poţi avea încredere în nicio instituţie de forţă sau în persoană fizică dacă totul este în defavoarea ta ca om!
  Este o păcăleală că omul are încredere în DNA sau justiţie, este ultima gîndire că’’poate face dreptate’’ dar e iluzie reală nicidecum încredere, ori în alte instutuţii, cum ar fi primăriile care se dovedesc cele mai înşelătoare pentru cetăţean. Vezi destule cazuri în care primarii au îndatorat cetăţenii pe viaţă şi ei ca foşti funcţionari rămîn cu averile!
  Poate destulă încrede poţi avea în presă şi nu în toată presa, strict în cea care se implică şi care dovedeşte cu acte reale că e loială omului de rînd!
  Dar:
  DACĂ NU AI ÎNCREDERE ÎN TINE, NU AI CUM SĂ INVESTEŞTI ÎNCREDEREA ÎN INSTITUŢII: CLĂDIRI SAU ÎN INDIVIZI CARE LUCREAZĂ ÎN FORŢĂ(în forţă îi adună şi tot în forţă le dă drumul la toţi, pe din dos)!

 4. Toti ne miscam pe lumea asta. Daca vrem sa fim obiectivi lucrurile n-ar sta chiar asa. Oricum lucrurile sunt mai mult decat delicate.
  Asa ca istorie nu stiu cine pe cine a atacat, Moscova sau Georgia, iar Crimeea a fost dintotdeauna a Ucrainei ? Asta nu da dreptul niciunei tari sa modifice unilateral granitele. Daca stau si ma gandesc din ’90 granitele mai multor tari din Europa s-au tot modificat cu sau fara aprobarea mai marilor lumii.

 5. Interesul american este “mondial” ca atare se distribuie sau se concentreaza dupa evolutiile strategice. NATO fara SUA valoreaza nimica.Europa centrala si occidentala fara SUA a-r afla in mare impas, trebuind sa-si cumpere la pret mare securitatea. La strategia maritima a Rusiei SUA si NATO ar trebui sa reactioneze anuland interdictia de stationare de nave militare NATO in Marea Neagra. URSS s-a desfiintat urmare a costurilor impuse de cursa inarmarilor castigata de SUA. Cheltuielil rusesti cu armata sunt peste capacitatea economica a Rusiei. In fapt ne aflam de unde am plecat -razboi rece cu unele incendii.

  • @Iordache Marilena, in peste 300 de ani de existenta USA au purta peste 200 de razboaie in intreaga lume si cu exceptia razboiului de Secesiune acestea nu au dus nici un razboi pe teritoriile lor. Asa ca lasati-o jos cu traditia rusilor. In ceea ce priveste comunismul aceasta dictatura proletara le-a fost impusa rusilor de putregaiurile din padurea ce se considera fara uscaturi ce au emigrat in Rusia din USA si Germania cu bani si arme pentru a incepe revolutia bolsevica in imperiul Tarist in 1917.

Leave a Reply