Monday, February 24, 2025
-6.3 C
Bucharest

Guvernul Ungariei, razboi cu Soros, prietenie cu Rusia

Orban Viktor, faza pe agenturi…

————

Guvernul ungar l-a acuzat în mod deschis, miercuri, pe miliardarul american de origine maghiară George Soros că susţine financiar imigraţia ilegală şi că manipulează opinia publică, relatează MTI.

“Nu există nicio organizaţie favorabilă imigraţiei şi susţinută de opoziţie care să nu fie finanţată de Soros”, a spus Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Săptămâna trecută, în conferinţa sa de presă periodică, oficialul ungar a afirmat că George Soros este un susţinător influent al Partidului Democrat din SUA şi al familiei Clinton şi că el va “face loc pentru opiniile sale cu orice preţ”.

Janos Lazar a adăugat că este probabil ca Soros să ia măsuri contra guvernului Orban “care este considerat unul dintre cei mai periculoşi adversari politici în Europa”.

Întrebat dacă există dovezi directe cu privire la modul în care George Soros influenţează problema imigraţiei în Ungaria, oficialul ungar a explicat că, graţie finanţării din partea lui Soros, organizaţii neguvernamentale din Ungaria au obţinut “influenţă disproporţionată în societatea ungară în raport cu puterea lor reală”.

Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, l-a acuzat în repetate rânduri pe George Soros că oferă sprijin financiar pentru “imigraţia ilegală necontrolată” în Ungaria.

La începutul lunii octombrie, miliardarul american de origine maghiară a cerut Uniunii Europene să primească în fiecare an cel puţin un milion de imigranţi extracomunitari, care să fie împărţiţi între statele membre prin mecanismul cotelor obligatorii. Guvernul de la Budapesta a reacţionat şi atunci, şeful de cabinet al premierului ungar acuzându-l pe George Soros că “bombardează opinia publică internaţională cu planurile lui de reînnoire globală”, scrie Agerpres.

——–

Ungaria poartă negocieri cu Rusia pentru modernizarea avioanelor militare şi echipamentelor utilizate de armata ungară, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său ungar, Peter Szijjarto.
Potrivit lui Serghei Lavrov, Rusia ar urma să modernizeze avioanele şi elicopterele militare de fabricaţie sovietică utilizate în prezent de armata ungară.
“Negocierile sunt în curs”, a spus Serghei Lavrov, citat de site-ul agenţiei Tass.
“Nu putem oferi detalii până când nu se vor încheia discuţiile”, a precizat Lavrov. Guvernul Viktor Orban a consolidat, în ultimii ani, relaţiile cu Administraţia Vladimir Putin.

—————-

Ungaria se opune prelungirii automate a sancțiunilor europene impuse Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, după o întrevedere avută miercuri la Budapesta cu omologul său rus, Serghei Lavrov, relatează agenția DPA.

‘Considerăm că aceasta (prelungirea sancțiunilor n.red.) trebuie discutată și decisă la nivelul politic cel mai înalt’, a afirmat șeful diplomației ungare, sugerând că, în opinia guvernului de la Budapesta, o astfel de hotărâre ar trebui luată de cei 28 de șefi de stat sau de guvern din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, nu de miniștrii de externe, cum s-a procedat până în prezent.

În cursul vizitei efectuate la Budapesta, ministrul Serghei Lavrov s-a întâlnit și cu premierul Viktor Orban. Acesta este singurul șef de stat din UE care l-a primit pe președintele Vladimir Putin într-o vizită oficială după criza declanșată de anexarea Crimeii și de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei. Lavrov a descris discuția avută miercuri cu șeful executivului ungar drept ‘foarte constructivă’.

UE a adoptat împotriva Rusiei sancțiuni ce prevăd mai ales interdicții de viză și înghețarea conturilor unor responsabili ruși sau ucraineni proruși, precum și măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier și bancar. După adoptarea lor în anul 2014, sancțiunile au fost prelungite la fiecare șase luni, ultima decizie în acest sens fiind luată în decembrie 2015, fără ca Ungaria să se fi opus vreodată.

În timpul unei vizite efectuate la Moscova în luna februarie, premierul Orban l-a asigurat pe președintele Putin că Uniunea Europeană este tot mai dispusă să coopereze cu Moscova și că sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi prelungite în ‘mod automat’.

‘Tot mai multe țări au început să înțeleagă că avem nevoie să cooperăm (…) UE are o creștere economică atât de lentă că nu își mai poate permite luxul de a nu coopera cu cei care pot oferi dinamism dezvoltării’, a argumentat atunci șeful executivului ungar citat de Agepres.

 

Hot this week

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

Macron : Rusia e un uriaș pericol pentru Europa. Manipulează alegerile, cum e cazul României

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Topics

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Catastrofa PNRR în România : 87% din apeluri, neimplementate

Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află, vineri, la Bruxelles, pentru...

Musk pune drujba pe democrația SUA

Miliardarul Elon Musk a fluturat o drujbă și a...

Ce urmează după diagnosticul de cancer

Ce urmează după diagnosticul de cancer   În cazul unei boli...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img