Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat, decizia fiind luată prin ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri şi urmând să fie aplicată de la data publicării actului în Monitorul Oficial.

Prin bacsis se întelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Este interzis firmelor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Sumele încasate suplimentar, înregistrate fiscal şi contabil, se evidenţiază pe un bon fiscal distinct.

Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacsisului rămân la dispozitia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariatilor.

Impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor, bacşişul nefiind cuprins în sfera TVA.

Dacă se decide repartizarea către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate.

La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îsi desfăsoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt înregistraţi într-un  registru de bani personali, special întocmit în acest sens.

Orice sumă de bani înregistrată în plus fată de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată prin registrul de bani personali. Modelul, continutul registrului de bani personali precum si procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal, se aprobă prin ordin al ministrului Finantelor Publice.

8 COMMENTS

   • Ce lege interzicea sa dai bacsis la chelner? Aici nu vorbim de spagi la politisti, medici, judecatori, etc., ci de bacsis.

 1. O CRETINATATE !
  Eu vreu sa rasplatesc medicul sau ospătarul cand dau bacșiș nu Guvernul , ANAF-ul . bugetul tarii .
  Cum sa impozitezi bacșișul când tu nu dai un salariu civilizat medicilor ???!!!
  A terminat Guvernul cu șpăgile din Vămi ca sa taxeze bacșișul ?
  A mărit Ponta redevențele pentru a impozita bacșișul ?

 2. Astia nu stiu cum sa mai adune bani la buget. Rezultatul poate fi usor de ghicit. Angajatii din restaurante, de exemplu, vor pleca acasa cu mai putini bani sau deloc ( ma refer la castiguri extra) . intr-o economie sanatoasa nu ee recurge la astfel de masuri

   • Esti de acord cu impozitarea bacsisului pentru ca asa se procedeaza si in alte tari. OK. Este parerea ta. Dar atunci cand guvernul te lasa la mana unui cretin de la antifrauda care te poate inchide pentru ca ai vandut o cafea de 3,50 lei si ai in casa 4 lei ceea ce inseamna ca depasesti marja de 3% din valoarea vanzarilor, ce-am mai putea spune? (Nu toate barurile sunt pe Dorobanti si nu toate comunele sunt in Bucuresti – asta ca sa intelegi ca in micile unitati vanzarile sunt si mai mici si oricand poti depasi acel nenorocit de 3% din vanzari numai din maruntis fara nicio intentie de a face evaziune).

Leave a Reply