In urma alocarii bugetare de 2% din PIB pentru Armata Romana (in urma deciziei CSAT, a insistentelor presedintelui Iohannis dar si a bugetului guvernului Grindeanu), inzestrarea militara incearca sa recupereze deficientele grave din ultimii 10-12 ani.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în plan achiziționarea a cel puțin 20 de avioane F16, a anunțat, luni, ministrul Gabriel Leș citat de Agerpres.

“Achiziționarea a cel puțin 20 de avioane avem în plan în acest moment, cu intenția noastră de a face revitalizarea acestor aparate. Încă nu avem soluția, nu știm de unde vin aceste aparate (…). Tot avioane F16, de același tip”, a afirmat ministrul Apărării la finalul ședinței de grup a senatorilor PSD.

El a precizat că nu știe dacă se vor semna contracte pentru aceste avioane în cursul acestui an.

“N-aș putea să vă spun dacă aceste 20 de avioane vom reuși să le semnăm în acest an. Avioanele F16, de principiu, din Statele Unite, ca să completam cele 12 avioane F16 pe care le vom avea până la sfârșitul anului. (…) Intenția mea este, în acest moment, să achiziționez ceea ce este necesar pentru Armata României, dar pe de altă parte și conform programului de guvernare, ceea ce îmi doresc foarte mult, mai ales că avem și acest angajament politic de doi la sută (din PIB pentru Armată — n.r.), să integrăm cât mai mult în industria din România, că e privată, că e de stat”, a spus Leș.

Cat despre controversata decizie de achizitionare a unor corvete din Olanda, in valoare de 1,6 miliarde euro, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat că reluarea procedurii privind achiziția corvetelor multifuncționale pentru Armata Română se va face în maximum trei săptămâni, ținând cont de faptul că acest program strategic rămâne o prioritate pentru MApN.

El a explicat că va exista o hotărâre de abrogare a HG emisă de Guvernul Cioloș pe această temă, întrucât actul normativ aprobat anul trecut nu respectă reglementarea legală conform căreia trebuie să existe aprobarea inițială a Parlamentului pentru achizițiile care depășesc 100 de milioane de euro.

“Programul strategic de înzestrare cu corvete multifuncționale rămâne o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale. Acesta este motivul pentru care, în acest moment, dorim să abrogăm, ca să putem reporni procedura cât de repede (…) Intenția mea este să meargă cât de repede. (…) O săptămână, două, trei maxim, va intra în guvern în cel mai scurt timp posibil hotărârea de abrogare și bineînțeles noua procedură “, a declarat Gabriel Leș la finalul ședinței de grup a senatorilor PSD.

 

14 COMMENTS

 1. Din declaratia d-lui ministru imi dau seama ca este dorinta insa, niema putirinta. O cam scalda, inca 3 saptamani, inca 3 saptamani.
  Oare nu s-a consultat cu specialistii din armata ?

  • Da de acord cu F16 NU pt fregate olandeze si TAB-uri germane.
   ——
   Cu o singura conditie: Ministrul justitiei si ambasador al DNA domnul Hans Klemm o demite pe Kovesi si pe urma isi da si el demisia. Ca obiectivul lui de lupta anti-coruptie a esuat prin sustinerea de oameni abuzivi si incompetenti. Si a devenit o sisnistra mascarada securista anti-coruptie.

   • Ah , am uitat ca domnul Klemm nu stie de abuzurile DNA ca ele erau facute in romana.
    La fel si decizia CCR in care se spune , ah iar in romana, ca DNA a incalcat constitutia si a facut actiuni de intimidare a guvernului. Poate cineva sa le traduca in engleza ca ambasada nu are bani pentru traducatori si probabil se uita pe CNN sa afle ce e in Romania.
    Inchei cu salutul anti-coruptie al infractorului frate de presedinte care a infaptuit reforma anti-coruptie: Stie ma…stie..

 2. Ţară liniştită, popor minţit şi sărăcit, cumpărăm avioane de luptă!
  Pentru ce dacă nu suntem periculoşi?
  UE…nu! Shengen…adio! După atâtea ‘furăciuni prin minciună’ pentru buzunarele străinătăţii tip sac-popă…urmează NATO cu dezamăgirile!
  Aşteaptă cetăţeanul român să trăiască la multipaştele cailor…mai bine şi cu drepturi totale…la gardul udat şi botniţă!

  • Nu prea iti inteleg logica – cum adica “pentru ce daca nu suntem periculosi”? Ce, armata se doteaza doar daca esti periculos sau cum?
   Cei care carcotesc impotriva dotarii armatei sa se gandeasca in primul rand ca o dotare precara scade simtitor sansele de supravietuire a multor romani in caz de conflict.

 3. Am mai spus-o si-mi mentin parerea, pentru recuperarea gravelor deficiente din ultimii 10-12 ani din armata si de peste tot ar necesita un efort si buna credinta considerabil din partea tuturor si cum imi place sa spun o munca intensa si la lumina reflectorelor.

 4. Traian Vuia , Aurel Vlaicu și alții ! Noi am inventat avioanele cele mai bune și luăm second hand de la străini .Ca orice bun creștin : Dă-ți toată avuția bisericii , ardeți satele și culturile …

 5. Domnule Radu Tudor , comisia Europeană a aprobat constuirea unei centrale nucleare în Ungaria finanțată cu 10 miliarde de la ruși undeva în localitatea Paka sau ceva în genul

 6. …..”Anonimul Mar 14, 2017 at 08:30
  Din declaratia d-lui ministru imi dau seama ca este dorinta insa, niema putirinta.”

  Si daca….”niema putirinta”, atunci….”ce mai chichirez galceava” ! 🙂

  “părere… Mar 14, 2017 at 08:33
  Ţară liniştită, popor minţit şi sărăcit, cumpărăm avioane de luptă!
  Pentru ce dacă nu suntem periculoşi?”

  Pai, da! De acord cu “parere”. Insa trebuie sa fim si periculosi,(Macar atunci, cand trebuie, daca permanent nu se poate).Si trebuie sa avem cat mai multe avioane de lupta….daca se poate, “fara numar” , fara numar” !! Ca de-aia, de-a lungul istoriei noastre, au tot venit prea multi “pe-acia” 🙂 si au uitat sa mai plece…!!

  • @George, 🙂 cu cine să fim periculoşi? Noi cu noi românii?
   Avem cumva nivelul de trai şi alimentaţia necesară unui organism puternic şi rezistent?
   Ai văzut cumva tineri puternici fizic?
   Parcă sunt traşi prin inel încât şi puştile sunt mai grele ca ei! Degeaba fac antrenament dacă pe interior sunt goi de vitamine şi alimentaţie sănătoasă! Oase goale fără măduva puternică a luptei şi rezistenţei!
   Ce să faci cu unul cu blugii în vine(cade blugii de pe el)!
   🙂 🙂 🙂 E bun pentru altceva!

 7. Foarte bine! Sa ia 40 daca e nevoie, dar un contract off-set in achizitii pe aparare vedem si noi prin tara asta?

 8. Pai le vrea guvernul Romaniei, sau vor de fapt stapanii coloniei sa le ia fortat guvernul, ca ele sunt de fapt bune de casare?

 9. Am ajuns sa ne dotam cu cimitirele pe care in loc sa le scoata din uz altii fiind haladite, le baga pe gat la desculti si la fraierii de ocazie!

  Strategie de smenari ce au in ei si capitalistii astia, sa dea dreacii! Si mai zicea lumea ca astia sunt mai breji ca rusii, sa li se faca rau nu alta!

Leave a Reply