Hackeri care au legătură cu armata rusă s-au aflat, foarte probabil, în spatele atacurilor de tip ransomware de luna trecută asupra unor companii de transport şi logistică din Ucraina şi Polonia, a declarat joi pentru CNN un purtător de cuvânt al Microsoft. Este vorba de un grup despre care Departamentul american de Justiţie susţine că lucrează în numele agenţiei ruse de informaţii militare, GRU, şi care a provocat deja pene de curent în unele părţi ale Ucrainei în 2015 şi 2016, scrie news.ro

Dezvăluirea va stârni îngrijorări la Washington şi în capitalele europene că aliaţii care sprijină Ucraina împotriva invaziei Rusiei s-ar putea confrunta cu ameninţări cibernetice tot mai mari din partea Moscovei, comentează CNN. Polonia este membră NATO şi un canal-cheie pentru furnizarea de ajutor militar către Ucraina.

Hackerii au provocat „daune” la companii de transport şi logistică din Polonia şi Ucraina. Este un exemplu public rar al unui presupus atac cibernetic rus legat de război care provoacă daune într-o ţară membră NATO, dar  amploarea pagubelor nu era clară, aşa că CNN a solicitat mai multe detalii de la Microsoft. Una din principalele agenţii de securitate cibernetică din Ucraina, Serviciul Special de Stat pentru Comunicaţii, a refuzat să comenteze, precizează CNN.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că un atac cibernetic ar putea declanşa clauza de apărare colectivă a NATO, celebrul Articol 5, care impune tuturor membrilor să riposteze la un atac asupra unui alt membru. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi nu este clar care este exact pragul de răspuns al NATO în spaţiul cibernetic.

 

Atacurile de tip ransomware legate de GRU semnalează „un risc sporit pentru organizaţiile care furnizează sau transportă în mod direct asistenţă umanitară sau militară în Ucraina”, au declarat într-un comunicat experţii de la Microsoft, care au colaborat direct cu guvernul ucrainean pentru a răspunde la atacurile informatice.

Grupurile de hackeri ruşi au dat o serie de atacuri cibernetice de când a început războiul, vizând reţelele guvernamentale şi economice ucrainene, o activitate care uneori se suprapune cu loviturile militare ale Rusiei. Dar atacuri cibernetice de mare impact, care să scoată din uz reţelele de energie sau alte reţele critice, nu s-au întâmplat până acum. Hacking-ul rusesc a jucat un rol mai degrabă periferic decât central, în eforturile Kremlinului de a dezmembra infrastructura critică ucraineană, au declarat oficiali americani şi ucraineni pentru CNN, scrie news.ro

Leave a Reply