Exact asta e problema, dle presedinte Iohannis ! Ca dupa 10 ani nenorociti cu Traian Basescu, haosul institutional si constitutional e in Romania la el acasa. Legea nu se aplica in mod egal. Unii care au luptat dur impotriva regimului mafiot Basescu au rani grave si consecinte dure. Iar altii care au carmuit in acel regim, cu Traian Basescu in frunte, au o imunitate dubioasa in fata legii. E bun sfatul dumneavoastra catre tinerii magistrati, dle Iohannis. Dar vechilor magistrati cine spune? Cand se va reinstaura echilibrul, decenta, legea impartiala si bunul simt in justitia plina de chei si nasi in suflet? Rolul dumneavoastra trebuie sa fie mult mai bine conturat in raport cu acele institutii si acei oameni care au savarsit abuzuri si derapaje in perioada 2005-2015. Constitutia va da dreptul, votul popular si functia de presedinte va obliga. Cu respectul cuvenit omului civilizat dar si politicianului cu uriasa responsabilitate : haideti, Pas cu pas, dle Iohannis, sa realizati debăsificarea Romaniei !
=========
România a făcut anul trecut paşi importanţi în ceea ce priveşte justiţia, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, arătând că magistraţii au un rol esenţial în lupta anticorupţie şi datoria să aplice legea în mod egal, pentru a contribui la recâştigarea încrederii în aceasta.
‘În anul ce a trecut, România a făcut paşi importanţi în materie de justiţie, pe calea consolidării statului de drept, în lupta anti-corupţie şi, mai presus de toate, în obiectivul de a fi o democraţie mai puternică, în serviciul cetăţenilor săi. Activitatea magistraţilor a fost, este şi va fi esenţială în acest sens’, a spus, marţi, şeful statului cu ocazia primirii noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.
El a subliniat că garantarea independenţei justiţiei şi consolidarea statului de drept sunt priorităţi ale mandatului său.
‘Îmi doresc ca, la finele acestuia, cetăţenii noştri să poată spune că trăiesc într-o Românie fără corupţie, în care legea este lege pentru toţi, într-o societate care s-a reaşezat pe principiile integrităţii şi corectitudinii’, a adăugat şeful statului.
Iohannis le-a transmis noilor magistraţi că pot contribui la construirea unei ‘Românii drepte’.
‘Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, aşa este scris. Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi. Cred că oamenii au aşteptări mari de la magistraţi, de la întregul corp al celor care formează autoritatea judecătorească. Este rolul şi datoria dumneavoastră să aplicaţi legea în mod egal, iar prin aceasta cred că veţi contribui şi la recâştigarea încrederii în lege’, a afirmat preşedintele.
El a punctat că justiţia se află în slujba cetăţeanului.
‘În paralel cu exercitarea profesiei dumneavoastră în spiritul şi litera unor principii precum independenţa, echidistanţa şi responsabilitatea, să nu uitaţi că în faţa dumneavoastră se află oameni faţă de care trebuie să manifestaţi respect şi deferenţă, iar garantarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor în administrarea justiţiei, în limitele şi rigorile legii, este esenţială’, a afirmat Iohannis.