Haos total la Kremlin. Omul lui Putin acuza tradarea Armatei.

In timp de dictatorul rus anunta triumfalist noi victorii ale genocidului rus, realitatea din interiorul palatului puterii este dramatica.

Este o atmosfera de tip pre-lovitura de stat.

Evgheni Prigojin, patronul grupului paramilitar privat Wagner, i-a acuzat marţi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, de privarea luptătorilor săi de muniţie şi de încercarea de a distruge Wagner, în prezent protagonistul principalelor progrese ruseşti în estul Ucrainei, ceea ce – în opinia sa – echivalează cu trădarea, relatează Reuters şi EFE.

Fost antreprenor de catering, care evita anterior lumina reflectoarelor, Prigojin şi-a asumat un rol tot mai public de la începutul războiului în Ucraina cu aproape un an în urmă, grupul său de mercenari Wagner aflându-se în prima linie a luptelor care se duc de partea rusă de luni de zile pentru cucerirea oraşului Bahmut din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

‘Este deja o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi’, a denunţat el pe Telegram.

Prigojin susţine că Şoigu şi Gherasimov au interzis furnizarea de muniţii către luptătorii de la Wagner şi să fie “ajutaţi cu transportul aerian”.

‘Are loc pur şi simplu o opoziţie directă’, susţine Prigojin într-un mesaj audio pe canalul său de pe Telegram. ‘Aceasta poate fi asimilat unei înalte trădări’, susţine el.

Anterior, şeful mercenarilor Wagner declarase că grupul său nu va putea deocamdată să cucerească Bahmut, deoarece armata ucraineană trimite constant rezerve şi nu intenţionează să predea oraşul.

Cu o zi înainte, Prigojin recunoscuse ‘foametea totală de muniţie’ în rândurile detaşamentelor de mercenari care luptă în Donbas şi a cerut mai multe obuze de la Ministerul Apărării.

‘Este o problemă foarte gravă. Apropo, există muniţie în ţară’, a scris Prigojin pe canalul său Telegram.

Prigojin, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul, a recunoscut că, până acum, Ministerul Apărării a fost surd la toate solicitările sale.

Patronul Wagner a acuzat în repetate rânduri Ministerul Apărării de la Moscova că încearcă să îi fure victoriile, ca în cucerirea bastionului ucrainean Bahmut, în jurul căruia forţele sale au cucerit mai multe localităţi şi spune că armata rusă nu a desfăşurat aici nicio unitate.

Potrivit relatărilor din presă, Prigojin a încetat să mai recruteze puşcăriaşi pentru a lupta în Ucraina la ordinul Ministerului Apărării, care, potrivit unor bloggeri, ar fi ordonat ca prezenţa patronului Wagner să fie redusă la minimum în mass-media.

Preşedintele rus Vladimir Putin a refuzat să satisfacă cererile unor parlamentari de a legaliza companiile militare private, dar a ordonat ca familiile mercenarilor să fie puse pe picior de egalitate cu soldaţii şi familiile soldaţilor atunci când vine vorba de acordarea de compensaţii sociale, scrie Agerpres.

Prigojin e omul de casa al lui Putin. Din ordinul presedintelui, Prigojin a primit contracte de stat de peste 1 miliard de dolari pentru a infiinta aceasta grupare paramilitara formata din puscariasi, lideri de crima organizata, mafioti si persoane fara adapost sau mijloace de existenta din orasele Rusiei.

Leave a Reply