In continuarea analizei despre atacurile lipsite de eleganta si spirit european din partea Ungariei la adresa Romaniei, azi ma voi referi la un aspect pe care l-am subliniat frecvent cu dovezi clare in ultimii 2-3 ani, aici, pe blog. Relatia toxica dintre Viktor Orban si Vladimir Putin, declinarea acestei conexiuni pe relatii cu persoane fizice si juridice din Romania, mai ales in spatiul transilvan dar si in administratia centrala sau cea locala, e o explicatie solida pentru atacurile de la Budapesta asupra noastra in ultimii ani. Candva o speranta a democratiei europene, Orban a devenit un autoritarist, un populist, un personaj nefrecventabil ce si-a orientat energia proprie catre Rusia si China, in dauna relatiilor stranse cu spatiul Occidental.

Autoritățile de la Budapesta s-au exprimat de mai multe ori cu privire la buna cooperare cu Rusia, stat sancționat chiar de UE pentru anexarea ilegală a Crimeei, printr-un rapt teritorial de la Ucraina.

Inca din 2010, prin partidul lui Orban (Fidesz, membru in PPE) Ungaria a virat puternic spre Est. Viktor Orbán, care si-a inceput cariera politica luand o pozitie curajoasa impotriva Uniunii Sovietice in 1989, a inceput sa laude natura iliberală a regimului lui generalului KGB Vladimir Putin. Si a sustinut, nici mai mult nici mai putin, ca vrea sa construiasca un regim similar in Ungaria. Rezultatele se vad astazi.

Viktor Orban e vazut azi drept cel mai apropiat aliat al lui Putin din UE. Ungaria este, de mult timp, in favoarea ridicarii sanctiunilor impotriva Rusiei impuse de Uniunea Europeana, iar Budapesta sustine ca aceste sanctiuni afecteaza economia ungara. Relatia guvernului Orban cu Rusia e bazata pe o serie de proiecte economice, precum aprovizionarea cu gaz natural sau constructia a doua noi reactoare nucleare pentru centrala Paks, proiecte care se transpun si la nivel politic si chiar militar, in contradictie cu angajamentele de stat UE si NATO. Ungaria a fost statul care a permis tranzitarea spatiului sau aerian de catre trupele ruse care au transportat armament catre Serbia in timpul conflictului din 1999 – 2000, in pofida sanctiunilor impuse Rusiei.

Tot Ungaria e statul care gazduieste pe teritoriul sau politicieni romani de etnie maghiara condamnati definitiv de instante romanesti.

Viktor Orban a declarat in 2019, după intalnirea cu Putin de la Budapesta, ca relatiile bune cu Rusia sunt o necesitate “datorita pozitiei geografice a tarii sale”, argument fals, avand in vedere larga deschidere spre Vest a Ungariei. Spre stupefactia liderilor occidentali, Orban a declarat atunci : “Acesta este un fapt geografic simplu. Nici o tara nu isi poate schimba adresa. Fiecare tara este acolo unde Dumnezeu a creat-o. Pentru Ungaria, asta inseamna ca ea sa se afle in triunghiul Moscova-Berlin-Istanbul”.

In discursul public, Orban menționează apartenenta Ungariei la UE si la NATO, dar si ca depinde in mare masura de gazul si de petrolul rusesc. In cel mai pur stil eurasianist, Orban afirma ca incearca sa coopereze cu Rusia in probleme precum prevenirea migratiei in Europa, stabilizarea Orientului Mijlociu si ajutorarea comunitatilor crestine din intreaga lume, filiera fundamentalista rusa avand insa o binecunoscuta componenta in promovarea unor manipulari, stiri false si agresiuni informationale in Europa de Est.

Pentru adancirea unei rupturi cu politicile UE, Orban a mai spus ca prioritara pentru ţara sa este conectarea la gazoductul Turk Stream, pentru a exista mai multe trasee de livrare a gazului rusesc catre Ungaria. Asta in contextul in care – pentru diversificarea surselor si rutelor de alimentare cu gaze naturale pentru Europa – proiectul BRUA reprezinta soluția care intruneste cele două componente esentiale – diversificarea surselor de alimentare, scaderea dependentei fata de Rusia si prin aceasta asigurarea securitatii energetice, mai ales in spatiul Europei de Est. Acest deziderat strategic este puternic subminat de relatia Orban-Putin.

Tot in 2019, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a avertizat Ungaria ca Rusia incearca sa divizeze Occidentul, subliniind ca SUA nu-l vor lasa pe presedintele rus, Vladimir Putin, „sa sape o prapastie intre prietenii din NATO”. La acea vreme, seful diplomatiei maghiare Peter Szijjarto, un varf de lance al mesajelor anti-europene si anti-romanesti, a replicat ca orice critici ale Washingtonului la adresa diplomatiei de la Budapesta sunt eronate, in condițiile in care si alte tari europene sunt implicate in acorduri energetice cu Rusia, ocolind insa detaliile despre proiectul esential BRUA, de independenta energetica fata de Rusia.

Spre deosebire de Romania, ce are o independenta energetica de 75-80 % si este doar in proportie de 20-25% dependenta de importurile de gaz rusesc, Ungaria isi asigura necesarul de gaze in special din Rusia, iar compania nucleara ruseasca de stat Rosatom e implicata intr-un proiect in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru extinderea centralei nucleare Paks, principalul furnizor de electricitate din Ungaria.

Voi reveni si cu detaliile importante legate de relatia Ungaria-China.

 

Leave a Reply