UDMR vrea si in guvernarea dupa alegerile parlamentare din 2016. Dar simte ca o provocare atingerea pragului de 5%. Ce ziceti, e bine sa fie UDMR in Parlament sau in afara lui?
—————
Cea mai mare provocare pentru UDMR anul acesta o reprezintă alegerile parlamentare, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care nu exclude posibilitatea intrării la guvernare după alegeri şi speră să nu fie exploatat extremismul în campanie.
“Cele două provocări uriaşe în 2016 sunt alegerile locale şi apoi alegerile parlamentare. După aceste alegeri, lucrurile sigur că se vor schimba şi va depinde soarta societăţii de următorii cinci ani şi poate pe termen mai lung”, a declarat joi Kelemen Hunor la RFI.
Liderul UDMR a explicat că pentru partidul său alegerile parlamentare sunt “o provocare uriaşă” din cauza pragului de 5%, dar speră ca UDMR să asigure o reprezentare proporţională a comunităţii de maghiari în Parlament.
“Provocarea uriaşă este la parlamentare, pentru că pragul de 5% pentru noi în fiecare an electoral este o provocare şi din cauza problemelor demografice în primul rând, dar sunt şi alte cauze. Eu sunt convins că în 2016 noi vom reuşi să asigurăm o reprezentare proporţională şi acest lucru este important. Dar pentru acest lucru trebuie să mobilizăm electoratul nostru, comunitatea maghiară, mult mai puternic decât am reuşit să o facem în 2012, de exemplu”, a spus Kelemen.
Referitor la o eventuală intrare la guvernare a UDMR, Kelemen Hunor nu exclude această varintă. “În acest moment nu sunt eu foarte îngrijorat dacă vom fi la guvernare sau nu vom fi la guvernare. Eu cred că pentru noi important este să păstrăm reprezentarea proporţională în Parlamentul României şi apoi dacă lucrurile merg într-o anumită direcţie, sigur, nu exclud nici această variantă, nu pot exclude şi nici un om politic nu poate exclude varianta de a intra în Executiv”, a spus Hunor.
În ceea ce priveşte alegerile locale, UDMR are în jur de 200 de primari şi obiectivul este păstrarea acestora. “La alegerile locale avem în jur de două sute, două sute şi ceva de primari, noi am fixat ţinta de a păstra acest număr de primari, putem adăuga două-trei-patru-cinci-şase localităţi, putem pierde două-trei-patru-cinci-şase localităţi, dar tot în jur de două sute de localităţi putem câştiga noi în 2016, conform estimărilor noastre”, a mai spus liderul maghiar.
Kelemen speră că nu va fi abordat extremismul în campania electorală şi consideră că în 2016 trebuie evitate ieşirile extremiste, iar tema autonomiei poate fi abordată raţional, cu modele din Umiunea Europeană.
“Problema este când sentimentul naţionalist este exacerbat şi scapă de sub control şi oamenii politici indiferent de partid folosesc naţionalismul, extremismul, pentru a aduna voturi. Nu prea reuşesc, trebuie să recunoaştem, am văzut că în România lucrurile au mers totuşi din acest punct de vedere cât de cât controlat, nu există în Parlamentul României în acest moment un partid extremist, cu toate că în mai multe rânduri am observat că în partidele mari există voci care ating de foarte multe ori zone sensibile, dar în 2016 cred că ar fi bine să evităm astfel de ieşiri într-o zonă care după aceea va fi greu de controlat sau va fi greu de reamenajat”, a spus liderul UDMR.

11 COMMENTS

 1. Mai am putin si ma podideste plansul.
  UDMR daca vrea in parlament sa faca bine si sa se ingrijeasca ca alegatorii lor sa nu mai plece din tara.
  “Problema este când sentimentul naţionalist este exacerbat şi scapă de sub control şi oamenii politici indiferent de partid folosesc naţionalismul, extremismul, pentru a aduna voturi.”
  Cine vorbeste de nationalism exacerbat. Marele lor dusman politic s-a dus la cele vesnice, asa ca fraza asta nu-si avea rostul. Astia-s politicienii nostri ii ia gura pe dinainte si fac extrem de putin.

 2. De fapt, problema UDMR e ca nu exista ca partid (fiind creat pe criterii etnice) desi joaca rolul acesta de la infiintare, iar intre timp s-au conturat alte forte, eminamente politice, chiar in bazinul lor de alegatori care risca sa le taie accesul la scena politica “regulata”. Deci, ori se fac partid cu acte in regula, cu o platforma ideologica mai cuprinzatoare decat “noi suntem maghiari” (de exemplu: partidul liberal maghiar, sau socialist maghiar, sau ceva), ori raman pe dinafara si dl Kelemen o stie, de unde si “teama” voalata, deocamdata, de posibilii extremisti (romani, desigur, ca nu risca sa-si injure electoratul secuiesc) care ar putea sa “strice” configuratia parlamentului viitor. Personal, astept sa aud parerea dlui Frunda asupra chestiunii, macar acela vorbeste clar, raspicat si cu sart si putem sa inghitim sau nu, ce spune, in cunostinta de cauza.

 3. Nu cred ca ar fi cazul sa intre in Parlament sa mai strea si pe margine sa se odihneasca intotdeauna s-au bagat in seama ,ei vor Universitatea lor,vor pamantul lor,vor Primariile lor ,jicnesc in continuare Romanii unde ei sunt in majoritate asa ca STATI CUMINTI IN BANCA VOASTRA!

 4. :))) punem toţi măturile sau aspiratoarele în doliu! Vai! Cum să nu ajungă la 5% aceşti infractori care urlă din rărunchi cînd sînt prinşi cu mîţa-n sac:”proces politic”! O să facă precum băsescu:ne-au sabotat românii şi vor să ne elimine! Vai! Dăm România în judecată că românii nu i-au votat cu măcar 5% procent! ”hai marş”!

 5. Sa speram ca vor ramane cu provocarea si atat. Bufonii astia nu mai au ce cauta in Parlament. Minoritatile au reprezentarea asigurata prin alt mecanism.

 6. Lasa hunor, nu ti mai face grijica te vor ajuta merkel si obama ca si pana acum la vot. Puteti voi fi doar zece unguri in tara asta, tot faceti 5 % sa treceti pragul.

 7. Bai autoritati romane, da’ pe astia de la udemereu de ce muma’sa nu-i scoateti odata in afara legii?? Nu va lasa serviciile???

 8. Daca romanii ies la vot cu mic cu mare, atunci sigur nu vor atinge cei 5% prag electoral. Ei stiu bine ca accesul lor in Parlament s-a datorat tocmai absenteismului majoritatii romane de la vot… Votul electronic va mai reduce acest absenteism prin oferirea posibilitatii romanilor de pretutindeni, altiminteri prea comozi sa mearga la sectiile electorale din strainatate, si va face ca cei 5% sperati de UDMR sa nu fie realizati. Vor avea tot atatia parlamentari ca si celelalte minoritati. Prea s-au invatat cu rolul de balama si prea au zacut la guvernare. Sa speram cu aceasta ocazie ca vor fi scoase si ceva dosare de la naftalina si ca vor fi recuperate prejudiciile aduse tarii…

 9. ” răspunsul pe care prefectul de Harghita, Petres Sandor, l-a dat bloggerului Dan Tănasă, explicând că UDMR nu este partid politic, ci un ONG. “…asadar, ce cauta UDMR in alegeri? Atita timp cit UDMR va fi folosit de celelalte partide politice sa ajunga la putere, le vom face jocurile pas cu pas, si vom comfirma vorba romaneasca: doi se bat si al treilea cistiga, De 25 de ani, UDMR a fost un fel de Hopa Mitica, a cazut mereu pe scaunul puterii. Deci, UDMR a fost mereu ” asul din mineca ” pentru cei ce au ajuns la putere; si asa va fi pina autoritatea nu se va sesiza, dar ma indoiesc, desi nu cred ca nu avem o lege a partidelor. Daca vor sa faca politica, secuii, iara nu ungurii ( apropo, unguri sint in Ungaria ), avem doctrine ( oare? ), orientari, sa se inscrie in partide, ca avem, 🙂 . N-am fost mai bucuros ca in 2015, fara UDMR la putere.

 10. Inferioritatea numerică a fost întotdeauna o problemă pentru migratori! De aceea discursul este general, că au chipurile probleme demografice, că sunt şi alte cauze pe care evită să le menţioneze cu subiect şi predicat pentru că nu există. Probabil a venit vremea ca partidele formate pe criterii etnice să dispară!

Leave a Reply