Comisioanele percepute de băncile din România pentru operațiuni sunt încă mari, și, dacă în condițiile unor dobânzi nominale ridicate nu se simțeau, la nivelul actual al dobânzilor se simt, iar băncile nu ar trebui să lase deponenții să se întrebe “de ce să mai țin banii la bancă”, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

“Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% și 3% într-un context în care rata inflației a coborât la 1% și tinde să fie negativă câteva trimestre. Câștigul real se menține și s-ar putea, nu știm, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câțiva ani. Dar asta nu este câtuși de puțin o invitație pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite ci o invitație la realism, la o citire cu atenție a cifrelor, iar politica de dobânzi băncilor, dar nu numai aceasta ci și cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Și dacă ele nu se simțeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1—2—3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o operațiune bancară se simte”, a explicat guvernatorul BNR în cadrul unei conferințe intitulată “Viitorul Modelelor de Business Bancar”.

În opinia sa, băncile trebuie să se bazeze în viitor pe creditare din resurse interne și, în consecință, trebuie să încurajeze economisirea. “Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune “de ce să țin banii în bancă? Să plec cu mai puțini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operațiune?” Acesta nu este doar un îndemn la adresa băncilor centrale către băncile comerciale: faceți ce faceți și reduceți comisioanele! Este un îndemn la realism și la adaptarea la situația actuală”, a explicat Isărescu citat de Agerpres.

 

6 COMMENTS

 1. Acest şef joacă la dublu, spune destule dar nu spune ce este important: băncile sunt cele care salvează afacerile profitorilor bancari, a patronatelor(că se impune de afară/banca mamă generală), acel curs valutar leu-franc elveţian nu trebuia tratat în halul în care a fost, pentru că nu este niciun contract între cele 2 părţi: românia-elveţia, din start trebuia ca acest şef să ia apărarea românilor care, involuntar au căzut în plasa celor care au acceptat introducerea pe piaţa românească a francului elveţian privind creditele. Poporul nu ştie, nu este informat şi de aceea îl pune în capul listei de încredere în sondaje.

  • @parere…., nu joaca dublu de loc. Isarescu lucreaza impotriva intereselor Romaniei si cetatenilor ei deoarece de peste zece de ani bancile straine ce activeaza la noi prin filialele lor scot anula zeci de milarde de euro din tara fara sa plateasca macar 1 euro impozit statului roman. Daca Isarescu se gandea la interesel tarii de mult ar fi trebuit sa opreasca acest mega-jaf, fie prin obligatia acestor banci de a investi 60% acesti bani la noi sau de a plati impozite de pana la 50% pe banii scosi ilegal din tara. Cu atat mai mult cu cat o mare parte din imprumutul de la FMI tota la aceste scursale ale bancilor din vest s-a dus, bani care au fost scosi din tara si pentru care romanii trebuie sa plateasca mega-dobanzi la dobanda.

 2. Aș dori să comentez niște teme:
  – Locurile de muncă ale domnului Ponta: Sunt locuri de muncă slab plătite și nu îți garantează stabilitatea jobului pe termen mediu și lung
  – Igiena sanitară a ministrului Sănătății:
  Astea le înveți dinaintea grădiniței.DNA a tot făcut arestări și se laudă că a și colectat.Și-atunci de ce nu iese M.S să anunțe că poate majora salariile interniștiloir și a medicilor?Koveși parcă așa spunea,că dacă tot confiscă atâta,se va putea plăti cu ușurință fondul de salarii la educație și sănătate

  • Duceti va matali si comenteaza ” temile” mai ales aia cu ponta pe la GorgoBlag…tema fiind ca nuca’ n perete cu articolul!!!

 3. @România Tânără, lasati va rog c-angajatii au avut salarii marete doar in vis sub guvernul boc cand au disparut sute de mii de locuri de munca si s-au taiat salariile intr-o veselie. Tot asa de critic erai si atunci???

 4. Va propun un subiect de analiza pe nivelul salarial al romanilor in 1989, 1991, 1992, 1993, etc comparativ cu cel determinat de adaugarea celor patru “0000” si mai apoi cu nivelul rezultat din taierea celor patru “0000”. Deasemenea, comparati si pensiile in aceeasi formula.
  Moneda a fost aceeasi, deci nu implica vreo convertire.
  De exemplu: un profesor, un medic, un lucrator al Fiscului, secretara, etc. orice incadrat in acelasi domeniu si inainte de schimbare si dupa.
  Mai apoi, sa-l intrebam pe acest domn cate ceva.

Leave a Reply