Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici şi analistul economic Ilie Şerbănescu au fost invitaţii mei, duminică, la “Punctul de Întâlnire”. Temele discuţiei au fost, printre altele, relaţia României cu FMI şi creşterile salariale din sectorul bugetar.
“FMI de multe ori au spus că măsurile Guvernului Ponta nu au fost bune şi de fiecare dată s-a dovedit contrariul. Noi cu FMI discutăm transparent. Am spus-o clar că nu se poate în România în 2016 să avem un deficit de 2,5%. Chiar i-am întrebat cum s-a ajuns aici. La urma-urmei decizia ne aparţine. Mai puţin plăcut este faptul că în intern, preşedintele României a criticat fără cifre, poziţia noastră ca şi stat, trebuie să avem o poziţie comună” a spus Eugen Teodorovici, referindu-se la opoziţia FMI de a creşte salariile în România.
Ilie Şerbănescu a explicat de ce FMI nu consideră oportune majorările salariale şi de ce Fondul se bucură de un statut special, nefiind doar o “bancă” aşa cum este percepută uneori.
“FMI este un agent de influenţă şi un agent de operare al marii finanţe. E o bazaconie că FMI e o bancă. Avem acum un acord cu Fondul, am luat vreun ban? Nu asta e problema. Dacă o ţară intră în faliment în primul rând îşi plăteşte banii la Fond. FMI nu a ajunge la masa credală, nu e o bancă. E un agent al puterii financiare. Ei nu sunt interesaţi decât de un singur lucru. Să apere capitalul străin într-o singură materie: ca salariile în România să fie mici. Guvernul nu are ce să facă, pentru că în urma intervenţiei FMI de ani şi ani de zile, partea de stat în economie a ajuns infimă. Singurul lucru pe care îl poate face Guvernul este să mărească salariile bugetarilor. De la sistemul privat să nu ne aşteptăm la creşteri salariale. Cabinetul Ponta se îmbată cu iluzii, toţi caută să găsească bună-voinţă la capitalul străin, oferind cadouri. Băgaseră un impozit minunat, taxa pe stâlp, au mârâit doi – trei şi l-au scos. De aici trebuie pornit, pentru că o asemenea împărţirea a PIB între muncă şi capital este odioasă şi nu există nicăieri în Europa. Acolo munca ia din PIB 60%. În România ia 30. Aşa ceva nu există. Încercarea de relaxare fiscală este greşită. O faci în ideea ca antreprenoriatului să îi oferi posibilităţi să convertească ceea ce nu îţi dă ţie, stat, în investiţii. Investiţii nu se vor face atât timp cât sunt salarii mici. Investiţii se fac ca să înlocuieşti forţa de muncă scumpă” a explicat Ilie Şerbănescu.
Eu cred ca e Rusia de vina! Ne vrea în genunchi și execută prin FMI despre care se știe ca e instrument KGBist!
Şocant! toţi întro oală acoperită ermetic fără şanse de a respira şi a trăi. Se pare că ”pupăcioşii” vor executa fără nicio problemă mai ales că siguranţa veniturilor şi bonusurilor lor ca politicieni şi numiţi în funcţii, mai ales cînd le sînt mîngîiate coarnele prin susţinerea celor vestici(fac bine totul indiferent dacă omoară oameni) vor spune:”pe cale naturală” că nu se organizează, sau nu îşi drămuiesc veniturile”uriaşe”de la 200 lei la 800-1.000 lei, de parcă coşul zilnic anulat în gîndire este calculat lunar la 20-30 lei! Se vede clar că se vrea umplerea sau îngrăşarea pămîntului românesc cu români, peste care mai tîrziu vor circula tancurile şi ostaşii, viitorii eroi ai neamului, insignaţi şi medaliaţi de neica-nimeni cu diplome la metru cub! De ani de zile se urlă în gura mare:”este mult prea populată scoarţa pămînului şi trebuie limitarea populaţiei fie şi prin decese sau ucideri” că toţi îşi cer iertare, vezi materialul la voi pe A3: ” Tony Blair îşi cere “scuze” pentru “greşelile” în invazia din Irak” dar nimeni nu-şi asumă decesurile prin înnec în mare sau ocean prin alungarea naţiunilor din ţările lor unde atacurile şi luptele sînt înfiorătoare şi tot din cauze subiective demne de un creier ”bolnav” purtat de un individ cu calităţi identice molipsitoare! Credeţi că toţi oamenii nu simt sau nu ştiu ceea ce se întîmplă şi că se vrea ”uciderea” în masă a omului vinovat sau nu, incertitudinea sau chiar suspiciunea de a fi sau nu, a face sau nu, nu poate distruge sau ucide un om? Uitaţi-vă ce se practică la nivel mondial prin ”manipulaţii-cute mincinoase şi habotnice” care impun reforme care nu înseamnă viaţă şi nivel de trai decent sau onorabil! O să fac tot posibilul să găsesc pe oriunde ceea ce se vorbeşte permanent:”Acordul şi semnăturile de la Ialta” din toate timpurile plus acordul şi semnăturile de prin 1999-2000 ale lui Năstase fostul premier şi băsescu-ministru şi barcagiu marin (nu scriitorii ‘agreaţi’ din ţară) le voi pune pe acest blog la momentul cînd am linkurile.
Nimic nu mă mai miră după 25-26 de ani de bătaie de joc din toate părţile aruncaţă peste orice om şi orice suflet pentru care planul viitor este”chinul prin orice metodă pînă la dispariţie”. 🙂 unica reformă de a îngroşa pînza freatică pentru a nu se surpa pămîntul cu viloaiele plasate aproape una lîngă alta(hoţul pe hoţ se apără) 🙂
as vrea sa imi dau si eu cu parerea de neprofesionist in domeniu:
1. marirea salariilor parca se negociaza la privat.
2. marirea salariului la privat se poate ridica prin marirea salariului minim.
3. salariile mici sunt in mare parte in zona de comert, agricultura si la functionari. ce investitii se pot aduce aici sa cresti valoarea adaugata ? nu prea este loc de asa ceva, in afara de agricultura putin.
deci ce treaba are marirea salariului profesorilor si medicilor cu cel privat ?
in rest , cresterea salariilor e foarte necesara la profesiile alea doua, dar ce se rezolva cu asta pentru noi restul ? pai nimic. serviciile sanitare si educatia sunt la pamant, doctorii pleaca la fel de multi. guvernul face doar pomeni electorale, sigur nu-i intereseaza problemele de fond.
NU sanatatea si educatia beneficiaza de cresterea economica bazata pe consum si SALARIILE, asa cum zice plagiatorul.
asta cu fmi-ul care nu ne lasa sa ne dezvoltam e o mizerie, ue ne da bani sa inotam in ei si noi nu suntem in stare sa-i utilizam.
tunul cel mare sunt banii electorali pentru administratiile psd-iste, asemanatoare cu cea a migratiei primarilor. dragnea vrea sa risipim banii la sate si orase pentru subventii si alte pomeni la sacosa. crede ca toata tara asta e un mare teleorman.
Tot ca neprofesionist te intreb cateva lucruri elementare.
-Daca se mareste salariul minim pe economie si se aplica si la privat ce variante are privatul sa acopere nu numai cresterea salariului minim dar si cresterea acelei parti platite de angajator datorata cresterii salariului minim? Variante ajutatoare: cresterea preturilor sau disponibilizari de personal in asa fel incat sa ramana acelasi fond de salarii ca inainte de majorare. O alta varianta ar fi trecerea multora in zona gri.
-In sectorul privat salariile nu sunt legate de salariul minim. In sectorul bugetar grila de salarizare se face aplicand diferiti coeficienti la salariul minim pe economie. Deci la stat cresc toate salariile la privat doar pentru cei care sunt platiti cu salariul minim pe economie sau cei care anterior aveau salarii mai mici decat noul salariu minim pe economie. Care va fi cresterea salariala in sectorul privat cel ce contribuie major la bugetul de stat sustinand atat fondul de salarii de la stat cat si fondul de pensii?
-La bugetul de stat se contribuie din partea sectorului privat cand vorbim de acea parte numita impozit pe venit, taxe platite de angajator sau CAS. In sectorul bugetar se plimba banii intrati la buget dintr-un buzunat in altul. Care este varianta de sustinere pe termen lung a dublarii salariilor din sectorul de stat in conditiile in care cresterea in sectorul privat este sub 10%?
-Stii cumva o singura tara din Europa, cu exceptia Romaniei, in care salariul mediu la stat sa fie mai mare decat salariul mediu in sectorul privat?
-Ai exemplu de o singura tara din Europa in care raportul intre angajatii din sectorul de stat si cel privat sa fie de 1 la 4? Adica la 4 angajati in sectorul privat sa ai 1 angajat in sectorul de stat?
Totul duce spre economie bazata doar pe consum ceea ce nu poate fi sustinuta mai mult de maxim 1 an. E bine ca trec alegerile pana atunci. Si cum la alegeri majoritatea poate fi sigurata prin atragerea la vot a celor din sectorul de stat, asistati sociali si pensionari crezi ca intereseaza pe cineva ce se intampla in sectorul privat sau cu economia pe termen lung? Adevarul nu aduce voturi.
ca tot va place sa discutati de la neprofesionist la neprofesionist:
– oricat este salariul minim pe economie intotdeauna cei din privat dau salarii extrem de mici marii majoritati a angajatilor intre functiile de conducere si plebe exista decalaje extrem de mari( ca su mai vorbim de restul avantajelor gen masina de serviciu, decontarea tuturor cheltuielilor legate de aceasta, prime, cadouri etc etc)
-niciodata la privat nu iti creste salariul negociat la angajare decat daca esti avansat esti intr-o eroare : nu salariul din mediul privat “…contribuie major la bugetul de stat sustinand atat fondul de salarii de la stat cat si fondul de pensii”
-tu chiar crezi ca se pot plimba banii intrati la buget “..dintr-un buzunat in altul”? cum vrea muschii cuiva? mai citeste. se prevede o crestere de 70% a salariului la stat nu dublare iar teodorovici si plumb au explicat clar pe ce se bazeaza
– “Stii cumva o singura tara din Europa..” uite ca nu stiu si cred nici tu nu stii in sens invers. oricum in unele tari din vest puternic dezvoltate sectorul de stat e foarte binereprezentat chiar si in economie in timp ce la noi, “dreapta” a distrus sectorul economic de stat livrandu-l aproape pe gratis strainilor
– ia vezi cum e in franta sau italia
– ca neprofesionist cu m te declari a afirma ca “…economie bazata doar pe consum ceea ce nu poate fi sustinuta mai mult de maxim 1 an” arata ca intradevar esti neprofesionist in ale economiei
iar ideea cu asa zisele pomeni electorale ( marota basistilor de pretutindeni) se vede ca esti d’ala asa xis de dreapta pentru care munca oamenilor de o viata nu mai trebuie sa asigure un trai linistit odata ajuns la pensie. probabil ca si in cazul altora te vezi muncind pana dai mori si nu mai ai nevoie de pensie. atunci pentru ce naiba mai platesti proncentele alea din salariu luna de luna? am mai vazut d'[astia ca tine care odata loviti de soarta nu mai stiau cum sa injure statul ca nu ii ajuta dupa ce pana atunci ii injurau pe pensionari si asistati sociali. ca esti pe langa subiect iti demonstraza viata si ultimul exemplu a fost in 2014 cand “isteti” ca tine l-au votat pe “bugetarul” ciolanis, omul de dreapta care nu a muncit in viata lui la privat si din salariul lui de “bugetar” plus banii din meditatii la fizica ( stiut fiind faptul ca elevii sibieni erau innebuniti dupa materia asta si faceau non stop meditatii la fizica) si-a tt6ras vreo sase-sapte case! ghinion! si asta in fata lui ponta cel care a reintregit salariile si pensiile, a crescut ajutoarele pentru diferite categorii defavorizate, a asigurat crestere economica etc etc. si ce a castigat cu asta? l-au ajutat cumva “pomenile electorale”?
in final ai dreptate”Adevarul nu aduce voturi” , doar demagogia celor de dreapta si prostia votantilor!
Stai putin ca nu inteleg! Profesionistul de tine incearca sa imi raspunda afirmativ la unele intrebari? Eu doar intrebam ca unul care nu a avut nicodata o slujba la stat ci doar la privat. Si hai sa o luam iar pe puncte:
-Despre salariile la privat exact asta am spus. Ca nu se calculeaza dupa grilele de la stat adica factor de multiplicare aplicat la salariul minim. negociezi un salariu si pe ala il iei indifferent ce se intampla cu salariul minim daca e mai mare decat asta. Sau ai sansa sa cerasca daca esti promovat exact cum spui tu. Iar marea majoritate a salariilor din privat sunt foarte aproape de salariul minim pee conomie. Masimi de serviciu au doar unii nu toti angajatii de la privat.
-Cand vorbeam de contributia la buget nu spuneam ca asta este cea mai im portanta parte a incasarilor la buget. Dar de la privat vin la buget partile alea numite impozit pe venit adica 16% din salariu, contributiile angajatorului, etc. de la stat ce vine? Caci de la buget primesti un salariu, iti aplica impozitul si celelalte opriri care se duc inapoi la buget. acum pricepi ce si cum cu luat din buzunarul din stanga si mutat in buzunarul din dreapta? Adica statul da salariile din buget diupa care calcileaza taxele la salariul respective pe care le plateste angajatul la stat inapoi la bugetul din care a primit salariul. Unde este castigul statului? Ca la privat nu da nimic in schimb incaseaza taxele si contributiile din salarii.
-La explicatiile lui Plumb si Teodorovici ma abtin. Sis tii ceva? Nu stiu cum vei vota tu dar eu fii sigur ca voi vota cu PSD si ma voi ruga sa castige PSD. Nu de alta dar masurile lor de acum nu ma avantajeaza sau dezavantajeaza absolut deloc cum nu ma vor afecta in niciun fel nici cele de dupa alegeri. Asa ca abia astept sa aud explicatiile lor in 2017. Acum sunt explicatii pur electorale pentru romanii care oricum nu pricep nici macar cum se circula intr-un banal sens giratoriu.
-Hai sa iti spun ce si cum cu tarile cu economie de piata puternica si cu vechime. Sectorul de stat nu este reprezentat in economie caci cand vorbim de sector de stat vorbim de invatamant, sanatate si administratie publica nu de intreprinderi sau societati care au mai ramas de stat pe ici pe colo mai mult prin Franta. Dar ei stiu un lucru. Chiar daca la stat sunt salarii mai kmicid ecat la privat exista siguranta zilei de maine si facilitati pe termen lung. beneficiaza de anumite avantaje la banci, locuinte date de comunitate, etc. avand garantia unui loc de munca sigur si pe termen lung daca nu se apuca sa faca tampenii la service. La privat au salarii mult mai mari dar niciodata nu stii cat timp le iei.
-Zi zau sa te cred ca o tara poate rezista doar din consum! Asta arata intr-adevar cat de multe stii sau pricepi. Ca sa reziusti ca tara ai nevoi sid e consum dar sid e investitii. Fara investitii nu vei genera niciodata locurid e munca doar din consum. Decat in economiile socialiste multilateral dezvoltate.
Ce demnitate şi onoare au ”nulităţile”? 🙂 vor gardă de corp sau antemergător cu poliţie? http://adevarul.ro/locale/suceava/un-primar-sucevean-fost-filmat-timp-scuipa-injura-usa-cortului-batrana-aflata-genunchi-holurile-institutiei-conduce-1_562dcb9af5eaafab2c0abfb8/index.html
Sunt foarte subiectiv, dl. Serbanescu pentru mine este ca un muftiu pentru comunitatea musulmana (nefiind cea mai fericita comparatie, asta mi-a venit).
Am avut ocazia sa urmaresc emisiunea si -am urmarit-o cu mare atentie.
Cand guvernul este condus de un plagiator si un inculpat penal dar sa ai si un vicepremier care abuzeaza de functie si din cauza abuzului de functie mai mor oameni in jurul lui, atunci acest guvern este PENAL si trebuie aruncat la groapa neagra a istoriei alaturi de basescu cu care a coabitat candva atata Oprea cat si ponta!
Sunteti unul dintre protestantii care cu manie revolutionare (proletara) ati iesit in strada spre a-l da jos de nea Gabita ? As dori sa vad acceasi manie protestatara pentru toate faradelegile comise de toti indiferent de culoare politica, numai ca voi aveti culoare si nu puteti iesi decat la un semn.
De ce nu intrebi daca nu e unul dintre cei care au iesit in strada sa ceara demisiile vinovatilor si pentru tragedia de la Maternitatea Giulesti? Ai uitat cumva ca unii, cu Ponta in frunte, cereau demisii politice si atunci? Sau tot profitori de capital politic pe o tragedie erau si aia de atunci adica Ponta s-a dat de gol ca il durea undeva de fapt de tragedie si voia doar capital politic? Eu credeam si atunci ca se impuneau demisii cum cred si acum. Tu se pare ca ai memoria foarte scurta sau dependenta doar de ce iti spune televizorul! Un anumit televizor! Sau aia care te platesc sa scrii aici in apararea lor. Caci un om normal si rational ar fi cerut demisii si atunci si acum.
Evident ca FMI este un vataf de rit nou…unul care doar castiga prin inrobirea celorlalti…dar nu este singurul…
ideaa ca nu sunt bani pentru salarii, pentru “pomeni” pentru sanatate…etc…dar bani pentru FMI, pentru UE..,NATO, pentru nutzy..etc……pentru astia sunt mereu bani…evidet din buzunarul nostru
Ar fi mai simplu ca banul sa fie directionat spre cetatenii care-l produc si nu spre “interlopii” legali ai planetei..
Sa mai lase acordurile cu fmi ca ne va merge din ce in ce mai rau daca si vara aia coada aici
FMI agent de influenta! SI CE AGENT, mai mult ca sigur, SEFUL TUTUROR!!!……
Multumiri dv. si invitatilor pentru emisiunea excelenta.
ACET FMI ESTE UN SUGATOR DE BANI DE LA PROSTI ADICA MAI PE SLEAU ESTE UN SILE CAMATARU DE LA UN OARECARE
Proiect Marketing! Cel mai modern si mai eficient sistem de lucru la domiciliu,
acum ! Trebuie sa ai doar putin timp liber, calculator si conexiune la internet! Nu e nevoie sa cunosti nimic, inveti totul de acum inainte, pas cu pas, sub indrumarea noastra foarte atenta! Solicita acum detaliile necesare, la adresa de email: homework1946@yahoo.com