Europarlamentarul social democrat Ioan Mircea Pascu, fost ministru al apararii, actual vicepresedinte al Comisiei de Politica Externa din Parlamentul European a postat pe pagina sa de Facebook un amplu comentariu in legatura cu situatia dramatica din Grecia.
<Criza din Grecia va reprezenta un studiu obligatoriu privind rolul mândriei si bravadei in ruinarea unei tari. Guvernul grec a ajuns la putere pe promisiuni irealizabile, pe care grecii au vrut sa le creadă, deși știau ca sunt irealizabile. Apoi, același guvern a “negociat” cu creditorii străini pe marginea prăpastiei, blufand. Când occidentalii au răspuns bluffului, dl Tsipras si ai lui, care credeau ca ii au in buzunar, au început sa dea din colț in colț, trimițând scrisori ca accepta ceea ce refuzaseră cu tafnosenie pana atunci!? “Sorry, too late” au spus occidentalii, si pe buna dreptate. Dl Tsipras si ai lui au ignorat – din nepricepere sau intenționat, nici nu mai contează – ca “mândria” lor însemna umilirea celorlalți, care controlau jocul!? Chiar si jocul “democratic” cu referendumul este o minciuna, pe care guvernul a aruncat-o in ochii oamenilor. Pentru ca, anunțând un referendum pe condițiile unui acord care expira inainte de tinerea lui, înseamna de fapt ca si dacă grecii ar spune “da”, acordul pentru care își vor fi dat acceptul, va fi expirat intre timp, făcând necesară negocierea – mult, mult mai dificila si cu condiții cu siguranța mai grele – a unui nou pachet de salvare a Greciei. Încă o data, blufful guvernului grec nu a funcționat: probabil, dl Tsipras si ai lui a vrut astfel sa obțină o prelungire a termenului de valabilitate a acordului inițial, hotărând data referendumului după expirarea acordului. Numai ca s-au înșelat încă o data, atunci când occidentalii au decis sa lase lucrurile așa cum le-au organizat partenerii greci de discuții: referendumul după expirarea acordului!
In plus, in afara faptului ca, in funcție de rezultatul referendumului, iar dacă acesta va fi “nu”, cum îndeamnă dl Tsipras si ai lui, negocierea unui nou acord de salvare a Greciei se va dovedi problematica in cel mai bun caz. Iar dacă va avea loc totuși, noul pachet va fi condiționat si mai restrictiv decât cel recent expirat, lăsând la o parte ca dl Tsipras si ai lui au consumat intre timp toate rezervele de credibilitate de care mai dispuneau in ochii occidentalilor. In fond, pentru ce sa negociezi cu cineva in care nu mai ai încredere ca își va onora partea sa dintr-un viitor acord? In concluzie, ori cu “da”, ori cu “nu” guvernul Tsipras pare condamnat sa iasă din scena, după tot raul produs. Grecii sunt, cu îndreptățire, un popor mândru, si pe buna dreptate! Cu atât mai mult este regretabil ca, intr-un moment extrem de important din istoria lor, au ajuns sa depindă de deciziile unui grup de oameni care par fie sa nu aibă deloc experiența necesară administrării unui asemenea moment, fie, mai rău, o fac in deplina cunoștința de cauza…>