Imaginea momentului : SUA si China isi strang mana in lipsa Rusiei.

Preşedinţii SUA, Joe Biden, şi Chinei, Xi Jinping, s-au întâlnit luni în Bali (Indonezia), cu ocazia summitului G20, aceasta fiind prima lor întâlnire bilaterală de la alegerea preşedintelui american în urmă cu un an, într-o încercare de a reînnoda dialogul dintre cele două mai puteri în pofida tensiunilor, deosebit de puternice în privinţa statutului insulei Taiwan, relatează AFP.

Cei doi lideri şi-au strâns mâinile în faţa presei într-un hotel din insula Bali, în ajunul summitului G20, în debutul unei întâlniri care are loc pe fondul mai multe subiecte ce situează pe poziţii diferite cele două ţări, între care refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, comerţul, situaţia drepturilor omului în Xinjiang sau dosarul legat de Coreea de Nord.

Preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt în prezent angajate într-o ofensivă în Ucraina, a ales să nu se deplaseze la summitul G20, care îşi va deschide lucrările marţi în Bali (Indonezia), probabil pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a mers la totuşi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, notează luni într-un comentariu France Presse.

“La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?”, întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko, “deloc surprins” de această decizie.

Alegând să nu plece în Indonezia, preşedintele rus se cruţă de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-şi izoleze şi mai mult ţara, deja vizată de sancţiuni occidentale severe, notează agenţia de presă citată.

Căci, cu sau fără Putin în Bali, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de ţările occidentale, a provocat sau agravat într-adevăr numeroase crize mondiale, în special economică şi climatică.

#SUA, #China, #discutie, #Indonezia, #G20, #diplomatie, #RaduTudor

La începutul mult-aşteptatei lor întâlniri bilaterale din insula indoneziană Bali, Joe Biden a spus că vrea “să gestioneze diferendele şi să evite transformarea competiţiei în conflict”, în timp ce Xi Jinping a apreciat că “nimic nu înlocuieşte” o discuţie faţă în faţă şi s-a declarat pregătit pentru un dialog “sincer” asupra problemelor strategice, căci cele două ţări trebuie “să găsească direcţia bună”.

“Sunt pregătit să am o conversaţie sinceră şi aprofundată asupra problemelor de importanţă strategică pentru relaţia dintre China şi Statele Unite ale Americii cu privire la toate problemele de importanţă globală şi regională”, a spus Xi la începutul întâlnirii cu Biden în Bali, notează EFE.

China şi SUA ar trebui să ia istoria ca pe oglindă şi să o lase să ghideze viitorul, potrivit agenţiei de stat Xinhua, citată de Reuters.

Ministerul de Externe chinez declarase anterior că Beijingul speră ca întrevederea dintre preşedintele Xi Jinping şi omologul său american Joe Biden înaintea summitului G20, în Indonezia, să repună relaţiile bilaterale “pe calea bună”, potrivit AFP.

“Suntem hotărâţi să ajungem la respect reciproc, la coexistenţa paşnică şi la cooperare cu SUA în care ambele părţi să aibă de câştigat. Paralel, ne vom apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele dezvoltării noastre”, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

“Sperăm că SUA se vor alătura Chinei cu scopul de a gestiona în mod potrivit divergenţele noastre, promovând o cooperare reciproc benefică, evitând neînţelegerile şi erorile de apreciere şi vor readuce relaţiile sino-americane pe calea bună a unei dezvoltări sănătoase şi stabile”, a subliniat ea în cursul unei conferinţe de presă anterioare reuniunii dintre Biden şi Xi.

Leave a Reply