În timp ce furtuna Eleanor face ravagii în Europa, americanii se pregătesc de venirea “Ciclonului-bombă”, o furtună fenomen, care va îngheţa Coasta de Est a Statelor Unite. Meteorologii au emis deja o avertizare de vreme severă.

„În afară de zăpadă şi de acumulările de gheaţă, vântul puternic ar putea sufla în rafale şi ar putea doborî copaci ori cauza pene de curent”, au avertizat cei de la Serviciul Meteorologic Naţional.

Imagini pentru bomb cyclone freeze firefighters

Aduce temperaturi de până la minus 45 de grade Celsius şi deja a ucis 16 oameni până acum. Aerul polar a schimbat clima din însoritul stat Florida pentru prima dată în trei decenii: a nins în zone unde acum ar fi trebuit să fie 27 de grade.

„E frig! E extrem de frig…Ninge de ore bune aici, în Cape May…Meteorologii spun că vântul atinge 48 km/h, dar vă spun sincer că aici, pe plajă, se simte mult mai intens”, spune Tony Dokoupil, reporter CBS.
Din Maine până în Florida, toată coasta de est a Statelor Unite este sub un val de aer polar. Furtuna a adus un strat gros de zăpadă, ger pătrunzător şi vânt care bate cu 100 de kilometri pe oră. Zeci de mii de locuinţe au rămas fără electricitate şi mii de curse aeriene au fost anulate. Pe aeroportul „La Guardia”, New York, 90% dintre avioane nu mai zboară, iar sălile de aşteptare sunt arhipline. Nici pe şosele nu este mai bine. Circulaţia a devenit imposibilă.
Imagine similară

Furtuna este rezultatul unui fenomen pe care specialiştii îl numesc ciclonul-bombă, ce duce la scăderea rapidă a temperaturilor. Gerul a îngheţat totul – de la cascada Niagara, până la fântânile arteziene din New York şi Philadelphia.

Meteorologii spun ca 75% din populatia SUA va simti efectele ciclonului. Pe coasta de Est, vor fi simtite virfuri extrem de periculoase ale gerului de -40 de grade ! Atmosfera de Polul Nord pe care zonele urbane nu le pot suporta fara efecte dramatice.

 

 

 

8 COMMENTS

 1. Eu vad alfel anomaliile naturii. Care,cati si cat de mult rau au facut entitatilor din multe tari,acum platesc cu varf si indesat,si,abia e un inceput! Ar fi mult mai bine ca cei care au facut doar rau omului si tarii respective sa plateasca! E timpul,sunt anii,e viata care trece!

  • Buna faza din seara asta: Romania exporta trabucuri! Daea: bine ca nu se consuma in tara si se vinde scump!
   Unde se fabrica trabucurile,tigarile din foi? Nu cumva e ceva ascuns(urme de nasoale) in aceste tigari? De obicei in aceste trabucuri baga’dependenta’ in vest :)))))

 2. Bombistii de la Romania TV,vorbesc de glaciatiune ! Nu i bai ,nu i mai asculta nimeni sau ii apuca râsul pe ascultatori !! Apropo: așa ma doare de frigul de la nenea Sam,ca nu mai poci dormi !

 3. Vremea ca … vremea! Dar de redevențele la gaze … nimic? Să nu cumva să supărăm concesionarii!

 4. Iarna grea pe la unchiu’ Sam, sa ne fereaca Dumnezeu. Cum spuneam, nimic pe lumea asta nu ramane neplatit.

 5. Independent : A storm is considered a “bomb” when the pressure drops rapidly — at least 24 millibars in 24 hours.
  O furtuna este considerata o bomba atunci cand presiunea scade rapid -cel putin 24 milibari in 24 ore.
  “Worldwide, about 40 to 50 “bomb cyclones” brew each year, but most are over open ocean and nobody but weather geeks notice, Maue said.”
  In toata lumea apar aprox. 40 pana la 50 “cicloane-bomba” in fiecare an, dar majoritatea sunt deasupra oceanelor si nimeni nu le observa, in afata de specialistii metorologi, a declarat Maue”.

  Discutia e in toi in America unde multi dezbat de fapt exact asta : de ce un fenomen ca acesta in mod obisnuit produs deasupra oceanului si-a mutat directia/locul manifestandu-se pe continent cu efecte foarte mari si periculoase pe care le vedem cu totii?
  Speram insa si la noi in tara o discutie aplicata si tehnica a specialistilor, nu doar informari de acolo, sau pure informari meteo clasice : cum e vremea la noi zilele astea si peste 1 saptamana.

  Se discuta “aprins” mai ales in America si cu opinii diferite despre acest fenomen : asadar unii dintre expertii lor spun ca e un efect al incalzirii globale/modificari climatice radicale, bruste, periculoase. Altii tot de acolo spun ca de fapt intram intr-o mini era glaciara -si asta cauzata sau nu de incalzirea globala, dar mai ales ca o consecinta a faptului ca soarele a intrat intr-un ciclu de minim (activitate solara redusa).
  Si a 3-a opinie teoria conspiratiei : adica manipularea/controlul vremii= au facut unele “nefacute” asadar au scapat de sub control clima …….consecinta fenomene extreme.
  Mi se pare insa uimitor ca expertii lor -pentru ca astia se pronunta, nu amatorii, sa sustina ba una, ba alta! incalzire globala/racire globala. Scuze dar astea doua sunt diametral opuse
  Exact ca si cum cineva ar spune ca ploua, insa uite ce minune! : cerul e senin. Serios?
  Deceptionant faptul ca aia cu aparatura lor scumpa -ultra performanta sa o balbaie asa: ca e incalzire globala sau racire- era glaciara.

  In momentul in care nu se explica iar expertii lor nu ajung la o “teorie” comuna, normal ca lumea (oamenii simpli) este in “ceata” si speculeaza fel de fel.
  La noi daca am avea asa ceva TARA toata e paralizata 3 luni. La noi totul e de 10 ori mai rau ca la americani, se stie. Pentru ca mereu! nu suntem pregatiti.
  Oricum balbaiala lor : incalizre globala vs racire e deja grav. Inseamna ca sunt vulnerabili maxim la astea aceste fenomene – iar daca ei sunt asa, noi suntem pa!. Insa ai nostri experti tac malc, sau chiar habar nu au si doar preiau ce spun aia, respectiv efectele (iar astea le vedem si noi!) /mai putin cauzele cu adevarat reale.

Leave a Reply