Lucrez de peste 26 de ani in presa. De 15 ani in televiziune.

Una din dorintele mele majore a fost sa ajut cum pot persoanele si firmele din agricultura romaneasca. Sunt un roman european si apreciez mult performanta agricola si produsele remarcabile din Italia, Franta sau Spania.

Dar potentialul agricol romanesc devenit aproape legendar trebuie sa atinga nivelul maxim intr-o Europa din ce in ce mai atenta sa conceptul de securitate alimentara.

Merg la piata cat pot de des si cumpar produse de la cei care vand la taraba. Caut in Piata Obor sau Piata Domenii sa stau de vorba cu producatorii, sa le dau un sfat dupa ce le cumpar marfa.  La fel am facut si cu oameni remarcabili care conduc firme ce produc din pamantul romanesc vin, produse lactate, carne si altele.

Am vazut produse romanesti care merita sprijinite pentru o competitie frumoasa, onesta, europeana cu alte firme mari, din tarile amintite. Suntem inca departe de performanta granzilor, dar trebuie pornit de undeva. Au fost de-a lungul timpului multe firme romanesti pentru care un sfat bun de comunicare sau de strategie de marketing a insemnat satisfactia unei colaborari cu rezultate vizibile.

Da, sustin agricultura romaneasca si tot ce poate ea genera bun si sanatos pentru o tara ce inca importa produse alimentare de 5 miliarde de euro. Nu tot ce se importa e rau. Dar cifra e prea mare si apasa greu pe umerii producatorului roman, care se simte sufocat de o concurenta unde subventiile, utilajele si sprijinul guvernamental vin sigur si la timp. 

Sper ca acest sprijin al meu sa nu deranjeze pe nimeni…

Agricultura n-are culoare politica, nu e nici pesedista, nici liberala. E romaneasca si – foarte important – europeana.

România s-a menţinut pe deficit în comerţul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre din 2017, exporturile avansând cu doar 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2016, până la 4,453 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 5,211 miliarde de euro, un plus de 9,5%, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), furnizate la solicitarea AGERPRES.

În primele 9 luni din 2017, deficitul comercial cu produse agroalimentare s-a majorat cu 79,34%, la 757,34 milioane de euro, în timp ce în perioada similară a anului trecut era de circa 422,27 de milioane de euro.

Potrivit datelor MADR, în perioada menţionată au fost importate peste 6,57 milioane de tone de produse agroalimentare, cantităţile exportate fiind de aproape două ori mai mari la 9 luni, respectiv de 11,85 de milioane de tone.

Statistica Ministerului Agriculturii arată că, în topul importurilor din ţările UE şi terţe, domină carnea de porc proaspătă şi refrigerată, cu 342,27 milioane de euro (165.419 tone), produsele de patiserie, brutărie şi biscuiţi – 200,46 milioane de euro (98.689 tone), preparatele alimentare – 184,27 de milioane de euro (47.942 tone), grâul şi meslinul – 166 de milioane de euro (1,021 milioane de tone), precum şi preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor – 158,41 de milioane de euro (256.467 tone).

În ceea ce priveşte exporturile, România continuă să obţină cele mai mari încasări din livrarea cerealelor în spaţiul intra şi extra comunitar, pe primul loc situându-se grâul şi meslinul, cu o valoare de 833,91 de milioane de euro şi o cantitate de 4,86 de milioane de tone. Ţigările de foi şi trabucurile ocupă locul al doilea cu 514,48 milioane de euro (37.480 tone), fiind urmate de seminţele de rapiţă – 461,51 milioane de euro (1,22 milioane tone), porumb – 384,313 milioane de euro (1,69 milioane de tone) şi seminţe de floarea-soarelui – 278,73 milioane de euro (638.705 tone).

UE rămâne principalul partener în comerţul agroalimentar al României, atât în ceea ce priveşte livrările către această destinaţie din total exporturi, cât şi pe partea de achiziţii de produse agroalimentare din statele membre.

România a înregistrat, în 2016, un deficit de 557,4 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, de peste şase ori mai mare decât cel din 2015, când a totalizat 89,2 milioane de euro, importurile atingând însă un maxim istoric, de 6,51 de miliarde de euro.

Anii 2013 şi 2014 sunt singurii în care România a încheiat pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, după 20 de ani în care importurile au devansat exporturile de alimente şi produse agricole, însă în anul 2015 a revenit din nou pe deficit, înregistrând un minus de 89 de milioane de euro.

 

16 COMMENTS

 1. Domnule Tudor, va doresc multi ani in presa si mai ales in televiziune. Ca roman european ce ma consider, cred cu toata fiinta, ca nu trebuie sa ne indoim la toate aberatiile venite de la “Poarta”. Vrem nu vrem sa recunoastem, Poarta nu ne vrea binele si mai grav, nici noi. Sunt convins c-ati inteles ce-am vrut sa spun. Dl. Petre Daea, omul potrivit la locul potrivit, trebuie sprijit si incurajat, un “meserias” sincer, poate singurul, al actualului executiv.

  • Daea e doar un executant PSD al lui Dragnea care a facut si el agronomie si a fost fost sef de CAP !

   De facut n-a facut mai nimic decat sa vorbeasca sau sa dea legi pentru a subventiona activitati ale TelDrum sau ale fermei de porci ale fiului lui Dragnea !

   • Tu ai facut ceva pentru tarisoara asta ? Ministrul Daea “a facut si el agronomie si a fost sef de CAP”. Nu vad ce e rau in asta. Vai de capu’ tau.

  • Un subiect atat de fierbinte!
   Romanii mananca din ce in ce mai prost si mai procesat fiind abonati la supermarketurile care ne vand produsele UEului inferioare celor romanesti! Cand vor invata romanii ca branza cu rosii gusotasa ca a noastra nu e nicaieri in timp ce carnatii de la supermarket umplu tigaia de apa cand ii prajesti? Cand vom scapa de complexul asta cu UEul si Europa cand vom inceta sa mai facem declaratii non stop ca suntem europeni??? De ce trebuie sa declaram atata? Suntem europeni de cand suntem noi ca pozitie geografica, orientare culturala si traditii. Snobismul asta de a te declara non stop european de a cumpara produse excusiv din vest e penibil. Romanii trebuie sa isi prezerve soiurile, sa isi protejeze agricultura si sa isi promoveze produsele simplu pentru ca sunt mai gustoase. O spun asta sutele de mii de romani care umplu bagajele de sarbatori si nu numai cu carnati, sarmale, branza, mezeluri romanesti carandu-le pe avioane in tarile unde muncesc… Si daca tot ne inchinam la partenerul strategic poate ca n-ar strica sa stim ca agricultura americana e subventionata puternic. Noi ce facem? Cumparam fructe din tari desertice? pai cum sa le creasca aia decat cu ingrasaminte ? Pamantul romanesc e bun si bogat pui samanta si creste, trebuie doar sa-l lucrezi. Dar trebuie si ajutor de la guvern sa ajute taranul si economia romaneasca. Dar daca umfli bugetele SRI si cumperi rachete de miliarde de unde sa mai dai la tarani???

 2. Nu se poate vorbi despre o „competiție frumoasă, onestă, europeană” ci doar despre discriminare. Din start, producătorul român (cetățean român) pleacă cu un handicap imens: subvențiile. Problema majoră a subvențiilor nu este aceea că nu vin la timp ci cuantumul acestora. Cetățeanul european de origine română Dacian Cioloș, care a deținut funcția de Comisar al CE pentru Agricultură, a dus la îndeplinire reformarea politicii agricole a UE. Concret, sub mandatul acestuia, agricultorii români au avut și au și astăzi cele mai mici subvenții agricole din UE. Principiul după care s-a ghidat cel care a avut grijă ca nu cumva să facă ceva care să fie interpretat ca reprezentând vreun avantaj pentru România a fost că ineficienților agricultori nou veniți în UE să nu li se acorde decât o pătrime (un sfert) din cuantumul acordat agricultorilor cu ștate vechi în UE (ca de pildă francezi sau germani) și diferențierea să se micșoreze treptat. Nici după 11 ani de la intrarea României în UE diferențierea nu a fost recuperată.

  Nu mai vorbesc despre implementarea prevederii stipulate în Tratatul de aderare a României la UE referitoare la dreptul neîngrădit al cetățenilor UE de a cumpăra pământuri agricole în România. Exact în perioada în care s-a bătut în cuie această posibilitate, actorul străin de origine română a fost fie ministru al agriculturii în România, fie ministru al agriculturii în UE. Această prevedere nu este altceva decât o deposedare de pământuri a românilor, în măsura în care românii au fost și rămân săracii Europei și alții de prin UE au fost și sunt bogații Europei, condiții în care ceea ce pare natural sau în spiritul economiei de piață este de fapt o jalnică trecere a pământurilor românilor în mâna străinilor.

  Fără țărani, buni sau răi cum sunt, România, bună sau rea cum este, va pieri!

 3. E na. E problema unui PSD incompetent. Daca e datoria noastra sa cumparam produse romanesti nu ne mai trebuie minister.
  Daea e la fel de incomeptent ca orice ministru PSD ALDE, fara strategie, fara sa aiba habar de ceva.

  1. Polonia ofera subventii la export de produse agricole. Deci vin mult mai ieftin in Romania.
  2. Romanii nu au strategie, in loc sa se asocieze vand la margine de drum si li se strica marfa.
  3. Nu exista facilitati pentru asociere. Chiar si fara facilitati , o asociatie rezolva multe probleme.
  4. Nu exista facilitati pentru prelucrarea produselor.

  Cu incompetentii si hotii nu putem fi solidar. E o problema politica si de competenta.
  Cum ai fi reactionat daca era guvernul Ciolos , Radu Tudor ?

 4. Am impresia ca Daea habar nu are ce se intampla in piete sau nu vrea sa stie! Cum e posibil ca batrana cu lapte sau branza,zarzavat sau visine,cirese,mere,pere si tot ce gaseste in gradina ei,sa fie taxata zilnic,dar umilita si cei care aduc din supermarketuri/import sunt aproape…pe langa?! Taxatorii isi umplu sacosele de la acestia si trec cu vederea! Import,import dar e scris produs in romania! Pietele sunt pline de cartofi,ceapa,fructe,legume importate si productia romaneasca mucegaieste in micile depozite! Nu! Nea Daea trebuie coborat cu picioarele in romanica,nu sa stea in varful plopului si sa scoata aberatii pe gura!

 5. Reforma super! Dupa ce au investit bani in ISU pt orice pentru urgente,acum,populatia sa isi achizitioneze hidranti pentru incendii plus ce mai vor capii! N-ar fi mai bine ca fiecare familie sa achizitioneze: un sediu de pompieri,un spital,o politie,o armata,o firma de constructii drumuri si poduri,paza de zi si noapte,un tren,orice doar personal :)))) ?!
  De ce ar mai exista aceste institutii care halesc fonduri,doar ca sa fie la numar in guvern si stat, si pentru furaciuni?! Mai bine NU!

 6. Faptul ca avem productie la unele produse agricole nu inseamna nimic daca nu o si exploatam ! Dar noi o vindem pe nimic sau o scoatem la export ca materie prima, productie care nici nu ajunge la romani sau mai mult nici nu e produsa de romani, ci doar e produsa in Romania de catre straini si au cumparat teen agricol !

  Poate ar trebui sa va uitati la propriile documentare prezentate la “In premiera” cu pepenii de Dabuleni si varza si rosiile de Teleorman ! Toti abia isi scot banii de productie sau creditul de la banca iar multa din marfa se arunca daca nu se vinde in prima saptamana de la culegere pentru ca nu avem depozite, ca exista samsari, ca nu exista linie de transport pt super-market-uri, ca nu exista multe la nivel de sat-comuna !

  Sau despre productia record de porumb de anul asta era o stire zilele trecute: „Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb. A fost şi e încă ieftin!” | Ziarul Financiar

 7. Produsele romanesti depind de fitele europene.
  Aflu ca fabrica de zahar Diamant se inchide.Zeci de fermieri afectati.Plus muncitorii din fabrica.Ce fac autoritatile ??

 8. Si eu cumpar carne tot de la producatorul roman.Problema e la legume si fructe.De exemplu cel care vinde fructe in piata se aprovizioneaza de la magazinul de alaturi luandu-i toata marfa si adaugand 20-30% mai mult…Cel cu magazinul cu numele unei multinationale este permanent hulit de ministrul nostru pagubos nationalist iar tarabagiul e victimizat ca nu-si poate vinde marfa la un pret bun sa aiba si el profit ca e roman de-al nostru.De fapt e un speculant ordinar.Acesta e criteriul corect de apreciere,nu ca-i roman sau strain…E la moda specula,mica ciupeala,pacalitul sub orice forma,la cantar,la calitatea marfii etc De aia se duc oamenii la hipermarket si isi iau alimente,isi aleg cu mana lor marfa dorita,vad termenele de valabilitate,insemnele celor din import,pretul e de multe ori mai convenabil etc

 9. Intr-o proportie covarsitoare pietele sunt ocupate de comercianti care au intr-adevar certificat de producator, gen pe 1000mp, iar acestia vand tot anul absolut orice iti trece prin cap. Cum? Pai fac bisnita. Se duc si cumpara din en-gros de la BV si vand de 3x – sau in cazul pietei Domenii de vreo 6x – mai scump. Nu este o speculatie, socrii mei sunt legumicultori. Scurtarea acestui traseu vor face produsele romanesti mai accesibile, implicit mai atractive pentru cumparatorul care momentan nu isi permite sa prefere rosia romaneasca celei chinezesti.

  • Ai rămas cu sechele de pe vremea lu’ Nea’ Nicu. În capitalism, poți numi orice activitate comercială ca fiind bișniță, dar de fapt obținerea de profit este esența capitalismului.

   • BÍȘNIȚĂ, bișnițe, s. f. (Fam.) Afacere necinstită, măruntă; găinărie2; gheșeft. – Din engl. business.

 10. Un gest frumos sa sprijini pe agricultorii romani. Dar cu parere de rau nu o sa-i gasiti in orasele mari sau in Obor. Piata marilor orase este un imens teatru si circ cu produse agricole. Actori de doi lei pot fi gasiti la tarabe care jongleaza cu produsele agricole. Sunt costumati in tarani si isi joaca bine rolul sprijiniti de regizori recrutati impreuna cu administratiile locale. In Obor in ridicol deasupra tarabelor scrie si zona de unde provin produsele si actorii (verificati). Interesanta emisiunea si va multumesc pentru asta. Asa aflam cum stau lucrurile ,auzind direct de la oile partidelor ce repetenti au pus in functii. Imi pare rau ca spun asta si cer scuze celor care sunt meseriasi in agricultura (minoritari). Majoritatea celor care au absolvit agronomia au o capacitate intelectuala redusa. La aceste facultati mergeau si inainte de 89 dar si acum doar cei care nu reuseau la alte facultati. Dupa absolvire in Cap sau IAS invatau scoala hotiei si a excrocheriilor cu produse agricole (Daia nu este strain de asta) Nu insist ,fiind o chestiune cu spectru larg si arhicunoscuta. Piata agricola romaneasca este o adevarata si imensa masina de spalat bani. Puteti verifica usor cine se ocupa de asta . Aflati cine sunt patronii silozurilor,patronii barjelor de transport si cine sunt cei care se ocupa de comertul cu produse agricole. ( tot cei care faceau asta si inainte de 89 si pe aceleasi piete traditionale folosind acelasi mecanism) Cum sustine ministerul agriculturi aceasta masinarie: obligand pe producatori sa stocheze produsele cerealiere in silozuri, inchizand morile in majoritatea comunelor, raportand false productii la hectar. Anul trecut a fost anuntata o productie record la hectar. Ce ascunde ministrul? Multe terenuri au fost comasate si ca sa ramana acelasi impozit pe teren, in acte au fost pastrate drumurile intre sole si tarlale,in realitate acestea au fost desfiintate dar cultivate si productia obtinuta pe ele a trebuit sa fie raportata ca prod /hectar . La aceasta jonglerie simpla se adauga si productiile obtinute pe terenurile pentru care nu se pot prezenta documente de apartenenta. Ce am mai aflat din emisiune: -oaia liberala nu este preocupata ca oaia sa ajunga pe piata romaneasca ci sa faca excursii rapide in Quatar. Boierul Flutur stapanul Bucovinei nu are stare. – oaia si capra psdista amesteca suruburile si combinele in statistica produselor agroalimentare . Am mai aflat ca Romania inca mai exporta trabuce si cafea( si inainte de 1989 se intampla asta). Romania exporta produtie subventionata si ieftinita artificial. Interesul pentru promovarea productiei agricole a romanilor in pietele marilor orase nu exista.Daca vreti sa ajutati pe producatorul roman trebuie sa mergeti la el acasa sau in pietele satesti si o sa va speriati la ce o sa gasiti si o sa auziti acolo. (Romania paralela cu gargaragiul de ministru)

Leave a Reply