Operatorul gazoductului Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania a anunţat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit daune ”fără precedent” într-o singură zi, potrivit Reuters.

”Distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei şiruri ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent. Nu este încă posibil să se estimeze momentul reparării infrastructurii prin care se transportă gazele”, se arată într-un comunicat al companiei.

În septembrie, Rusia a oprit pe termen nelimitat livrările de gaz către Europa prin gazodcutul Nord Stream 1 din cauza unei scurgeri de ulei la una dintre staţiile sale de compresoare.

Atunci, rusii au fost avertizati ca scaderea presiunii si jocul de-a oprit/pornit conducta ar putea genera probleme tehnice grave.

Autoritatea maritimă suedeză a declarat marţi pentru CNN că au fost identificate trei scurgeri în conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm.

De asemenea, autoritatea suedeză a avertizat navele să păstreze distanţă de aproximativ 8 kilometri de locul scurgerilor şi a emis un avertisment pentru aeronave să zboare la o altitudine de 1.000 de metri. Un purtător de cuvânt a declarat că prima scurgere a fost raportată luni după-amiază, iar alte două scurgeri au fost identificate seara, scrie news.ro
Imagini in premiera surprinse de un avion F-16 al Fortelor Aeriene Daneze cu scurgerea de gaz in Marea Baltica :
Imagine
Imagine
Imagine
Purtătorul de cuvânt a mai spus că nu au investigat cauza scurgerilor şi nu au informaţii despre vreun contact între Nord Stream şi autoritatea maritimă, menţionând că responsabilitatea lor este să avertizeze navele referitor la scurgere.

Între timp, premierul danez Mette Frederiksen, care a calificat scurgerile ca fiind ”foarte îngrijorătoare”, a afirmat că incidentul ”subliniază urgenţa creşterii securităţii noastre energetice în Europa”.

Luni, Nord Stream AG a anunţat că investighează motivele scăderii presiunii din conductă. În plus, autorităţile germane au anunţat o scădere a presiunii în Nord Stream 2, conducta dintre Rusia şi Germania care a rămas inactivă în urma războiului din Ucraina, scrie news.ro

Autoritatile din Suedia au declarat ca au semnalat o activitate seismica precedata de unele explozii, fapt care ar putea favoriza pista unor atentate puse la cale de Moscova cu ajutorul unor scafandri militari. Aceasta posibila varianta este investigata cu atentie.
Imagine
Un amanunt important : Polonia si Danemarca au inaugurat azi o conducta de gaz norvegian care va aduce 10 miliarde de metri cubi anual. Acest demers va limita si mai multe dependenta Europei de gazul rusesc. Conducta trece chiar pe langa insula daneza Borholm, unde au avut loc exploziile la Nord Stream 1.
Imagine

1 COMMENT

 1. Intrebarea este cine ar fi avantajat de dezactivarea concreta a Nord-stream 1 ? Raspuns: NU Germania
  desi avea inca tentatia latenta de a mai profita de fluxul de gaz rusesc prezent in Nord-stream pipeline.
  Americani insa le-au taiat unghile si i-au tras de urechi pe Nemti inca de la prima vizita a lui Scholtz la Washington in Februarie, 7 cind “bunicu” Biden a spus clar si raspicat : “Nu va exista niciun Nord-stream 2” precizand “: I promise we can do that” drept raspuns unei jurnaliste care observa ca Nord -stream 2 e sub controlul Germaniei.
  Nizba N.S. 2 , izba N.S. 1 abia trotilat de 3 ori in citeva ore.
  Nu stim cine e faptasul dar s-a aflat ca singurul care dispune de droni submarini este Kiev. Kiev care are in dotare din
  partea UK inca din vara trecuta acesti droni lejeri, autonomi in masura sa actioneze pina la 100 Mt. adincime pentru a
  intercepta si dezintegra minele rusesti plasate in apele teritoriale Ucraine.
  10 de membri ai marinei UKR erau deja in vara pregatiti in acest sens de catre militar American si Britanici.
  Nu este exclus ca de midnight OWL s-a indrazneasca un gest atat de grav chiar in apele Daneze si Suedeze.
  Aspectul cel mai nelinistitor insa este tensiunea dintre SUA si Germania, tensiune creata de nemuntumirea americanilor
  viz a viz de gestionarea teutonica exclusivista, dirijista si riguruoasa a Uniunii Europene, un feud teutonic care este apetibil
  Americii dar nu usor accesibil, asta au spus clar americanii la celebra reuniune de la Reimmstein.

Leave a Reply