Oamenii din Ucraina sunt pur şi simplu disperați. Nu au adăposturi și încearcă sa fuga din calea războiului. Unii au plecat doar cu hainele de pe ei si copiii in brate.

”Sunt singură la muncă. Unde să fug? Unde să merg, spuneți-mi? Doamne! ”

Legea martială? O să fie panică. Unde să îmi ascund copiii? Nu avem adăposturi, nu avem nimic. Este spațiu deschis, unde să merg?

Trebuie să ne părăsim locuințele. Ce se întâmplă?”, strigă disperați locuitorii Ucrainei.

Atacurile militare au fost reluate în Kiev. Centrul serviciilor speciale militare externe ale Ucrainei a fost bombardat.

Militarii ruși au pătruns în regiune Kiev, venind dinspre Belarus, și au atacat poziții militare cu rachete Grad.

Centrul serviciilor speciale militare externe ale Ucrainei a fost bombardat, dar și un aeroport militar din orășelul Gostomel, situat la periferia nordică a orașului Kiev.

Rusia a anunțat că invazia în Ucraina va continua “cât va fi necesar”, pentru “demilitarizarea” țării.

În sudul Ucrainei, în satul Lipeţke, situat în apropiere de Odesa, au fost uciși 18 civili, în raiduri aeriene ruse.

https://www.antena3.ro/externe/ucraina-rusia-razboi-disperare-ucraineni-630225.html

În orașul ucrinean Vugledar, trupele ruse au bombardat un spital. În urma bombardamentelor, 4 persoane au murit și 10 au fost rănite.

Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației regionale Donețk, Pavel Kirilenko, pe canalul său Telegram.

„La Vugledar, trupele de ocupație ruse au ucis 4 civili și au rănit 10 civili – obuzele invadatorilor au lovit spitalul local. Printre răniți se numără și 6 medici. Bombardarea a avut loc în jurul orei 11. Starea răniților este de severitate diferită”, a spus șeful Administrației Regionale de Stat.

Poliţia ucraineană a anunţat joi că Rusia a efectuat 203 atacuri împotriva Ucrainei de la începutul zilei, confruntări având loc aproape pe întregul teritoriu ucrainean, transmite Reuters.

content-image

content-image

content-image

Cadavre calcinate şi clădiri distruse – estul Ucrainei, epicentrul ofensivei declanşate de Rusia în timpul nopţii de miercuri spre joi, este în plin război, relatează France Presse.

“Ţară de rahat”, striga o femeia în faţa cadavrului unui bărbat ucis într-un bombardament asupra unui cartier rezidenţial din Ciuhuiv, în estul Ucrainei.

Aproape de mort, fiul său în lacrimi, de circa 30 de ani, stă doborât. “I-am spus să plece”, repetă el, lângă rămăşiţele de la o maşină Lada veche.

Craterul produs de rachetă, larg de 4-5 metri, este situat între două imobile de cinci etaje distruse complet, în timp ce pompierii încercau să stingă ultimele incendii.

Alte câteva imobile aflate mai departe de impact au fost de asemenea grav avariate.

În acest oraş situat la 30 de km de Harkov, a doua metropolă din Ucraina, bombardamentele ruse au răsunat o parte din noapte.

Poliţia nu a putut să ofere un bilanţ deocamdată, însă la primele ore ale dimineţii pagubele erau considerabile. Un nor gros de fum negru era vizibil din depărtare, iar patru imobile au fost serios avariate.

Serghei, un bărbat de 67 de ani, încearcă să îşi acopere ferestrele cu o masă ale cărei picioare ies în afară, la parterul locuinţei sale.

Bărbatul are câteva contuzii. “Voi rămâne aici. Fiica mea este la Kiev şi acolo este la fel”, a spus el, în contextul în care joi au fost auzite explozii în principalele oraşe din Ucraina.

În opinia sa, racheta viza aerodromul militar din apropiere. “El făcea parte dintre ţintele pe care Putin le-a menţionat. Nu sunt nici măcar surprins”, a adăugat el.

Armata rusă a afirmat joi că a distrus sistemele de apărare antiaeriană şi că a scos din funcţiune bazele aeriene din Ucraina, fără a oferi mai multe detalii.

Însă ameninţarea nu a venit doar din aer.

Joi a început şi o invazie terestră, extrem de temută, conform serviciilor de frontieră ucrainene, în special prin est şi prin regiunea separatistă Lugansk.

Printre ucrainenii din regiune, pregătiţi de opt ani de conflictul armat cu rebelii separatişti proruşi, în acest scenariu catastrofal, fiecare spune că ştie ce are de făcut.

“Dacă vor continua să ne bombardeze, voi găsi arme şi îmi voi apăra patria. Nu contează că am 62 de ani”, ameninţă Vladimir Levaşov, locuitor din Ciuhuiv.

“Şi, totuşi, sunt rus. Însă dacă ne uităm în istorie, dacă citim cărţi, vedem că acum 300 sau 400 de ani era acelaşi lucru. Ruşii sunt jupuitori!”, a spus el.

Pe principalele şosele din est, armata ucraineană era peste tot. Între Kramatorsk şi Harkov, era oprită o coloană de vehicule cu drapelul albastru-galben.

La 300 de kilometri distanţă, la Mariupol, principalul port din estul ţării, explozii puternice au zguduit oraşul, care a fost relativ ferit în ultimele săptămâni.

În acest sector, primele evacuări au început, în special din oraşele mici Zoloti şi Gorski. “Îi ducem pe oameni la cea mai apropiată gară”, spune Alexei Babcenko, purtător de cuvânt al apărării civile.

Însă mai parte, în oraşul Novotocikovka, aceste evacuări sunt acum imposibile. La câteva ore de la începutul ofensivei, tirurile de artilerie ruse sunt deja prea puternice, iar comunicaţiile, complicate.

“Ofensiva este în derulare pe toată linia de demarcaţie din regiunile Lugansk şi Doneţk”, a declarat Babcenko. “Luptele se desfăşoară peste tot”, a spus el.

“Nu putem primi încă informaţii despre victime, deoarece nu există comunicare în această zonă”, a adăugat el.

Leave a Reply