Zeci de angajați ai companiei aeriene Air France au pătruns luni cu forța în sala unde avea loc o ședința la care se discuta planul de restructurare ce va implica și concedierea a 2.900 de persoane, ei agresând mai mulți membri ai conducerii, relatează mass-media internațională.
În timp ce directorul executiv al Air France, Frédéric Gagey, a reușit să fugă la timp din calea protestatarilor, aceștia din urmă și-au vărsat furia pe alții rămași în sală. Astfel, imaginile difuzate de mass-media îl arată pe directorul operațiunilor Air France de pe aeroportul Orly, Pierre Plissonnier, cu cămașa și haina de la costum sfâșiate și pe directorul de resurse umane, Xavier Broseta, fără cămașă, dar cu cravata la gât, amândoi fugind flancați de personalul de securitate, care i-a ajutat în final să sară un gard pentru a se refugia.
Conducerea companiei a condamnat aceste manifestări și a anunțat că va înainta o plângere penală. Violențele au fost condamnate și de secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies, precum și de premierul Manuel Valls, care s-a declarat ‘scandalizat’.
Sindicatele au convocat pentru luni o grevă — ce nu a afectat semnificativ traficul aerian — și un protest în fața sediului companiei de lângă aeroportul Charles de Gaulle. Dar manifestanții și-au pierdut răbdarea și au pătruns în sala unde se desfășura ședința Comitetului de companie la care conducerea încerca să explice reprezentanților sindicali proiectul de restructurare propus, ce prevede și o diminuare cu circa 10% a activității, precum și suprimarea a 2.900 de posturi.
Consiliul de Administrație al Air France-KLM și-a dat joi acordul pentru acest plan de restructurare, după eșecul negocierilor cu piloții cu privire la noile măsuri de productivitate. Conducerea a solicitat anterior personalului navigant să zboare aproximativ 100 de ore suplimentare pe an, fără remunerare, și să renunțe la unele din zilele de odihnă, un scenariu respins în unanimitate de sindicate.
Grupul Air France/KLM, al doilea transportator aerian european după Lufthansa, a trecut prin mai multe reduceri de costuri și efective în ultimii ani (5.500 de plecări începând din 2012 până la finele lui 2014) care ar trebui să îi permită să revină pe profit în 2015. Însă, compania franco-olandeză este afectată de concurența companiilor low-cost din Europa, dar și de concurența rivalilor din Golful Persic pe distanțele lungi.
Lucrez de peste 15 ani in invatamant. In toata aceasta perioada am asistat la o singura alegere de lider de sindicat, atunci cand fostul lider a ajuns director. Restul, parca sunt numiti pe viata (cel putin in orasul meu aceasta este situatia). Lideriii din scoli au adesea ore suplimentare cu gramada, iar cand profesorii ii intreaba ceva dau din umeri… Ar fi interesant daca la nivelul tarii se intampla la fel…
Ia uite cum se protesteaza in tarile civilizate! Popor viu care reactioneaza! La noi miorlaie cativa pensionari din cand in cand…Acolo nu mai e DNA sa ii incatuseze pe toti.De fapt de ce ai avea nevoie de DNA? Ce nu exista Parchet? Aceasta suprastructura DNA e creata cu singurul scop de a controla politic tara prin arestari la comanda.
La noi lumea sta in fotoliu si se uita la A3 cum combate pentru ei. De ce sa se mai duca in strada ca-i obositor si nu-i loc de parcare ?
Las ca le zicea Mircea Badea super la 12:20 noaptea tarziu. Numai de-am reusi sa-i sculam pe astia de la DNA, SRI si pe ambasadori sa vada si ei. Macar la reluarea de la 5:00 dimineata.
Astia trebuie sa fie un exemplu pt noi. Actuala clasa politica își bat joc de noi în parlament, de la toate partidele.
Foarte bine ca si-o mai iau’ din cand in cand! Daca sindicalistii se complac, ”liderii prospera”, este regula!Vedeti sanatatea si invatamantul! Nu mai spun de CFR si halul in care a ajuns, daca va mai aduceti aminte de Mitrea, ”ce frumos s-a descurcat”!
Astia sindicalisti frate, nu parodiile mioritice din Romania
Am citit azi materialele pe la 13-13.30.
Uite aici mironosiţele: http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/10/voices-okinawa-standing-military-base-151004072152389.html
Cand auziti de liderii de sindicat din Romania? Numai atunci cand au un interes personal si atunci ii manipuleaza pe prosti si se pun in fruntea lor facand ceva zgomot pana isi rezolva propriile probleme.I-ati vazut pe liderii de sindicat scotand oamenii in strada cand li s-au taiat acestora salariile? NU, pentru ca in dulapurile tuturor stau ascunsi scheleti de care baietii cu ochi albastri stiu. Nu v-ati saturat sa-l vedeti spaland varza pe la televizor pe Vasile Marica? Nu-i asa ca va-ti saturat de slinosul Hossu, de badaranul Costin, Hadar, Petcu, Nistor? Va mai aduceti aminte pe Lincu? Ca sa nu mai spun de Luca cel de la Petrom. Unde se ascunde Croitoru cel care se aseza in fruntea cadrelor didactice? Nu cumva ajunsese consilier pe la Cotroceni? De unde au plecat marii nostri politicieni: Ciorbea, Mitrea, etc. Asa ca, mai usor cu sindicalismul in Romania pentru ca trebuie ca si baietii astia sa traiasca, sa aiba grija de propriile afaceri si smecherii.
Actuala greva de la Air France e atipica, de obicei nu se produc violente in asemenea cazuri, doar o paralizie treptata a sistemului, feroviar, transport in comun, agricol, etc care, ajunsa la capat (metroul, de exemplu, nu mai merge in tot Parisul, cum s-a intamplat chiar in anul in care Sarkozi a castigat alegerile) produce atat de multe pagube incat guvernul cedeaza nervos, spre veselia populatiei. N-as crede ca liderii sindicali au dat semnalul pentru dezbracarea si tarnosirea “capitalistilor” prin curtea cartierului general al firmei (mai aveau putin si cautau smoala si penele, ba poate si magarul pe care sa suie victima, cu fatza spre coada animalului, ca-n Evul Mediu), mai degraba au scapat din mana capetele infierbantate de amenintarea cu concedierea. Si asta nu pentru ca stanga si miscarea sindicala ar fi in “ascensiune” in Franta, ca in Spania sau in Grecia, ci pentru ca stanga, sau ce-a mai ramas din aceasta ca ideologie, se afla in deriva, cu toate traditiile ei. La noi, e si mai greu de evaluat ce se intampla cu sindicatele si daca mai au un rol de jucat in era post-comunista (a stangii radicale) si nu sunt doar o relicva scoasa, in graba, la suprafata pentru a echilibra fortele de “dreapta” in ascensiune, copiate si acestea, fara nici un discernamant, dupa modelul neo-liberal occidental.
La noi cine este “in ascensiune”? Care “fortze”? Sa nu-l vedem in curand si pe iohannis cum sare gardul la Cotroceni ca pe directorul ala aproape despuiat.