Pfizer a anunțat miercuri că rezultatele finale ale testelor avansate pentru vaccinul său Covid-19 arată o eficacitate de 95%. Compania a spus și că a completat cele două luni necesare pentru statisticile de siguranță și va aplica pentru autorizarea de urgență în SUA în următoarele zile, transmite Reuters.

Pfizer afirmă că eficacitatea vaccinului dezvoltat împreună cu partenerul său german BioNTech este aproximativ aceeași indiferent de vârstă sau de apartenența etnică, și că nu există efecte secundare majore, semn că imunizarea poate avea loc pe scară largă oriunde în lume.

Eficacitatea la adulții peste 65 de ani, cu risc mare din cauza noului coronavirus, a fost de peste 94%. Analiza finală vine la 9 zile după ce rezultatele inițiale ale testelor clinice de fază avansată arătaseră că vaccinul este o eficacitate de peste 90%.

Compania Moderna, care dezvoltă un vaccin similar, a spus luni că datele sale preliminare arată o eficacitate de cel puțin 94,5%.

Rezultatele mai bune decât se prognoza ale celor două vaccinuri, ambele dezvoltate cu o nouă tehnologie cunoscută drept mRNA au aprins speranțele pentru un sfârșit al pandemiei de coronavirus.

 

Pfizer spune că au existat 170 de cazuri de Covid-19 printre cei 43.000 de voluntari, 162 la cei care au primit placebo și 8 la cei care au fost inoculați cu vaccinul anti-coronavirus.

 

Dintre acestea, zece persoane au făcut forme severe de Covid-19, unul fiind dintre cei are au primit vaccinul.

Potrivit companiei, vaccinul a fost bine tolerat, iar efectele secundare au fost în general ușoare sau moderate și au trecut repede.

Singurul efect advers care a afectat peste 2% dintre cei vaccinați a fost oboseala, resimțită de 3,7% dintre recipienți după a doua doză a vaccinului. Cei mai în vârstă au raportat efecte adverse mai puține și mai ușoare decât ceilalți după vaccinare.

Moderna a raportat cinci categorii cu efecte severe resimțite de cel puțin 2% dintre cei care au primit vaccinul real. Oboseala a apărut la 9,7% dintre ei, durerile musculare la 8,9%, dureri articulare la 5,2%, durerile de cap la 4,5%, durere la 4,1%, iar roșeață la locul injecței la 2%, scrie Hotnews.

Cum se compară însă cele două vaccinuri?

Ambele folosesc o tehnologie numită mRNA, care introduce în corp o secvență mesager care conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Eficacitate

Datele preliminare sugerează că vaccinul Pfizer oferă o protecție situată în jurul a 90% împotriva COVID-19 în timp ce rezultatele Moderna indică o eficacitate de 94,5%.

Însă cercetătorii ambelor companii afirmă că studiile încă sunt în desfășurare iar numerele s-ar putea schimba.

Transport și depozitare

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este modalitatea în care acestea trebuie depozitate.

Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer în jurul căruia există îngrijorări.

Potențialul vaccin Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de aproximativ -70°C în timpul transportului și depozitării pentru a-i menține eficacitatea optimă. De asemenea acesta trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a fi administrat.

Candidatul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la șase luni păstrat -20°C.

Moderna afirmă că vaccinul său poate fi distribuit pe scară largă folosind infrastructura existentă pentru furnizarea și depozitarea vaccinurilor, fără a fi necesară diluarea sa înainte de a fi administrat.

„Acest vaccin ar fi mult mai ușor de transportat și administrat decât cel al Pfizer”, afirmă Andrew Hall, cercetător în cadrul departamentului de farmacologie de la Universitatea din Liverpool.

„De asemenea, datele preliminare sugerează că [vaccinul Moderna] poate preveni cazurile severe ale bolii COVID-19. Însă acesta este mai scump și vor exista mai puține doze disponibile anul viitor”, adaugă Hall.

Cost

Vaccinul Moderna este foarte scump, compania afirmând în timpul verii că ar costa 38 de dolari, semnificativ mai mult decât cel al Pfizer care ar costa 20$.

Deși vaccinul Moderna va fi disponibil în cantități mai mici și compania va oferi probabil discounturi pentru achiziții în masă, este așteptat ca aceasta să fie interesată să realizeze profituri.

Faptul că vaccinul Moderna are o cantitate mai mare de mRNA per doză (100 de micrograme) comparativ cu cel al Pfizer (30 de micrograme) va însemna că al doilea va putea fi produs în cantități mai mari și la un cost mai redus, afirmă dr. Zoltan Kis, cercetător în domeniul vaccinurilor la Imperial College din Londra.

Acesta adaugă însă că problemele legate de transportul vaccinului Pfizer ar putea contrabalansa acest avantaj inițial și subliniază că temperatura mai ridicată la care poate fi depozitat candidatul Moderna înseamnă că:

„Odată aprobat de autoritățile de reglementare, vaccinul anti-COVID-19 al Moderna poate fi distribuit semnificativ mai ușor și la costuri mai reduse comparativ cu cel al BioNTech/Pfizer”.

Leave a Reply