Un articol interesant din Ziarul Financiar :

Datoria externă a crescut în aprilie la 103 mld. euro, cel mai ridicat nivel de după criză ♦ Datoria statului este de 38 mld. euro, datoria BNR este de 1 mld. euro, iar cea mai mare parte este datorie privată de 64 mld. euro ♦ În zece ani, datoria externă s-a dublat.

Pentru luna aprilie 2019 BNR a raportat joi o datorie externă publică şi privată de 103 miliade de euro (99,4 mld. euro în decembrie 2018), pentru nivelul de 100 de miliarde de euro, pentru prima dată după anii imediat de după criză.

Nu este o datorie mare, dar nu este nici mică pentru o ţară cu nivelul României, spun economiştii.

Datoria externă totală era în decembrie de 99,4 mld. euro. Ea a crescut până la 103 mld. euro pe seama împrumuturilor statului pe termen lung (plus 2,3 mld. euro), dar şi a multinaţionalelor (1,8 mld. euro, datorie pe termen scurt).

„Nu este o datorie mare, dar nici mică. Sunt ţări care suportă o datorie externă mult mai mare şi ţări care nu suportă nici măcar datoria noastră. Depinde de sentimentul pieţelor“, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Potrivit acestuia, creşterea datoriei externe este o expresie a majorării deficitelor gemene – deficitul bugetar şi deficitul comercial. Pentru că, pe pieţele externe nu se împrumută doar statul pentru a-şi acoperi deficitul bugetar, ci şi companiile pentru a face importuri (credite comerciale) atunci când cererea internă este mare şi nesatisfăcută de producţia locală. Şi totul merge la datoria externă, explică Dumitru.

Deficitul comercial a ajuns la patru luni din an la 5 miliarde de euro (plus 35%, an/an), antrenând creşterea deficitului de cont curent curent (intrările şi ieşirile de valută) cu 38%, până la 2,3 miliarde de euro. Astfel deficitul de cont va depăşi pragul considerat acceptabil, de 4% din PIB. Raportată la PIB, datoria externă de 103 miliarde de euro (sub 50% din PIB) este mică comparativ cu cea a Italiei, a Olandei sau a Franţei.

Pentru economistul Dragoş Cabat nu este important cât de mică este datoria externă, ci cât de mare este credibilitatea ţării: „Oricât de mică ar fi datoria, dacă nu ai credibilitate, investitorii îţi vor spune că ea este mare. Şi vei fi penalizat de pieţe prin dobânzi mai mari. Optimul datorie externe a României este de 35% din PIB. Or noi am depăşit acest prag. datoria externă este spre 50% din PIB.

Pentru Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transil­vania lucrul bun este că raportul datorie externă totală/PIB va continua tendinţa descendentă pe termen mediu, până la 43,5% în 2021 (minimul din 2006).

11 COMMENTS

 1. Este o ticalosie sa prezinti datoria in cifre nominale. Ea trebuie raportata la PIB. Daca PIB-ul creste mai mult decat datoria este foarte bine.

   • Explicatii ca pesedeul are toata vina… la antena3 nu i se explica acest fapt. Nici macar in acest articol nu ati spus ca pesedeul se afla la putere de 25 ani din 30 de la revolutie. Ati sustinut ineptiile si infractorii pesedisti si dupa gratii, nu am auzit sa luati partea oamenilor cinstiti doar infractorilor.

     • Stimata doamna, ce ar fi sa nu mai optinati unde nu va pricepeti? “Iohanica” nu are absolut nici o putere de decizie, executiva, in privinta bugetului, exercitiului financiar, investitiilor etc. Ar fi minima obligatie civica sa stiti ca de acest tip de lucruri se ocupa guvernul si (eventual) parlamentul prin deciziile de politica economica. Insa, nu sunteti singura nestiutoare care opineaza. Unica speranta este ca veti invata sa va abtineti, ori puneti mana pe carte sa intelegeti unele diferente. Altfel, locul dumneavoastra este la cratita si nicidecum sa va dati pe net. 🙂

   • La expertiza lor se presupune ca BNR ar fi trebuit sa iasa pe profit…:)
    Daca si BNR e pe minus….ce sa mai zicem de amatori…

 2. Alianța lui Salvini din PE se va numi „Identitate și Democrație”. Marine Le Pen: „Am schimbat tabla de șah politică a Uniunii Europene” ȘTEFANIA BRÂNDUȘĂ, Vineri, 14 iunie 2019.
  Migranții salvați în Mediterana AU DETURNAT un vapor turc pentru a nu fi retrimiși în Libia. Salvini: Aceștia nu sunt migranți în pericol. Sunt pirați!
  Europarlamentarul T.Ungureanu: PE funcționează dar nu contează. Aleșii dvs și ai altora nu vor avea nici o putere într-un PE care decide ce a fost dinainte decis de birocrația franco-germană a Comisiei Europene.
  Președinta partidului Adun. Națională (RN) din Franța, Marine Le Pen, a anunțat joi crearea unui nou grup în PE, care îi reunește pe euroscepticii de pe întreg continentul ce își doresc să redea o mai mare putere statelor în raport cu Bruxellesul, relatează Reuters. Numindu-se grupul „Identitate și Democrație” (ID), noua alianță aduce împreună Adun. Națională, partidul condus de Le Pen, partidul Liga al vicepremierului italian M.Salvini și formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD), la care se adaugă naționaliști din Austria, Finlanda și Danemarca, printre alții.
  „Am schimbat tabla de șah politică a Uniunii Europene”, a declarat Le Pen la Bruxelles despre ID, care va deține 73 din cele 751 de mandate și va deveni al cincilea cel mai mare grup politic din PE nou ales, imediat în urma Verzilor. Noul grup înlocuiește grupul Europa Națiunilor și Libertății, care deținea 36 de mandate în ultima legislatură. În contextul în care nu a reușit să atragă și Partidul Brexit și alte formațiuni eurosceptice răspândite prin alte grupuri politice din PE, ID nu va avea suficiente mandate pentru a bloca sau întârzia inițiative legislative.
  Daca la ID ar veni polonezii nationalisti, N. Farage si conservatorii europeni, ar fi primul grup european…

Leave a Reply