Papa Francisc a deplâns joi felul în care sunt trataţi, în zilele noastre, săracii, ”asemenea unor gunoie”, în mesajul consacrat celei de-a treia Zi Mondiale a Săracilor, care va fi celebrată pe 17 noiembrie, potrivit AFP.

“De câte ori nu vedem săraci la gropile de gunoi adunând recolta risipei şi a prisosului, pentru a găsi cu ce să se hrănească şi să se îmbrace! Deveniţi ei înşişi parte dintr-o groapă de gunoi umană, sunt trataţi asemenea gunoaielor”, a regretat pontiful argentinian în acest mesaj prezentat la Vatican.

“Deseori consideraţi paraziţi ai societăţii, săracilor nu le este iertată nici sărăcia”, a continuat papa Francisc, care a făcut din tema apărării persoanelor vulnerabile un element central al pontificatului său.

“Criza economică nu a reprezentat un obstacol în cale îmbogăţirii anumitor grupuri de persoane, lucru care pare deseori cu atât mai normal cu cât vedem în mod concret numărul considerabil al săracilor privaţi de strictul necesar pe străzile oraşelor noastre şi care sunt uneori persecutaţi şi exploataţi”, a arătat papa.

“În fiecare zi, întâlnim familii constrânse să-şi părăsească ţara pentru a căuta mijloace de subzistenţă în altă parte, orfani care şi-au pierdut părinţii sau care au fost separaţi în mod violent de aceştia din cauza unei exploatări brutale (…) victime a numeroase forme de violenţă, de la prostituţie la droguri”, mai spus suveranul pontif.

În opinia papei Francisc, nu trebuie pierdută speranţa şi ”este necesar, în special într-o epocă ca a noastră, să redăm nădejdea şi să restabilim încrederea”.

“Uneori este nevoie de puţine lucruri pentru a reda speranţa: este suficient să te opreşti, să zâmbeşti, să asculţi”, a mai spus acesta.

“O zi măcar să lăsăm deoparte statisticile, săracii nu sunt cifre atractive care să se laude cu realizările noastre, cu proiectele noastre. Săracii sunt persoane cu care trebuie să ne întâlnim (…), pe care trebuie să-i aducem la noi acasă, să-i punem la masă”, a conchis papa Francisc.

Leave a Reply