Agentia France Presse foloseste termenul de “tigru” pentru Romania, unde cresterea economica, una dintre cele mai dinamice din UE, s-a accelerat din nou in trimestrul III, peste asteptarile analistilor, la 2,6%,INS.

In cifre anualizate, produsul intern brut (PIB) “inregistreaza un spectaculos avans de 8,6% in date corectate cu variatiile sezoniere”, respectiv cea mai mare crestere din UE, potrivit Eurostat.

Industria trece prin unul dintre cele mai bune momente ale ei, înregistrând în primele nouă luni din an o creştere de 7,7% an/an. Cresc puternic industria bunurilor de capital şi a bunurilor de folosinţă îndelungată, potrivit INS. Creşterea înregistrată la nouă luni reprezintă cel mai înalt ritm înregistrat în mai bine de zece ani şi prefigurează un an excelent pentru industrie.

 

12 COMMENTS

 1. Pute rau aceste laude cu urmari dezastruoase pentru cetateanul roman din tara. Urmeaza a fi paradis fiscal la vedere romanica!? Cam asa pare!

 2. Avand in vedere ca astia n-au scos pana acum nimic in domeniul legislatiei economice care sa sustina sectorul privat inseamna ca aceste cifre au fost posibile pe legislatia intocmita in anii trecuti.Ei acum culeg “recolta”,adica se culege singura,daca ar fi dupa ei ar ramane acolo,pe camp.

 3. Dar unii sunt disperati de aceasta situatie in care Romania a devenit “Tigru” in economie sub guvernarea unei aliante majoritare a psd.Pentru ca cei care au pierdut alegerile sperau,ca si in alte vremuri cand zaceau in opozitie, ca lucrurile vor merge rau si ca astfel vor ajunge ei la toate butoanele guvernarii.Disperarea asta ca guvernarea va inregistra noi succese,care ii ingrozeste si in perspectiva faptului ca este posibil sa nu mai castige prea curand alegeri prin Romania, si vor deceda politic cu Statul lor paralel cu tot,plus ca mai vor astia sa le ia si jucaria legilor basiste ale justitiei si aduse pe calea cea dreapta a hotararilor CCR,ii baga in dureri aprige de ficati si nu mai stiu ce sa inventeze ca sa loveasca in stil pur mafiot,atentand,pentru prima si disperata etapa,in ai elimina pe sefii psd si alde cu tot felul de facaturi URGENTE,ca astfel sa provoace anarhie si eventuale rupturi in coalitia de guvernare,miscari cu care ,spera ei,ca sa se produca cumva ca si in 2015,si sa se catzere ei nemeritat la guvernare,impotriva rezultatului alegerilor parlamentare. Toata tzara vede,inca de la alegeri, cat de tare SE AGITA PERDANTII ALEGERILOR,IMPREUNA CU PRESEDINTELE LOR SI CU “JUSTITIA” PASAROIULUI MOV.

 4. Asta se traduce si asa: Dragnea si Daea dupa ce au alergat ursuletii si mistretii s-au asezat la o pastrama gratis si s-au laudat cu productia de grau muncita de altii pana a scazut pretul la grau si acum daca tot Romanica are asa o crestere economica de s-a transformat oaia in tigru,vine UE si pune gaz pe foc exact cand trebuie platit 1,3 miliarde euro din 2009. Isarescu tace si le face, se joaca de-a cursul valutar de alearga toti ca berbecii pe la banci si el stie bine cum sta treaba. 2017-2018 ani ciudati ca in bancul cu bula cand isi cumpara ochelari cu ++ ca sa vada prajitura mare. Daca in loc sa fugareasca ursii ( un urs la 10 km patrati de padure statistica) guvernantii in frunte cu tigrul ar privi ce publica BNR atunci ar baga capul in nisip ca strutul daca ar avea rusine. Pentru cine stie tabla adunarii si scaderii ii recomand sa citeasca:
  http://www.bnr.ro/Datoria-externa—BPM6-11333.aspx
  Viitorul suna bine! O sa mancam pastrama de tigru cu cozonac.

 5. Exact așa era și Coreea de Sud înainte sa-i pocnească dezastrul ăla care a condus la donații de aur făcute de cetățeni. Aia erau patrioți dar la noi ……… Se știe – “patrihoti”.

 6. Asta e un fel de misto in domeniul economic strict pe cifre,nu tu macro,nu tu indatorare externa,nu tu rata de colectare fiscala … E bine ca ne ajuta si strainii sa ne furam caciula.

 7. Exact asa eram si in 2007 tot tigrii, era folosita fix aceeasi sintagma, dupa care premierul de atunci Tariceanu a marit pensiile si salariile bugetarilor pana la cer in loc sa investeasca in infrastructura ca tot erau bani (au fost si bani din privatizari, va mai amintiti, tocati tot pe pomeni), exact ca acum, dupa care a venit criza. Istoria se repeta.

  Mai dureaza 1-2 ani maxim si va veni o alta criza care ne va gasi tot nepregatiti, crizele sunt ciclice.

  • Stimate domn, asa sa fie si sa avem acest ragaz. Insa, eu cred ca vom vorbi de criza deja prin februarie – martie, in orice caz pana in vara lui 2018 vom fi loviti de acest ‘tren’,

 8. Mi-ar place sa pot crede afirmatiile sosite de la France Presse.
  Romania un “roaring tiger” in UE? Nu prea ma conving nici cifrele analizate de INS.
  Experienta m-a invatat ca INS sau ISTAT si prin alte tari cu precadere in eurozona lanseaza “bombe” de acest gen.
  Scopul este sa restituie increderea si optimismul in mentalul colectiv.
  1) Cresterea adevarata, reala este cea bazata pe investitii publice, investitii masive facute de stat (adica infrastructura, noi firme cu locuri de munca in crestere) lucru ce nu se verifica.

  2) Cel mult as zice ca putem vorbi de o crestere bazata pe consum intern. Nu trebuie uitat ca in Romania circula o masa enorma de “cash” ce provine din evaziune fiscala, din munca la negru, din bani de orice provenienta, din orice fel de afaceri opace pina la money laundry.
  Asadar se consuma. Faptul ca avem pe teritoriu o cifra importanta de multinationale, deci capital privat cu precadere strain, ne arata mai degraba ca avem de-a face cu o crestere prociclica:
  Cresterea prociclica este incredintata si datorata capitalului privat strain.
  Riscul este ca la cea mai mica criza sau recesiune, investitorii privati retrag imediat capitatlul angajat si …salutari de pe Titanic clasa a 3-a!.

  Cifrele analizate de X sau Y se intorc din condei pentru a alimenta perceptia de crestere de
  dezvoltare. Multe tarii au facut-o si o fac, e un viciu greu.
  In zilele noastre prea des perceptia creata e interpretata drept realitate. UE se “autocelebreaza” totul e bine si e cum trebuie sa fie.
  Bantuie cam peste tot minciuna organizata.-

  • Daca erau portocalii la guvernare aveati incredere in France Presse? in INS sau ISTAT? Bantuie minciuna organizata? Nu cumva adevarul e varianta care convine unuia sau altuia?

 9. Tigrul economic al UE, vorba cuiva : care insa miauna jalnic.
  Cat se vede asta in buzunarul romanilor -aproape deloc.
  Nu trebuia ca romanii sa traiasca mai bine? Ei bine nu se vede, nu se simte.
  Tigrul lui peste! Deja m-am saturat de vrajeala pe fata.

  S-au scumpit toate si rau de tot! Nu mai enumar deoarece se stie!
  Unde naiba se vede crestere ec. -TIGRUL ploii!!!!!!!, cand platesti tot de 10 ori mai mult?
  Vom iesi toti din iarna mai bolnavi, mai slabiti- cu o slaba alimentatie -MIZERABIL. Asta e realitatea NU Tigrul lui peste prajit!.
  Inca odata bataie de joc la adresa romanilor.
  Le doresc celor care ne-au adus aici, exact ceea ce traim/suportam noi!.

Leave a Reply