CNCD urma să decidă luni dacă exprimarea președintelui Iohannis (”niște penali”) este discriminatorie. Dar problema depășește competența acestui Consiliu.
Adevărul este că președintele Iohannis a luat notă de criticile care îi fuseseră adresate, căci, așa cum am văzut, între bilanțul DNA și cel al Parchetului General și-a schimbat discursul. Dacă inițial vorbise despre ”nişte penali” care ”fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA”, ulterior a spus ”condamnați penal”. Mica remaniere a fost cu atât mai semnificativă cu cât întregul discurs a fost mai echilibrat, președintele fiind mai atent la problema respectării procedurilor și, implicit, la prezumția de nevinovăție. Nu a fost întâmplător că președintele a citat articolul din Constituție care îi pretinde procurorului să apere drepturile și libertățile cetățenilor. Iar unul dintre drepturi este ca fiecare să aibă parte de ”un proces echitabil”.
Să observăm că ”erata” tacită a președintelui atinge atât registrul stilistic, cât și sensul cuvintelor. Să vorbești despre ”penali” a devenit o obișnuință polemică, un fel de a-ți manifesta disprețul. E un termen foarte nou, de câțiva ani, care ține de registrul familiar, la limita de jos, și care este foarte reprezentativ pentru climatul politic din România, unde adversarul politic este descalificat într-un mod radical. În România nu mai există dialog politic, ci un exercițiu permanent de discreditare a adversarului. A spune ”penali”, un termen argotic la origine, a devenit așadar un mod de a exprima indignarea și disprețul strivitor. Că nu-i stă bine președintelui este evident.
Dar înlocuind ”penali” cu ”condamnați penal” s-a modificat nu doar sentimentul, ci și sensul denotativ. Căci ”penali” sugerează că cei desemnați fac parte din ”pegra” societății, ființe care sfârșesc fatalmente în închisoare prin înclinațiile lor irepresibile. ”Penalii” sunt oameni a căror etică viciată îi condamnă din start. A spune însă ”condamnați penal” înseamnă să descrii obiectiv statutul unei persoane.
Este destul de clar că președintele, dacă ne referim la sensul legal al termenului, nu a discriminat pe nimeni. În treacăt fie spus, multe sesizări la CNCD sunt neadecvate. Cineva sesizase în campania prezidențială că trimiterile (malițioase în context) la apartenența unui candidat la Biserica Greco-Catolică, ar fi discriminatorii, căci i-ar atrage o ”penalizare” din partea electoratului ortodox. E un fel foarte ciudat de a răstălmăci sensul discriminării. ”Jurisprudența” CNCD e plină de asemenea reclamații.
Așa cum am arătat, președintele a folosit un limbaj cam ”descheiat”, în dezacord cu poziția sa, ca să nu mai spunem că termenul e vag și sună ca o insultă. Președintele a greșit (și a admis tacit acest lucru) nu pentru că ar fi discriminat pe cineva, ci pentru că a vorbit ca la un protest de stradă, dând curs unei prea vădite părtiniri politice.
Și mai e o nuanță, una mai gravă decât restul și care desigur nu are a face cu ”jurisdicția” CNCD. Dacă, în contextul unei dezbateri despre independența procurorilor, un demnitar aflat pe o poziție înaltă adoptă un limbaj insultător la adresa opozanților politici (căci nu doar ”inculpații” critică DNA), apare riscul ca justiția însăși să pară părtinitoare. Președintele României ar avea cu atât mai mult obligația să rămână neutru cu cât el este cel care îi numește pe șefii parchetelor.
În Franța, de pildă, se poartă acum o vie dezbatere cu privire la proiectul președintelui Emmanuel Macron de revizuire a Constituției. Printre altele, proiectul intenționează să ofere un rol mai mare CSM-ului, al cărui aviz la numirea șefilor de parchete ar urma să devină obligatoriu. Dezbaterea aceasta ne este extrem de familiară și ne arată cât de ambiguă și sensibilă este peste tot implicarea președintelui.
Comentariu de Horatiu Pepine, Deutsche Welle, www.dw.de
PNL e de vina ca s-au marit preturile.
Manipularea lui Iohannis vine si din schimbarea “penali” cu “condamnati penali” pentru ca
foarte multi din cei care dezvaluie abuzurile justitiei nu sunt condamnati inca.
Dar si a a fi condamnat nu inseamna a fi vinovat pentru ca mai exista si CEDO unde Romania este prima ca procent si cred a doua dupa Rusia ca numar absolut. Cred ca asta vorbeste de la sine despre sistemul de “justitie”.
Si ca schizofrenia sa fie maxima aceeiasi care ne asupresc cu MCV-ul ne spun ca justia e buna!
Din tribune asa pare, echipele nu joaca nimic … Dar stai, nu cumva Opozitia e si ea in tribuna, ii huiduie pe cei care sunt in teren pt ca jocul sufera si vedem ca se giolanesc intre ei, nu arata nimic dar in parcare ii asteapta limuzinele cele mai luxoase si pitipoancele cele mai botoase. De unde atata bunastare frate, se intreaba si trepanatul din galerie in prostia lui traditionala. Revenind, rolul PSD,ALDE si UDMR e acela de a arata ca nu degeaba au fost alesi sa fie in teren si nu in tribuna. Si pt ca nu aveau un adversar acolo, in iarba, au inventat unul : Statul paralel. Nu ei l-au inventat ca nu-i ducea mintea, consilierii israelieni, cei platiti pe banii nu stim cui dar banuim ca nu din ai lor de acasa. Eu, spectator mancator de seminte ce pot sa mai spun atunci cand de la statia de difuzare a stadionului mi se comunica reacția domnului Tariceanu după ce rata inflației a urcat la cel mai înalt nivel din iunie 2013 si anume ca ‘de inflație n-a murit nimeni’ !?! Cum sa fim relaxati si ingaduitori cu bietii politicieni cand vedem cat de finut ne iau la misto ? Pffff !!!
Daca tot s-a practicat “pedeapsa exemplara”,trebuie sa li se dea exemplar celor 2+ cati au jicnit masiv,inclusiv macovei! Tot ce inseamna politica romaneasca,este doar ura,violenta verbala,invective,jicniri,doar sportul total national e “curvasareala-minciuna si escrocheria”,3 in unul!