Am criticat zilele acestea lipsa de implicare a intelectualitatii, a specialistilor cunoscuti, a conducatorilor institutiilor Romaniei in a combate valul urias de ura, manipulare, conspiratii si troglod care se revarsa asupra societatii romanesti. Pandemia este folosita de personaje fara scrupule pentru profitul lor personal sau pentru beneficii politice de indivizi cu educatie precara, dar cu o violenta fizica si de limbaj de tip medieval.
Iata cu dupa un comunicat slab, postat pe internet de presedintele Klaus Iohannis, inca o voce condamna derapajele grave si le condamna. Voi semnala pe acest blog toate luarile de pozitie, oricat de putine si timide ar fi ele in raport cu acest tsunami de fake news, manipulare si grobianism revarsat pe strada, in social media sau mainstream meadia.


Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş, dr. Leonard Azamfirei, susţine că suprasolicitarea profesională, fizică şi emoţională la care este supus personalul medical, inclusiv sub presiunea străzii, duce la cazuri precum cel al tânărului rezident de la Timişoara, el adăugând medicii nu îşi doresc să fie declaraţi eroi sau să fie urcaţi pe un soclu, însă nici să fie prăbuşiţi în “huiduieli groteşti”, anunță AGERPRES.

“Zilele acestea am primit cu toţii trista veste a morţii fulgerătoare a unui tânăr medic rezident ATI de la Spitalul Judeţean Timişoara, care lucra pe o secţie ATI, suport COVID. Suprasolicitarea profesională, fizică şi emoţională la care este supus personalul medical, mai ales în ultima perioadă, sub presiunea străzii şi a nedreptelor reproşuri şi acuzaţii primite, îşi spune cuvântul (…) M-au revoltat în ultimele zile anumite manifestări care au promovat ura împotriva personalului medical şi culpabilizarea acestuia. În faţa unui spital municipal manifestanţii strigau: ‘Hoţii!’, ‘Asasinii!’. Pe Facebook proliferează postări care susţin că pacienţii infectaţi cu COVID-19 sunt ucişi de ‘protocoalele criminale ale OMS’, prin complicitatea ‘eroilor din linia întâi’. Un medic nu îşi doreşte să fie declarat erou pentru munca sa, ci doar respectat. Nu are nevoie să fie urcat pe un soclu, dar nici să fie prăbuşit în huiduieli groteşti sau să devină ţinta frustrărilor sociale. Medicii nu sunt instrumente ale sistemului politic”, a afirmat dr. Leonard Azamfirei, într-o postare pe Facebook.

Rectorul UMFST Târgu Mureş susţine că sindromul burnout (epuizării n.r.) este o realitate ce loveşte cadrele medicale, mai ales pe cele aflate în prima linie în cumplita luptă anti-COVID şi că îşi poate închipui, ca tată, prin ce tragedie trece familia tânărului doctor din Timişoara.

“Sunt rector al UMFST Târgu Mureş şi medic primar anestezie-terapie intensivă, dar înainte de toate sunt tată. Fiul meu a îmbrăţişat cariera medicală şi are o vârstă apropiată de a colegului din Timişoara, dar cu toate acestea cu greu îmi pot imagina durerea unei familii care îşi pierde copilul la o vârstă care promitea atât de mult. Un părinte care îşi îngroapă copilul trăieşte o tragedie nemărginită. Transmit familiei regretele mele profunde şi condoleanţe. Se pare că sindromul burnout (epuizare fizică şi stres) este o realitate ce loveşte cadrele medicale, mai ales pe cele aflate în prima linie în cumplita luptă anti-COVID. Un studiu efectuat la Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ din Timişoara arată că peste 50% din cadrele medicale suferă de formă de burnout. Medicii din linia întâi sunt extenuaţi emoţional (55,88%), au un nivel ridicat de stres (67,16%), reclamă oboseala şi lipsa odihnei (64,22%), au un grad crescut de anxietate (34,80%) sau chiar de depresie (9,31%)”, a arătat dr. Leonard Azamfirei.

El susţine că trebuie să se înţeleagă că nu este suficient doar să se mărească numărul de paturi sau de echipamente dintr-un spital, ci se impune şi suportul psihologic acestor medici şi asistenţi, creşterea numărului personalului medical.

“Din păcate, în linia întâi nu sunt doar medici salvatori, ci şi medici şi restul personalului medical care îşi pierd viaţa luptând pentru dreptul semenilor lor la ‘ocrotirea sănătăţii’. Trebuie să se înţeleagă că nu este suficient doar să mărim numărul de paturi sau echipamentele dintr-un spital, ci să asigurăm suportul psihologic acestor medici şi asistenţi eroi, să suplimentăm numărul lor, nu să-i supraepuizăm şi să-i descurajăm pe cei rămaşi. Cât a fost la guvernare, PSD a mărit salariile personalului medical şi a militat pentru oprirea exodului către alte ţări a acestor oameni minunaţi. Este nevoie de continuitate în susţinerea acestora cu toate resursele pe care le deţinem. Avem nevoie de ei, acum mai mult ca niciodată, la fel cum şi ei au nevoie de înţelegerea şi sprijinul nostru, şi să nu uităm că sunt supuşi unui risc foarte mare de burnout, mai ales în această perioadă, iar decidenţii politici ar trebui să ia măsuri pentru a preveni astfel de situaţii nefericite”, a mai afirmat dr. Leonard Azamfirei, care este şi senator PSD.

6 COMMENTS

 1. E timpul ca nu doar intelectualitatea, ci INTREAGA ROMANIE TACUTA sa spuna un NU hotarit si sa urecheze acesti derbedei si zurbagii pentru care doar urletele, violentele, bolovanii si contestarile cu orice chip, a orice, sint semnele clare ca traiesc, ca sint vii!
  Bezna din capul lor se releva plenar in dihotomia “jos masca” / “libertate te iubim”. Asadar, asta inseamna libertatea, in mintea lor odihnita?
  “Moarte medicilor!”????? Asta e dorinta lor de traitori in grote?
  In rindurile lor infloreste, iata, xenofobia. Si trebuie sa ne intrebam, ACUM, incotro ne indreptam, nu sa asteptam sa ne trezim in fata faptului implinit.
  Singura veste buna e ca aderenta unor asemenea miscari la marea masa a romanilor a inceput prost (citeva mii de oameni la nivelul intregii tari e relevant) si a continuat in scadere sigura si constanta, dovada cea mai buna a inconsistentei si incoerentei revendicarilor.
  Sa nu se inteleaga ca sint impotriva miscarilor de protest; dimpotriva, am participat la multe, incepind cu decembrie ’89. Dar numai atunci cind am fost convins de COERENTA revendicarilor, de soliditatea lor, de onestitatea participantilor si lipsa unor “cointeresari” subterane. Ceea ce cred ca aici nu e cazul!

 2. Prostia umanitatii : generalizarea vinovatiei unei categorii profesionale, unei comunitati, unei natii sau a unei tari.

 3. Dintre marii intelectuali ai neamului, “ridicati” si ei la vremea lor, ma gindesc la Lucretiu Patrascanu, Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Tudor Arghezi, Eugen Barbu, Eugen Jebeleanu, CI Parhon, chiar si George Enescu… si multi altii; sigur, s-au ridicat pentru victoria comunismului asupra Romaniei si pentru avantaje personale, dar intelectuali!

  Epigonii lor, tot intelectuali: alde Liiceanu, Plesu, Pora, Tismaneanu, Pirvulescu, Sora, CTP, etc.

  Aceleasi metode, acelasi rezultat.
  Putina imaginatie n-ar strica.

 4. Viconte, ceea ce spui ar sta in picioare, clatinindu-se, scirtiind, dar ar sta. Sofismul pe care-l incerci se prabuseste ca un castel de nisip (in Spania, evident) imediat ce incerci sa pleci de la definitii. Si astfel ajungi extrem de repede la dilema fundamentala a acestei spete: poate fi numit “intelectual” o lichea ordinara, un pedofil, un criminal in serie, doar pentru ca a citit (eventual chiar scris) nu stiu cite carti? Se spune despre Rimaru ca citea foarte mult. Hitler, la fel. Lenin, nu mai vorbesc. Marx, Engels …
  Ce sa mai vorbim de Camus?!
  Cit despre “perlele” alese de tine, you made my day… La una chiar a trebuit sa ma tin cu miinile de burta: Andreea Pora. Mai lipseste zeita dreptatii si anticoruptiei!

 5. Intr-o fraza situatia societatii romanesti: Dezastru moral si spiritual.
  S-au schimbat cuvinte si expresii insa rezultatul e acelasi: fake news=minciună, alternativa sexuala=imoralitate, libertate de exprimare=demagogie, etc

  Daca luati ca exemplu actualele actiuni ale unor guvernanti in comparatie cu actiuni asemanatoare ale fostilor guvernanti veti vedea dubla masura in luarea deciziilor. In trecut se cerea demisia pentru orice fel de nimicuri iar acum cand se fac tot felul de barbaritati guvernantii spun ca e dovada de curaj. Dispretul este catalogat drept curaj, alta schimbare in definiria unor valori morale (albul e negru si negrul e alb pentru noua generatie).

  Și ăsta e doar inceputul…

Leave a Reply