Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România au transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, în care afirmă că “diviziunile afectează chiar şi corpul medical” şi că “există medici care aleg să ignore medicina bazată pe dovezi”, iar alţii sunt priviţi de o parte dintre români drept ‘torţionari şi asasini’.

“Astăzi marcăm cu toţii Ziua Mondială a Sănătăţii. De peste şapte decenii, 7 aprilie este momentul în care le spunem “La mulţi ani!” şi le mulţumim tuturor cadrelor medicale (…). Iată că este al doilea an consecutiv în care marcăm Ziua Mondială a Sănătăţii într-un context care ne pune la grea încercare pe noi toţi deopotrivă: pandemia de COVID-19. Şi este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiţi şi priviţi de o parte dintre români drept ‘torţionari şi asasini’, când medicii sunt huiduiţi şi acuzaţi că au uitat principiul călăuzitor “Primum non nocere”. Medicii sunt nevoiţi să asculte aceste acuzaţii deşi, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulţi dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului”, afirmă CMR într-un comunicat remis presei.

Reprezentanţii CMR le transmit, pe de altă parte, medicilor care “aleg să ignore medicina bazată pe dovezi” că ghidurile şi protocoalele au în spate cercetări şi analize riguroase şi că direcţiile prevăzute de acestea s-au dovedit, din informaţiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienţi.

CMR susţine că medicii au făcut eforturi “supraomeneşti” să vindece pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2.

Preşedintele CMR, Daniel Coriu, afirmă că deşi atât medici, cât şi pacienţi au obosit, lupta trebuie continuată pentru a putea fi depăşită perioada dificilă.

Coriu sfătuieşte societatea să respecte în continuare măsurile de protecţie, să se prezinte la spital atunci când situaţia o impune şi să aibă încredere în cadrele medicale şi în actul medical.

“Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România vă urează, dragi colegi, “La mulţi ani!”, să găsiţi în continuare în voi resursele pentru a continua să luptaţi pentru fiecare pacient. Şi vrem să vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi. Gândurile noastre se îndreaptă astăzi şi către cadrele medicale care au părăsit această lume în acest an. Fiecare dintre voi veţi rămâne în sufletele noastre”, se mai arată în comunicatul CMR citat de Agerpres.

Leave a Reply