Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cu 217 voturi pentru şi 7 abţineri, cererea de reexaminare a legii privind pensiile aviatorilor, formulată de fostul preşedinte, fiind adoptată din nou legea care prevede reintroducerea pensiilor de serviciu pentru personalul navigant profesionist.

Legea prevede că aviatorii şi personalul navigant beneficiază de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care este depusă cererea de pensionare.

Prin respingerea cererii de reexaminare, plenul a păstrat forma legii aşa cum a fost adoptată de cele două Camere ale Parlamentului.

Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament la sfârşitul anului trecut, dar a fost trimis spre reexaminare de fostul preşedinte Traian Băsescu pe motiv că este discriminatoriu.

Deputatul PSD Florin Iordache afirmă că legea repară o nedreptate făcută în 2010 unor categorii socio-profesionale.

“Repară o nedreptate făcută în 2010, când, prin modificarea legii, la opt categorii profesionale s-a făcut o nedreptate, precum piloţi, personalul navigant, grefieri, personalul Curţii de Conturi, funcţionari publici parlamentari, parlamentari. Atunci, printr-un act abuziv, acelor categorii socio-profesionale li s-a făcut o nedreptate. Să fiţi de acord cu noi şi, când venim cu o lege care va face dreptate şi grefierilor, personalului Curţii de Conturi, diplomaţilor, personalului tehnic din parlament, chiar şi parlamentarilor, să nu fiţi ipocriţi, ci să admitem că s-a făcut o mare nedreptate”, a spus Iordache.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei legi.

8 COMMENTS

 1. Legea “reparatorie” e un FIASCO… si-au batut jos de aviatori, asa cum o sa-si bata joc si de grefieri. PONTA A MINTIT… ROVANA i-a tinut isonul…Acel “iordache” este un servil al puterii… minte cu nerusinare…”Nedreptatea facuta in 2010″ este neconstitutionala… CCR a masluit Constitutia la ordinul lui Base… Ponta MINTEacum… !

 2. Nu s-a reparat nimic. Este o noua lege care se adreseaza viitorilor pensionari.Cei care am activat in Aviatia Utilitara si am iesit la pensie inainte de 2010 ce facem. Aviatia Utilitara s-a pierdut pe drumul ‘democratiei’. De unde luam noi ultimele 12 luni. Magarie identic basista.Sa le dea Dumnezeu dupa inima. Sa nu moara pana nu trec printr-o nedreptate ca a noastra.

 3. Poate ca era nevoie de o reparatie,inaintea incadrarii in noul cod fiscal cu 5 trepte de salarizare.

 4. Ponta minte impreuna cu Rovana. Pilotii care au iesit la pensie de la aviatia sportiva si utilitara (cu 25-30 de ani de activitate) RAMAN CU PENSIILE TAIATE, NU IAU NICI UN lEU IN PLUS. Se minte ca s-a facut dreptate si s-a revenit. Singurii care iau pensii mai mari decat inainte sunt pilotii de la transport, impreuna cu chelnerii aerieni (stewardesele) care de fapt au tras sforile. Ma mir ca nu iau pensie mai mare chelnerii de la vagonul restaurant decat mecanicii de locomotiva. DAR NU MA MAI MIRA NIMIC, SUNTEM IN ROMANIA SI ORICE E POSIBIL.

  • Marian daca ai facut aviatie in orice forma (sportiva, militara, utilitara sau civila) timp de 25 – 30 de ani si ai ajuns la concluzia ca meseria de insotitor de bord se reduce doar la servitul cafelei si a berii in avion sa iti fie rusine, ma asteptam din partea unui aviator la ceva mai mult.
   Poate daca nu ati fi umflat intr-un mod nerusinat foile cu orele de zbor din ultimele 12 luni inainte de pensie era mai bine.

 5. Vad ca vi se pare corecta legea asta a pensiilor. va zic doar un singut lucru. Exista in aviatia sportiva persoane care au iesit la pensie cu pensii de 15000-30000 ron, tinand cont ca ei aveau in perioada in care au activat un salariu maxin de 5000-6000 ron.
  si si-au umplit carnetele de zbor in ultimul an cu diferite pixuri, ca sa le iasa pensii nesimtite.
  Daca voua PSD-stiilor in frunte cu victor ponta (mi-e scarba sa scriu numele cu litere mari) vi se pare corect atunci eu propun ca tot tineretul sa plece din tata asta condusa de niste gunoaie din 90 in coace si apoi sa vad de unde le mai dati pensii pensionariilor.
  Mie scarba de voi si de toti

 6. Cele 6 comentarii inpotriva legii vin din partea celor care sant aviatori de placere,de timp frumos si soare,din partea acelor piloti care nu zboara decat in jurul aerodromului,3-4 zile pe saptamana,fara sambata si duminica sau sarbatori legale,numai ziua,daca nu sant nori,sau daca vor.
  O patte dintre ei,in nesimtirea lor,se cred egali cu pilotii de transport care zboara in toata lumea,pe orice vreme,oricand,cu sute de pasageri in spate.piloti care au platit zeci de mii de euro,pentru o meserie,nu pentru o placere.

 7. De accord cu d-ul.Anonim, dar totusi ….In aceasta lege o sa fie prevazut personalul tehnic din parlament ? ! ? si de personalul tehnic din aviatie / personalul nenavigant ? ! ….mecanicii, inginerii de aviatie, tehnicienii, ei unde sunt. Hai sa punem in balanta, scoala absolvita / scolarizarile / licentele / rasponsabilitatile, cand un inginer de aviatie verifica din punct de vedere tehnic un avion cu pasageri, fie zi sau noapte, ploaie, viscol… sau 50 C vara pe pista, se compara oare ? … cu personalul tehnic din parlament ! rusine maxima lor. Meserie in care te daruiesti total in care uzura fizica si psihica este la cote ridicate, pentru ce…sau cum ? oooooo, vai noi !

Leave a Reply