Anticorpii neutralizanţi împotriva SARS-CoV-2 persistă în organismul pacienţilor care au trecut prin boală cel puţin 8 luni de la infecţie în majoritatea cazurilor, asigură un studiu realizat de spitalul milanez San Raffaele şi de Institutul Superior de Sănătate (ISS) italian, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Studiul publicat, marţi, de revista ştiinţifică Nature Communications precizează rezultatele durata anticorpilor şi importanţa dezvoltării lor timpurie pentru a combate infecţia. De asemenea, prezenţa precoce a acestor anticorpi este ”fundamentală în combaterea cu succes a infecţiei.

Cei care nu reuşesc să-i producă în primele 15 zile de la contaminare riscă mai mult să dezvolte forme grave de covid-19”.   Studiul conchide că anticorpii rămân în organism timp de 8 luni, indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienţilor sau de prezenţa unor patologii prealabile.

Rezultatele au ca bază urmărirea a 162 de pacienţi testaţi pozitiv la SARS-CoV-2 cu simptome diferite, transmite Agerpres.  „După opt luni de la diagnostic doar trei pacienţi nu au mai răspuns pozitiv la testul de anticorpi”, au explicat ISS şi spitalul San Raffaele într-un comunicat.

În schimb, 79% dintre persoanele analizate au produs anticorpi în primele săptămâni de la începerea simptomelor, iar cei care nu au dezvoltat anticorpi au avut un risc mai mare de a face o formă mai gravă a bolii, dincolo de alţi factori. „Pacienţii care nu pot produce anticorpi neutralizanţi în prima săptămână după infectare trebuie identificaţi şi trataţi la timp, deoarece riscă să dezvolte forme mai grave ale bolii.

Studiul are implicaţii atât în privinţa gestionării clinice a bolii pacientului cât şi în frânarea pandemie”, a precizat Gabriella Scarlatti, directoarea departamentului de boli virale de la spitalul San Raffaele din Milano, conform aceleaşi surse.

Citeste mai mult: adev.ro/qsxzkz

1 COMMENT

Leave a Reply