De 20 de ani astept aceasta lege a civilizatiei si bunului simt : fara fum de tigara in restaurante si institutii publice !
=============
Legea care interzice complet fumatul în spaţiile închise a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi “pentru”, 20 voturi “împotrivă” şi 26 de abţineri, urmând să fie transmisă preşedintelui spre promulgare.
Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ.
Legea antifumat a fost adoptată, vineri, în unanimitate, de Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, membrii comisiei hotărând retragerea amendamentului care interzicea afişarea produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere.
Deputaţii din Comisia pentru sănătate au ţinut cont de adresa venită din partea Consiliului Concurenţei şi au eliminat amendamentul care prevedea interzicerea afişării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere, pentru ca legea adoptată să nu fie considerată neconcurenţială, a precizat deputatul Rodica Nassar citata de Mediafax.
O lege buna. Sa speram ca se si aplica.
Sa vedem daca se va aplica legea respectiva.
Foarte bine. Dar vor scapa si restaurantele de clienti.
Daca la baza acestei campanii anti-fumat sta protejarea celor din jurul fumatorilor atunci poate se face o statistica si in privinta efectelor alcoolului asupra celor care nu il consuma. Sa se faca o statistica privind crimele, violurile, accidentele de circulatie si talhariile comise de personae aflate sub influenta alcoolului sa vedem si noi daca nu cumva sunt mai multe victime totusi decat cele datorate fumatului asa zis pasiv. Pana la urma scuze, erau si pana acum spatii speciale pentru nefumatori si pentru fumatori in anumite restaurante. Si nu te oprea nimeni nefumator fiind sa te duci in spatial de nefumatori. Dar aceste spatii erau mai mereu goale iar cele pentru fumatori pline. Cam asta va fi imaginea restaurantelor de acum incolo. Mai mult goale. Este problema de care s-au lovit si tarile occidentale unde multi patroni de restaurante au cerut sa le fie premise spatii separate pentru fumatori. Absolut de acord cu interzicerea fumatului in institutii publice, birouri, scoli si spitale dar la restaurante scuze. Era buna solutia cu spatiile special amenajate. Sau sa interzicem si alcoolul caci oricum genereaza mai multe victime decat fumatul atat prin bolile cauzate de alcool cat si prin victimele celor aflati sub influenta alcoolului. Nu am vazut pe nimeni pana acum ucigand ca a fumat o tigare dar fparte multi criminali au omorat fiind sub influenta alcoolului.
Hai să nu ne amăgim. Mai trebuie promulgată dacă nu va fi atacată la CCR. Dar se vor găsi soluţii la limita legii ca în toate domeniile.
0, 01 % sa facut dreptate românilor.
Legea trebuia sa apara si sa fie si promulgata, toata Europa functioneaza dupa acelasi regim, punct. Tot e bine ca n-a fost conceputa dupa formula americana: interzis fumatul +reclama la tigari+expunerea pachetelor de tigari in tutungerii pe o raza de 9 metri de la fatada scolilor (universitatilor, inclusiv), spitalelor, restaurantelor, barurilor precum si in parcuri, pe peroanele de gara, holurile aeroporturilor si chiar pe refugiurile pt pietoni din mijlocul traficului pe marile artere! Intre timp, masinile polueaza infiorator de la orice distanta iar tineretul, publicul vizat de noua Prohibitie, fumeaza de zor prin colturile nemarcate de edili cu o dunga galbena, dincolo de care se intind spatiile “libere de fum” si contrabanda cu tigari din rezervatiile indiene merge divin (sa nu uitam ca tabacul e un zeu pt indieni, pipa pacii nefiind un mit disparut, cum se crede).
Pe de alta parte, ceva trebuia facut: ca fumatoare inraita, pot spune ca am reusit sa ma sufoc, literalmente, in TGV, pe vremea cand mai exista vagonul pt fumatori la fiecare garnitura, ca sa nu mai vorbesc de restaurantele intens frecventate unde nimic nu mai avea gust, nici macar tabacul inhalat pe cont propriu. Cu masura, legea anti-fumat poate sa evite discriminarea inversa (fumatul e o forma de expresie, o admit si americanii dar ei admit si armele de foc pe acelasi principiu!) daca se creaza ceea ce in sec XIX si XX se mai numea inca “fumoar”-un spatiu special creat pentru cei care fumeaza, in restaurante de exemplu- si se restrictioneaza fumatul in spatiul public exterior conform cu publicul care-l frecventeaza: interzis fumatul langa locurile de joaca, interzis aruncarea chistoacelor in lacul cu lebede, interzis fumatul in curtea scolilor pana la nivelul universitar s.a.m.d. Fiindca orice om dotat cu bun simt va intelege si va respecta o regula de bun simt, dar se va revolta impotriva exagerarii interdictiilor sus citate, tot atat de tare ca impotriva oricarei alte ingerinte in viata privata facuta sub pretextul binelui comun.
o lege foarte buna! ar trebui sa se mentina saloanele pentru fumatori
fariseismul si minciuna se observa din faptul ca si tigarile electronice au acelasi tratament ca si celelalte: sunt accizate, n-ai voie nici cu ele in spatii publice, etc
Deci nu fumul e problema (decit pentru unii, care au numai ei drepturi) ci mai ales colectarea banilor. Si, din nevoia de bani de rissipit, la droguri “usoare” e voie.
E ca si cu taxa de poluare, cu incalzirea globala si alte povesti numa bune de luat banii fraierilor.
O sa vedeti ca dupa ce va luati masini electrice se va translata si la ele taxa de poluare. Daca nu cumva se va descoperi pina atunci ca si frigiderul, televizorul si computerul polueaza.
Falimentul sistemului socialist e aproape.