Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a discutat marţi cu reprezentanţii ţărilor NATO despre convorbirile cu omologul său rus de luni de la Geneva privitoare la Ucraina, reafirmând dorinţa Washingtonului de a lucra “în strânsă colaborare” cu aliaţii săi, relatează AFP.

Negociatoarea-şefă a SUA s-a întâlnit cu Secretarul General Jens Stoltenberg şi cu ambasadorii ţărilor NATO la sediul Alianţei din Bruxelles, a doua zi după discuţiile de la Geneva cu viceministrul rus al afacerilor externe Serghei Riabkov, care nu au permis realizarea de progrese privind Ucraina.

O reuniune NATO-Rusia urmează să aibă loc miercuri la Bruxelles, urmată de o întâlnire joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), platforma de dialog Est-Vest apărută după Războiul Rece.

Unii responsabili europeni au deplâns faptul că Washingtonul va conduce negocierile cu Moscova, îngrijorându-se că vor fi lăsaţi deoparte în tentativele de a obţine diminuarea tensiunilor la frontiera ucraineană şi evitarea unei confruntări cu Rusia, notează AFP.

Wendy Sherman a dat însă asigurări pe Twitter că SUA sunt “hotărâte să lucreze în strânsă colaborare cu aliaţii şi partenerii lor pentru a încuraja detensionarea situaţiei şi a răspunde crizei de securitate provocate de Rusia”.

Împreună cu Jens Stoltenberg, “am afirmat o abordare unificată a NATO cu privire la Rusia, realizând echilibrul între disuasiune şi dialog, şi am subliniat susţinerea noastră neclintită pentru Ucraina”, a adăugat ea.

Într-un mesaj adresat viceministrului ucrainean de externe Eminé Djaparova, ea a dat asigurări Kievului că aliaţii “nu vor lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina”.

Occidentalii acuză Rusia că au comasat în ultimele săptămâni 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac asupra acestei ţări, ceea ce Moscova infirmă. Ei ameninţă Moscova cu sancţiuni economice grele în caz de agresiune. Rusia doreşte la rândul său garanţii occidentale privind o încetare a extinderii NATO, în special cu Ucraina, scrie Agerpres.

Trei mii de soldaţi ruşi au început exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropiere de graniţele cu Ucraina şi cu Belarus, transmite marţi Reuters, care citează Interfax.

Anunţul privind aceste exerciţii a fost făcut de armata rusă a doua zi după consultările ruso-americane privind propunerile de securitate făcute de Moscova şi despre care Kremlinul a declarat marţi că nu au oferit motive de optimism privind o reducere a actualelor tensiuni.

Interfax a citat un comunicat al Districtului militar vestic potrivit căruia exerciţiile vor avea loc în regiunea Smolensk, din apropiere de graniţa cu Belarus, şi în regiunile Voronej, Belgorod şi Briansk, din apropiere de Ucraina, implicând 300 de piese de armament, inclusiv tancuri T-72B3, vehicule de luptă BMP-2 şi arme de foc obişnuite.

Militarii vor face exerciţii de tragere din vehicule blindate, marş în timpul unor activităţi de sabotaj şi recunoaştere din partea inamicului şi de aprovizionare cu armament a teritoriului controlat.

Rusia a comasat trupe lângă graniţa cu Ucraina şi a cerut alianţei NATO să nu ia în calcul primirea fostei republici sovietice şi să nu se mai extindă spre Est, Washingtonul insistând în ce-l priveşte că nu poate accepta aceste cereri. Rusia şi Statele Unite au purtat o primă rundă de discuţii luni la Geneva pe această temă, scrie Agerpres.

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, participă, miercuri şi joi, la reuniunea Comitetului Militar al NATO, în cadrul căreia vor fi discutate Conceptul de ducere a războiului şi cel de descurajare şi apărare în zona euro-atlantică. De asemenea, vor avea loc discuţii cu şefii Apărării din Georgia şi Ucraina, scrie mapn.ro.

Reuniunea Comitetului Militar al NATO se desfăşoară în 12 şi 13 ianuarie, prin videoconferinţă.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), şefii Apărării din cele 30 de state vor aborda subiecte de importanţă strategică pentru Alianţă, cum ar fi implementarea Conceptului fundamental al NATO de ducere a războiului („NATO’s Warfighting Capstone Concept”) şi Conceptului de descurajare şi apărare în zona euro-atlantică (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area), evaluarea situaţiei de securitate şi discuţii despre postura aliată curentă de descurajare şi apărare.

Totodată, pe agenda reuniunii sunt discuţii cu şefii Apărării din Georgia şi Ucraina privitoare la situaţia de securitate şi la progresul reformelor din domeniul militar din aceste ţări.

Pe durata unui an, Comitetul Militar, cea mai înaltă autoritate militară a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, se întruneşte de două ori la sediul Alianţei din Bruxelles şi o dată într-o ţară aliată, dând posibilitatea şefilor Apărării de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalităţile în care NATO poate răspunde la provocările globale de securitate.

La prima întâlnire din 2022, condusă de preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, vor participa Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, şi Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul Philippe Lavigne.

Lucrările din cea de-a doua zi a Comitetului Militar vor fi deschise de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, scrie mapn.ro

 

Leave a Reply