Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut miercuri blocului comunitar şi NATO “să îngrădească” o Rusie “din ce în ce mai autoritaristă” atunci când aceasta încalcă prevederile dreptului internaţional, relatează EFE.
“Trebuie să îngrădim Rusia şi să o facem să dea înapoi atunci când încalcă dreptul internaţional şi este foarte important să facem aceasta în asociere cu NATO”, a declarat politicianul spaniol la sosirea sa în a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe ai Alianţei, ce se desfăşoară la Bruxelles.
În cadrul acestei reuniuni, aliaţii vor analiza stadiul relaţiilor cu Rusia împreună cu Uniunea Europeană, Suedia şi Finlanda.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost de acord cu Borrell în cadrul primului său discurs rostit la reuniunea de miercuri, afirmând că atât UE, cât şi Alianţa “se confruntă cu aceleaşi provocări din partea Rusiei”.
“Nici NATO, nici Uniunea Europeană nu dispun de toate instrumentele necesare pentru a riposta, dar împreună ne putem completa”eforturile, a spus el.
Totodată, Borrell a subliniat că “unitatea” europenilor “ar trebui să treacă dincolo de UE, împreună cu partenerii noştri din NATO”.
El a afirmat că Rusia se îndepărtează de valorile europene şi devine “o ţară din ce în ce mai autoritaristă”, îndemnând “să se reacţioneze” la această situaţie.
Pe lângă otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, Borrell s-a referit la campaniile de dezinformare, atacurile cibernetice şi la încălcarea acordurilor de la Minsk.
“Uniunea Europeană trebuia să reacţioneze la toate acestea. Am făcut-o. La ora actuală, noi am sancţionat oficiali ruşi de nivel înalt pentru aceste probleme”, a adăugat el.
Dar în pofida acestei situaţii tensionate, Borrell a recunoscut că trebuie căutate şi canale de comunicare cu Moscova.
“Rusia este un vecin, un vecin periculos, dar trebuie să comunicăm cu ea în anumite probleme în care avem interese comune, precum acordul nuclear cu Iranul sau schimbările climatice”, a spus şeful diplomaţiei europene.
În februarie, Borrell a efectuat o vizită controversată şi extrem de criticată în Rusia în timpul căreia Moscova a expulzat trei diplomaţi europeni, iar la conferinţa de presă comună ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că UE nu este un “partener de încredere” şi a comparat condamnarea liderilor separatişti catalani cu cea a opozantului rus Aleksei Navalnîi.
La rândul său, ministrul de externe german Heiko Maas a apreciat miercuri că “este foarte important ca într-un moment în care se vorbeşte mult despre dezinformarea şi agresivitatea Rusiei, să existe un răspuns unanim din partea NATO”. “Nu ne vom lăsa divizaţi, vom vorbi clar despre ceea ce primim de la Rusia. Suntem, de asemenea, de părere că trebuie să menţinem dialogul, dar mingea se află în terenul Moscovei’, a spus el la sosirea la reuniune, scrie Agerpres.