Vestea vizitei in Romania a premierului Japoniei m-a surprins. O uriasa putere economica, Japonia reprezinta un actor important pe plan mondial, cultivat de toate celelalte mari puteri. Ce sa faca tara noastra, atat de slab dezvoltata in zona bancara, bursiera sau de infrastructura, in raport cu perfectiunea intruchipata numita Japonia?! Sa-i atraga investitorii, nu? Cu ce? Cu limbajul izolationist, balcanic si anti-european al actualei echipe de conducere a PSD? 

Poate avem sansa de a-i cointeresa in a prelua pachete de actiuni la unele companii de stat sau sa dezvolte investitii private in domenii de suferinta pentru economia romaneasca… Cine stie, poate avem noroc. Mihai Tudose a fost ministru al economiei si ca premier stie ce nevoie uriasa de investitii este la noi.

Dar dupa celebra misiune americana din octombrie 2017, cand 100 de mari companii au venit de la Washington la Bucuresti si s-au concretizat prea putine pe fondul instabilitatii si neatractivitatii Romaniei, mi-e teama sa nu pierdem si uriasa oportunitate a vizitei premierului Shinzo Abe.

Sa fiu eu scepticul de serviciu si sa fiu surprins de vreo surpriza placuta…


Agenţia de presă Kyodo News a anunţat vineri că premierul Japoniei Shinzo Abe va efectua o vizită oficială în România săptămâna viitoare, în cadrul unui turneu în regiune. În 100 de ani de la Marea Unire, niciun premier al Japoniei nu a efectuat o vizită oficială în România, scrie zf.ro.

De-a lungul anilor, în special după Revoluţie, mai mulţi premieri ai României au efectuat vizite oficiale în Japonia.

Deşi Japonia este una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, numărul trei, după SUA şi China, investiţiile japoneze în România nu sunt la acelaşi nivel, fiind de doar 178 milioane euro la nivelul anului 2014. În ultimii ani se constată o creştere a acestor investiţii, în special în industria auto.

Potrivit datelor Camerei de Comerţ Japoneze în România, firmele japoneze au 50 de fabrici pe piaţa locală, având în organigramă peste 38.000 de angajaţi români.

Shinzo Abe este actualul prim-ministru al Japoniei, acesta având al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru în Japonia, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, potrivit BBC. Prima oară a fost ales prim-ministru în septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tânăr premier al Japoniei după al doilea Război Mondial. Şi-a dat demisia din această funcţie pe motive de sănătate în 2007. Partidul pe care îl conduce a câştigat în decembrie 2012 alegerile parlamentare şi astfel Shinzo Abe a devenit din nou premier, primul care revine în această funcţie de la Shigeru Yoshida din 1948. Din 2012, a mai câştigat alegerile din 2014 şi apoi pe cele din 2017, această din urmă victorie lansându-l în cursa pentru cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei.


PS 1 : Ultima oara cand Romania s-a remarcat in fata Japoniei a fost atunci cand un caine vagabond a muscat si a ucis in turist japonez undeva pe langa cladirea Guvernului Romaniei…

PS 2 : De peste 20 de ani, zace prin sertarele Primariei Capitalei un plan facut de japonez pentru un trafic lejer si functional in Bucuresti. Un sistem de sensuri unice, pasaje subterane si semafoare sincronizate care ne-ar fi adus si pe noi, bucurestenii, in zona civilizatiei. Stati linistiti, nimeni nu vrea sa-l implementeze, chiar daca poate fi updatat in cateva zile…

PS 3 : Japonia e tara in care un sef al cailor ferate a fost sanctionat pentru ca un tren a plecat cu 2 secunde mai devreme decat era prevazut. In Romania, trenurile intarzie (cumulat, in toata tara) mai mult de 24 de ore pe zi !

 

20 COMMENTS

 1. ma uimeste naivitatea lui radu tudor care crede ca premierul tudose e bine intentionat si are un cuvant de spus in psd si in guvern.
  guvernul psd a distrus economia , nu e interesat in infrastructura, au ucis multi romani in spitale si sustin un mediu corupt, ineficient si dictatorial.

 2. Cand or vedea ca nu suntem in stare sa pornim constructia metroului care sa lege Bucurestiul de aeroportul Otopeni, s-ar putea ca japonezii sa faca cale intoarsa.
  Speranta moare ultima, poate nu ratam aceasta sansa imensa a Romaniei.
  Intrebati-i pe romanii angajati la Koyo Romania, cum e sa lucrezi la stapan japonez.

  • toate partidele “conteaza pe analfabeti”, sau vrei sa-ti amintesc ca am avut un prim-ministru care a inchis sute de scoli si spitale pe motiv ca nu sunt bani la buget……si culmea ,nu era PSD-ist ,

   • vad ca ati uitat de copiii care au degerat de frig mergand la scoala pe jos kilometri intregi ptr ca le-a inchis Boc scolile ca sa-si cumpere Udrea posete.

  • De 28 de ani toate guvernele, indiferent de orientare politica, au contribuit din plin la analfabetizarea Romaniei si plecarea oamenilor cu calificare inalta spre alte zari.

 3. Vor veni ultranationalistii comunisti aflati la putere sa spuna ca nu e bine sa ne vindem pe nimic Japoniei ca ii vom supara pe chinezi,”vechii nosti parteneri si tovarasi de drum,cu ei avem deja o relatie sanatoasa,tovaraseasca.”

 4. V-am văzut ieri în Mamaia, în parcare la REX! Eraţi cu fetiţa! Dumneavoastră de ce nu aţi alergat?

 5. Chiar credeti ca vor investitori japonezi ? Am vazut cum o autostrada distrusa dupa tsunami a fost refacuta in trei zile.
  Pai, cum sa mai mulga ei verzisorii din planuri si studii si iar planuri si studii pentru autostrazi de hartie in 25 de ani ?
  Iar DNA nu observa….

 6. Japonia este de mult prezenta si activa in Romania, au existant dupa 90 consilier (singularul este intentionat) la transporturi….. exista consultanti care pe langa scoala de la ei au facut si scoala pe la noi, casatoriti in Romania si avand copii aici.
  Daca cumva, Doamne feri….. uitam ii pupam in dos pe Americani si ne uitam si prin alte zone…. poate ajungem undeva. Desigur asta ar presupune politicieni care au mi multa intelegere a geopoliticii decat zona “licuriciului” si …… un anumit spirit de a nu cauta mereu o mare poarta al carui papuc sa-l pupam…..dar ….. mai bine sa-l pupam in dos pe ambasadorul american….. avem la ce aspira ca si-au ales un presedinte de sa-le traiasca……. deosebirea intre astia si urss e ca urss-ul a luat-o cu forta, astia au luat-o mai cu nuanta…..
  o minima subtilitate in politica externa e prea mult de cerut…. o mina intelegere a lui Machiavelli (de altfel o lectura obligatorie pentru orice persoana cu ambitii in politica externa) este o erezie… og Mister Ambassador what sweat ass checks u have….

Leave a Reply