Grupul infracțional, constituit din primarul Andrei Chiliman și alți trei apropiați, ar fi obținut peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plățile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele au precizat că în schimbul banilor respectivele persoane și-au traficat influența.

Anchetatorii au constatat că grupul infracțional, constituit din Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu, consilier personal al primarului, și consilierul local Ion Brad, a obținut bani — plătiți numerar — de la SC Romair Consulting SRL — reprezentată de Boeru Gheorghe — 300.000 lei și de la SC Straco SRL — reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos — aproximativ 38,5 milioane lei, reprezentând 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului 1 către această din urmă societate, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică iar în schimbul banilor și-au traficat influența.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, și cei trei apropiați — Moisescu, Costescu și Brad, au fost reținuți și vor fi prezentați la ÎCCJ vineri cu propunere de arestare preventivă pentru constituire de grup organizat și trafic de influență sau complicitate la trafic de influență într-un dosar conexat celui în care sunt cercetați Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan, directorul Hidro Prahova, Adriam Semcu, și directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, dar și alte persoane.

Aceleași surse au precizat că, în 16 iunie, procurorii anticorupție au dispus conexarea celor două cauze, avându-se în vedere legătura dintre faptele cercetate, care au același obiect, respectiv cea referitoarea la fapte care au legătură cu executarea unor contracte derulate în cadrul proiectului ”Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”, cu o valoare totală de peste 162,7 milioane euro, și cea referitoare la faptul că, în perioada 2006—2015, persoane ce dețin sau au deținut funcții în partide politice precum și funcționari publici cu atribuții de conducere au pretins și primit sume de bani pentru atribuirea contractelor de utilitate publică pentru Sectorul 1 al Capitalei.

Procurorii ar fi descoperit că o parte din banii încasați de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice (inclusiv din cei încasați de la SC Hidro Prahova SA), au fost tranzitați, la dispoziția lui Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, scoși în numerar și folosiți în interesul personal al acestuia pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-a fost acordat în vederea obținerii, de la Primăria Sectorului 1, a contractului având ca obiect ”Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcții privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier”.

Banii, în cuantum de 300.000 lei, au fost plătiți în vara anului 2012, numerar, la sediul administrației locale, prin intermediul reprezentantului unui agent economic care avea subcontractate o parte din lucrări de la SC Romair Consulting SRL, și Bogdan Pițigoi, la acel moment director al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sectorului 1.

Vlad Moisescu ar fi intrat în posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de încredere, Ioana Costescu și Ion Brad.

5 COMMENTS

  1. Sper ca s-a inteles acum semnificatia acelui “Punct si de la capat”! Daca nu, fiti siguri ca era vorba de curatenia generala in toate partidele pana la alegeri.

  2. “Andrei Chiliman, și cei trei apropiați — Moisescu, Costescu și Brad” + “Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, președintele suspendat al CJ Prahova”.

    Domnule Radu sunteti printre putinii jurnalisti (mai ales de la antene) care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume si ma sperie ce aud, practic nu ai pe cine sa alegi, toti sunt intr-o mare familie, iar la alegeri practic doar se schimba intre ei, PSD cu PNL+defunctul PDL si alti sateliti.

    Cu domnu’ Ponta m-am convins, cumnatul e in puscarie pentru toate mizeriile iar el nu a stiut absolut nimic, oare nu se intreba de unde are sora bani? Parca am mai auzit de un caz asemanator, dar nu cu un prim ministru, ci cu un presedinte, care tot la fel nu stia nimic, nimic despre cum fac fratii lui bani, sunt situatii copy-paste :))

    • Hertanu ala sta in puscarie de propaganda anti-Ponta, ca doar nu a furat ala flota romaniei si miliardele ciordite de pedelisti si penelisti vostrii in 8 ani de domnie a lor ca sa nu mai vorbim si de perioada catastrofala 1996-2000 cand lichelele astea au guvernat impreuna.

Leave a Reply