Legea salarizării unitare s-a lucrat mai mult la partid și a fost o secretomanie în privința acesteia, deoarece nu s-a vrut să apară în presă, pentru că s-au tot făcut corecții și nu voiam să părem neserioși sau să se creadă că am dat o informație falsă, a declarat marți, la Antena 3, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu.
“S-a discutat mai mult la partid, s-a lucrat legea, și destul de puțin în minister. A fost și o secretomanie în ceea ce privește această lege, pentru că am tot negociat-o cu sindicatele, am tot schimbat grilele de salarizare ca să putem să corectăm toate disfuncționalitățile și nu voiam să apară în presă, pentru că apărea un salariu și mâine ne trezeam că trebuia să corectăm aceste salarii și atunci automat ori păream neserioși ori părea că am dat o informație falsă. De aceea nici angajații ministerului nu știau care sunt grilele de salarizare.(…) Legea salarizării unitare s-a lucrat în proporție de 80% la partid și nu înțeleg de ce e această mirare că o trimitem la Parlament…Nu am făcut-o prin angajarea răspunderii pentru că legea nu e perfectă. Nicio lege din România nu e perfectă. În mod sigur ne-a mai scăpat ceva, care la Parlament poate fi corectat. Eu întotdeauna am spus că nu vreau să mergem pe asumare de răspundere pe o lege importantă. Și atunci hai să o trimitem Parlamentului. Am făcut deja discuțiile cu toate federațiile sindicale, am căzut la un acord. Acum, dacă o transmitem la Guvern va fi tot în dezbatere parlamentară, dar va fi trimisă peste o lună pentru că până atunci, conform procedurii, suntem obligați să o mai ținem o lună în dezbatere publică, iar asta înseamnă îngroparea legii, nu am niciun dubiu”, a explicat Olguța Vasilescu.
Aceasta a subliniat că, inițial, discuțiile porniseră pe proiectul de lege făcut în timpul mandatului Rovanei Plumb, dar s-a renunțat la acesta deoarece s-a constatat că adâncea discrepanțele.
“Inițial pornisem pe legea Rovanei Plumb. Eu m-am gândit să o aplicăm direct pe aceea, mai ales că avea acordul sindicatelor pe ea, dar mi-am dat seama că e imposibil, pentru că aveam o anvelopă de 32 miliarde lei și 56% creștere a salariilor. Aceste salarii creșteau cu un procent destul de apropiat unul de celălalt, în sensul că discrepanțele de fapt se adânceau pentru că o persoană cu un salariu mare primind același un procent cu o persoană cu salariu mic nu făcea altceva decât să adâncească inechitățile. Am stat foarte mult de vorbă, am avut și eu vreo trei variante pe care le-am tot discutat. Din fericire am avut consilieri buni care au lucrat pe această lege și care cunoașteau legislația după ’89 încoace toată. A trebuit să înțelegem în primul rând cum s-a ajuns aici, în acest haos. Au fost legi ale căror articole s-au tot prorogat, adică doar jumate din acea lege s-a aplicat, cealaltă nu, apoi au apărut tot felul de ordonanțe de urgență de completare a acestor legi, de alte legi, inițiative parlamentare de completare a acestor legi. Bineînțeles, ne-a trebuit o sumă de mare de bani ca să corectăm aceste inechități. Ne ducem până în anul 2022 ca să le putem corecta. Banii aceștia sunt prinși în programul de guvernare. 32 de miliarde lei până în 2020, acolo e prevăzută creșterea cu 50% a salariului”, a mai spus Olguța Vasilescu.
Ministrul Muncii a precizat că anvelopa salarială va crește cu circa 10 miliarde lei anual și că, la ora actuală, pentru salarizare se plătește 7,5% din PIB.
“Noi estimăm să ajungem cu ea la 10% din PIB. În UE media este mult mai mare. Este între 12 și 14%”, a completat ministrul Muncii.
Ministrul mai susține că prin noua Lege a salarizării unitare vor scădea doar salariile “bugetarilor de lux”, care au avut până în prezent “un salariu uriaș”, în timp ce toate sporurile din sistem vor fi plafonate la 30%.
Aceasta a precizat că în noua Lege a salarizării toate sporurile vor fi plafonate la 30% pentru a termina cu “sarabanda asta a sporurilor”.
“Până acum a fost un salariu generalizat al sporurilor. De exemplu, aveam un salariu de 1.000 de lei, dar sporurile puteau să fie la 2.000, la 3.000 de lei și veniturile erau de 4.000 de lei. Un venit mincinos până la urmă sau un salariu mincinos. Le-am plafonat pe toate la 30%, ca să terminam cu sarabanda asta a sporurilor și să știi foarte clar ce ai în plată”, a explicat ministrul Muncii.
Potrivit sursei citate, anvelopa financiară pentru legea salarizării unitare de la care se pornește este de 63,5 miliarde de lei, la care anual se mai adaugă anual 10 miliarde de lei.
“Pornim de la o anvelopă de 63,5 miliarde de lei cu tot ceea ce s-a pus anul acesta, iar până la finalul lui 2020 este vorba de 10 miliarde de lei anual. Am mai introdus niște instituții în Legea salarizării unitare care erau exceptate și nu am înțeles niciodată de ce. Excepții puteau face doar ASF și BNR. Aici a fost și o recomandare a Comisiei Europene ca să aibă salariile cât mai aproape de media din UE, în schimb erau alte instituții din România care nu se supuneau legii salarizării unitare și salariile erau uriașe”, a adăugat Vasilescu.
În ceea ce privește decizia Curții Constituționale prin care personalul care beneficiază de aceleași condiții să fie salarizat la nivelul salariului de bază, ministrul Muncii a afirmat că acest lucru ar fi creat dezechilibre în sistem și nu poate fi susținut financiar.
“Ne-am trezit cu un impact pe buget de 2 miliarde de euro calculat de Curtea de Conturi, ni s-au trimis adrese la toate ministerele ca să vedem care este impactul asupra bugetului de stat, efectul pe care l-ar avea acea decizie a Curții Constituționale, dacă s-ar aplica în totalitate. De aceea și stresul pe care îl avem ca să terminăm până la 1 iulie să fie adoptată să intrăm pe o nouă legislație foarte clară și foarte coerentă pentru toată lumea, iar salariile să nu mai fi diferențiate. Nu se va corecta sistemul până la nivelul anului 2020, el va merge mai departe încă un an ca să putem să ajungem acolo unde ne-am dorit, adică vine o etapă, a doua a legii salarizării, iar noi abia în anul 2022 putem să spunem că s-au achitat toate inechitățile din sistem”, a mai spus ministrul Muncii, scrie Agerpres.
Sper sa-i iasa aceasta “revolutie a legii salarizarii”. Ar fi intr-adevar ceva unic in Romania ultimilor 27 de ani.
Când Partidul dă Legea , nu mai e guvernare ci e dictatură ! Jur pe toți Dumnezeii ca și dacă cine e considerat dușmanul țării organizează proteste anti guvern , jur să particip la aceste proteste și să-mi vărs ura împotriva tuturor nu doar a guvernului . PNL e Boala Limbii albastre dar PSD , e Ciuma Roșie ! De toți concomitent trebuie să scăpăm ! Pușcărie la toți !
hai domne. cum?!?! pai nu erau basisti toti aia care spuneau asta pana acum? esti si tu basist?
nu erau toi de rea credinta ca nu ascultau ca Labush ce spune Dragnea & Co.?
ma deceptionezi, parol….
ia, mai sari si acu si musca-i pe aia care au zis asta!
Ai citit articolul sau titlul?
ai dreptate, m-am gandit ca o sa recunoasca Base ;p 😀
bugetari de lux, nu plange nimeni daca le scade salariul… a ce miroase afirmatia asta? nu cumva a PRM, de unde provine doamna ministru?
Care sunt acei bugetari de lux ? Cati sunt ? Unde sunt ? Am inteles de la domnul Dragnea ca BNR si ASF nu intra in calcul.
Am inteles de la domnul Dumitru Costin BNS intrebat de Oana Zamfir ca nu intra nici managerii companiilor cu capital de stat in categoria asta.
Putem avea si noi niste detalii, o lista ceva sau jurnalistii nostri nu stiu sa puna contra-intrebari ?
Mie mi se pare fumigena aruncata de Olguta !
Foarte corect! ” Repet, sunt excepții la acei bugetari de lux, dar nu cred că va plânge cineva, pentru că până acum au avut un salariu uriaș“.
Da, se stie de acesti bugetari de lux de prin ministere si agentii de tot felul, cu miile, ca ciupercile infiintate unde freaca hartiile degeaba si unde au avut ei grija sa isi traga tot felul de sporuri peste sporuri – supra,extra si mega sporuri – peste salariile deja mari.
Mai aveau putin si isi bagau si spor de eclipsa si alte tampenii, sau ca ii deranja tantarul care falfaie din aripi cam tare ptr. urechea fina a lor.
Smecheri si excroci peste tot, s-au folfilat si descurcat maxim, au avut grija sa isi traga salarii nesimtite, da, se stie!.
Hai pa! sa li se taie, sefilor si sefutilor din agentii si altii din marele aparat de stat! – s-au lafait ca nababii si sultanii, in timp ce pentru “fraieri” mereu nu se gaseau bani ptr. mariri de salariu sau pensii. Caci vaiiiiiii si aoleooooooo neamule! se prabuseste economia, ca macro, ca micro, ca mai asteptati voi ceilalti ……mai la vara….. cand e cald si bine. O bataie de joc de 27 ani. Nasol ca romanii au fost mamaliga efectiv si nu au dat cu ei de pamant la timp, nu sa astepte promisiuni = minciuni!.
Dar daca nu esti ungur, sau sarb, sau grec, sau, sau….. esti mamaliga s-a vazut -Romania cel mai bun exemplu! De aia si succesul astora de a-si batea joc de toti romanii la infinit!!!!!!!.
Pe bune, doar o natie de mamaligi accepta 27 de ani de saracie lucie!, in timp ce altii le rad in nas, bugetarii de lux si cu toate neamurile lor bine plasate in functii si servicii – cei mai “tari din parcare” wow!. Gata e cazul de curatenie generala!, pentru ca nu se mai poate asa, clar?.
Minciuna servita de 27 ani ca pentru restul nu sunt bani trebuie sa inceteze!. Sa nu mai fure si sa nu isi traga unii salarii nesimtite, si atunci sunt bani MORMANE, da?. S-a terminat cu prosteala lor, nu mai tine si e punct -STOP GAME!.
Si cu sindicatele ce am inteles?, ca ei acum caraie si maraie ca nu e ok cu maririle? Zau? isi pierd obiectul muncii?. Nu mai au ei de ce sa apara ca eroi, luptatori pentru amarati? hai pa si voi!. Ca ati jucat jocuri duble de multe ori, sau ati stat capra ca niste lasi. Ciocul mic!. Ce interese aveti acum sa maraiti pe la colturi? Niste patetici!. Mai va si platesc unii cotizatii.