Cel puțin 77 de persoane și-au pierdut viața în Ecuador după un cutremur cu magnitudinea 7,8 care a lovit sâmbătă vestul țării, a anunțat vicepreședintele Jorge Glas, precizând că a fost decretată starea de urgență, relatează AFP.

Cutremurul din Ecuador survine la foarte putin timp dupa un alt cutremur devastator in Japonia.

======

“În numele meu și al poporului român, doresc să exprim compasiunea și solidaritatea față de persoanele afectate de cutremurele devastatoare din ultimele zile din Japonia. În aceste momente de adâncă tristețe, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate, multă sănătate celor răniți și putere pentru a trece peste aceste evenimente nefericite”, se arată în mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis prim-ministrului Japoniei.

Seria de cutremure survenită de joi în sud-vestul Japoniei a provocat cel puțin 41 de morți și echipele de salvare se tem de noi replici și un bilanț mai grav, cu oameni care trăiesc îngropați sub dărâmături, relatează sâmbătă AFP.

Regiunea Kumamoto de pe insula Kyushu a fost zdruncinată în ultimele 48 de ore de un șir excepțional de cutremure violente care au provocat distrugeri, incendii și alunecări de teren. Cel puțin o mie de persoane au fost rănite, dintre care 184 grav, potrivit autorităților locale.

Peste 90.000 de locuitori ai zonei au fost evacuați, inclusiv 300 de locuitori riverani ai unui baraj, care amenință să se prăbușească.

 

Potrivit Ministerului Industriei, mai mult de 100.000 de locuințe sunt fără electricitate, gaze și zeci de mii nu au apă. Și combustibilul ar putea lipsi din cauza dificultății circulației pentru camioanele cisternă.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă s-a produs cel mai puternic seism din serie, de 7,3 grade. Pe fondul ploilor care cad, agenția de meteorologie din Japonia se teme de noi alunecări de teren pe un sol devenit fragil. Îngrijorarea s-a amplificat și din cauza unei slabe erupții a vulcanului Aso, dar rămâne incertă o legătură cu seismele.
De la primul seism produs joi, s-au înregistrat peste 320 de replici de diferite puteri, dintre care 14 foarte puternice, potrivit agenției de meteorologie.

Mișcările seismice din această săptămână au fost cele mai puternice de la cutremurul din 11 martie 2011 care a provocat și tsunami si mii de morti.

4 COMMENTS

  1. Tragic ,dar natura nu poate fi imblanzita. Trebuie sa ne adaptam noi la conditiile pe care le ofera. Fara cutremure, vulcani, uragane, poli inghetati si deserturi aride probabil ca Pamantul ar fi doar o piatra uscata, fara atmosfera cand rece cand fierbinte undeva in spatiu.

  2. Cazul Hâncu, valiza cu particule, toata seria! Romania, frectie la piciorul lui Prigoana… Bafta. Pa

  3. Probabil ca Terra a intrat intr-o noua etapa de transformari.
    Daca in Japonia, Chile si alte tari unde cutremurele se manifesta violent iar, autoritatile sunt extrem de vigilente si pregatite in acest sens se soldeaza cu numerosi raniti si decedati, nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla in Romania, unde un om devotat incearca sa implementeze un concept privind dezastrele si accidentele colective majore insa, nu are nu sprijin si intelegere pe masura, populatia Romanie in general nu este pregatita, mentalitatile sunt cele pe care le stim si le simtim iar, atat spun, Doamne fereste de un cutremur major in principal in capitala. Comunitatile mai mici am impresia ca sunt mai unite si de ce nu mai pregatite.

Leave a Reply