Avioane militare ungare au fost ridicate vineri de la sol pentru a intercepta un avion de pasageri care intrase în spațiul aerian al Ungariei fără a anunța acest lucru în prealabil, a declarat Ministerul Apărării ungar, citat de MTI si Agerpres.

Avionul de pasageri, un model Boeing-737, efectua un zbor de la Munchen (Germania) către Sibiu (România). El a intrat în spațiul aerian ungar vineri la ora locală 11:18 (09:18 GMT) menținându-și culoarul de zbor, dar nu a reușit să stabilească legătura cu controlul de trafic aerian civil din Ungaria.

La scurt timp, Centrul pentru operațiuni aeriene combinate al NATO a alertat avioanele militare Gripen (de producție suedeză) din cadrul forțelor armate ungare, care au identificat avionul și l-au escortat până la frontiera ungaro-română.

În urma interceptării sale de către avioanele militare ungare, aparatul Boeing-737 a stabilit contactul cu controlul de trafic aerian la ora locală 11:36 (09:36 GMT), a adăugat ministerul citat.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Flightradar24.com, zborul Munchen-Sibiu era operat de compania română de transport aerian TAROM.

PS : Astfel de incidente se produc frecvent in aviatie. Atunci cand o pilotii unei aeronave nu reusesc sa ia legatura cu traficul aerian, procedura standard este de a se ridica in aer aviatia militara.

Pilotii fortelor aeriene au sarcina de a se apropia de aeronava problema, sa comunice prin semne cu pilotul comandant si sa transmita la sol ce fel de probleme sunt : radio sau de alta natura.

In trecut au existat momente dramatice generate de incapacitatea pilotilor de a comunica prin radio controlorilor de trafic datele zborului.

https://en.wikipedia.org/wiki/Helios_Airways_Flight_522

In cazul nostru, incapacitatea de comunicare intre aeronava Tarom si cei de la trafic ar fi fost din “din cauza vremii”, spun cei de la compania romaneasca.

https://www.antena3.ro/actualitate/cursa-tarom-interceptata-de-avioanele-de-lupta-maghiare-410801.html

 

11 COMMENTS

 1. cred ca e din cauza “vremurilor” de la Tarom, nu a vremii 🙂
  oricum, din stirea asta am aflat ca Ungurii au aparate Gripen. Deci se poate domne si cu achizitii din UE. ca sa vezi ce nesimtire….

  • Au câteva gripen asa-e ,chiar si Bulgaria,da Bulgaria vecinul nostru (nici mie nu mi-a venit sa cred ),a decis achizitionarea a 8 (pentru inceput)aparate gripen chiar ieri sau alaltăieri au batut palma cu suedezii au anunțat achiziția ce va urma.si ca vor semna contractul curand..

   • Nu stiu de ce ne miram asa la auzul ca unii au avioane Gripen. Sunt excelente, moderne, echipate din pdv tehnic ireprosabil si vin la pachet cu offset. O afacere buna pentru cei care au achizitionat asemenea aparate.
    Domnule Tudor nu ma mai speriati, mai ales cand citesc “incident”. Acest cuvant ma duce cu gandul la altceva.

    • Eu ziceam in sens admirativ fata de vecinii nostri,stiu ca este un avion foarte bun..si chiar ma uitam cu admiratia la bulgari ca au ales un avion forta bun si nou!!!!

 2. Nu s-a putut comunica cu turnul de control.
  Operatorul ungur era de origine din Covasna si nu stia decat ungureste.
  Engleza l-a jignit profund.

Leave a Reply