Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a declarat vineri că există o opțiune foarte dură pentru decidenții români – aceea de a alege între SUA și Europa în chestiuni legate de apărare și securitate națională.

“România are de luat niște decizii extrem de dure, pentru că angajamentul nostru față de NATO este solid, ca o stâncă, legăturile transatlantice sunt extrem de solide, avem un parteneriat strategic cu SUA, o alianță reală pe apărare și securitate. Pentru România este extrem de importantă — cu geografia noastră—, dar vrem să facem parte și din Europa, din nucleul Europei. (…) Sunt opțiuni foarte dure. Putem împreună să mai fim un partener transatlantic solid, puternic, dar și un partener pentru apărarea europeană? E o contradicție aici, e o tensiune și cred că pentru decidenții români, pentru oamenii în uniformă și elitele europene, este una din cele mai dure alegeri cu care ne confruntăm. Dacă vrem să intrăm în zona euro și să vedem dacă și când ne vom putea califica pentru asta, dacă vorbim de integrare politică, toată lumea e de acord. Dar când vorbim de o alegere, o opțiune între SUA și Europa în chestiuni de apărare și securitate națională, aceasta e o opțiune dificilă”, a spus Geoană, în cadrul forumului Eurosfat, la o dezbatere intitulată “Apărarea la Est — Cum poate contribui România la Strategia Europeană de Apărare?”.

Geoană a mai apreciat că singurul consens care mai există în societatea românească este cel referitor la faptul că România trebuie să facă parte din nucleul dur al Europei și să nu rămână la periferie.

“Mai există un consens în societatea românească și anume că România vrea să intre în nucleul principal al UE și nu să rămână la periferia UE. E singurul consens pe care îl mai avem în România. În afară de asta, pe orice altceva nu mai există consens. (…) Problema este că nu înțelegem realmente ce înseamnă și ce trebuie să facem ca să facem parte din nucleul dur al Europei. (…) Faptul însă că România este încă nepregătită pentru a fi la fel de competitivă ca nucleul Europei este un lucru clar”, a mai susținut Mircea Geoană citat de Agerpres.

 

26 COMMENTS

 1. adica Geoana spune ca e evident ca exista consens in Romania ca vrem sa intram in nucleul principal din Europa dar in acelasi timp spune ca e o problema in a alege daca sa fim militar cu SUA sau cu UE?!
  pai intrebarea e alta: Daca alegem sa fim militar cu SUA, mai intram in nucleul principal al EUROPEI?
  daca da, atunci bine. Daca insa nu, atunci faci ceva cu consesnul pt UE :))
  dar nah, acu Geoana face parte din grupul Aspen Romania, nu dintr-un grup gen Val Gardena Romania… 🙂

   • Institutul Aspen a se citi cum subsidiara Mossad/CIA la care se adauga si ceva influente masonice :)eventual si ceva influente din zona marilor bănci,FMI ,corporații din domeniul financiar:)

   • inainte de Devesul aveam UK in UE sa puna bete in roate unei armate, securitati europene comune. Problema asta cu alegerea a aparut dupa Brexit cand Franta, Germania & Co s-au trezit libere sa faca si integrarea asta.

    • da, adevarul e ca Englezi voiau sa iasa din ue doar cu fix inainte cu o zi de referendumul pt Brexut, ne-au luat pe nepregatite 🙂 ca ninsoarea iarna pe drumari si politicieni
     ajungi sa crezi ca nu mai poti sa-ti dai jos zapada iarna de pe strada decat cu celule de criza 🙂

   • Ne exprimam adeziunea fierbinte inca odata pentru tovarasul NATO si sotia sa tovarasa UE.
    Spunet-ne voi de unde luam arme ca noua ne tremura chilotii sa nu gresim.
    ——–
    Dar lasand misto-ul la o parte cine crezi credeti ca ne apara daca intra rusii peste noi?
    Olandezii si germanii ? Nu cred…
    Cu americanii mai avem 50% sanse.

    • Apropos,
     nesimitita aia de Merkel nici macar nu catadicseste sa faca o vizita in Romania desi 47% din cetatenii Romaniei au ales un german plus 5% de la servicii care uite si ele sunt germanofile.
     Si pe ea o doare in dos.
     Contati deci pe Germania si UE-ul ei.

    • Bietul catelush Geoana,

     vrea sa faca parte din nucleul dur al UE !!!
     Bai, in loc sa militezi pentru egalitate in UE tu te visezi in nucelul dur si practic preamaresti existenta lui.
     E ca si cand in loc sa zici ca vrei justitie corecta in Romania spui ca vrei sa fii prieten cu Codruzza desi nu poti sa fii asta niciodata.
     Inteligenta nu gluma !

 2. Din cate stim o parte importanta a Europei este parte a NATO asa ca nu vad unde vede Geoana vreun antagonism…De parca ar fi doua entitati total distincte si (vai) ce ne facem,pe cine alegem ?!?In fine,de-ale lui Geoana.

  • Antagonismul apare cel mai vizibil cand e vorba de achizitii majore de echipamente. Cu cine mergi, cu producatori americani sau europeni? De exemplu in curand trebuie sa ne decidem cu cine cooperam pt elicoptere. Francezi sau americani.

   • si din noi, irefutabil, care vom fi admisi in Schengen si in orice nucleu dur vrea muschiu nostru, atat ca nu vom putea calatori liber pt ca vom fi in carantina de la viitoarele epidemii de Rujeola, poliomelita si mai stiu eu ce :))
    f tare, si te mai miri ca aiai pe afara ne fac asa cum ne fac 🙂
    bai, nu-i invitati pe aia romani la cascaval ca au bube! 🙂

 3. Dupa ce toata aceasta lume este ametita de cap, unii hais, altii cea, vine si dl. Geoana sa mai adanceasca “rana”. Aici are dreptate, trebuie odata sa ne hotaram daca vrem cu Europa sau cu SUA, nu sa amestecam lucrurile, intr-un mod nepermis pentru o politica externa a unui stat independent (oare ?), cu atat mai mult ca la MAE cu o singura floare nu se poate face primavara. Oricum situatia Romaniei este una deloc comoda cu atat mai mult cat in “varf” sunt o gramada de neaveniti, nehotarati, neprofesionisti si cel mai grav, tradatori.

 4. Geoana probabil , cu tot respectul, are clasica criza de vizibilitate. Iata de ce de cind in cind soseste cu una….tare si mare!
  Asta e una la mana. Cealalta ar fi o intrebare: de ce avem noi musai nevoie sa alegem intre parteneriatul strategic cu SUA bine consolidat si conditia noastra fireasca de tara membra UE intrucit am ales asa .
  Nu vad nicio contradictie intre cele 2 lucruri.
  Chiar mi-e greu sa descifrez traiectoria mintala a acestui domn.
  Calitatea de pres. Aspen Romania nu ar trebui sa ii ingaduie sa vina cu alte sperieturi lansate in spatiul public Romanesc deja agitat si ingrijorat ca de altfel tot restul Europei.-

 5. La prima parte a mesajului ,partea retorică,cu “auzi la el “si asa mai departe ma refeream la Geoană..nicidecum la dumneavoastra

  • Ps toate loviturile de stat de mai sus au fost finanatate de Sua..instalandu-se in locul guvernelor democratic alese dictaturi facistoide…marionete..datele au fost falsificarea de Cia iar o parte au fost aflate prin intermediul wikileaks care a facut publice niste cablograme pe tema acelor lovituri de stat.

Leave a Reply