De peste 20 de ani, braconierii turci extrem de agresivi intra ilegal in apele teritoriale romanesti. Sunt averizati, somati, amendati, judecati. Nimic nu-i poate opri. De data aceasta, focurile de arma au fost singura solutie din partea Garzii de Coasta !
Focuri de armă, trei răniţi şi o navă scufundată. Este bilanţul unei acţiuni a Gărzii de Coastă demnă de filmele de acţiune. Operaţiunea spectaculoasă a avut loc în apele Mării Negre acolo unde un pescador turcesc a fost surprins în timp ce bracona.
Opt ore. Atât a durat misiunea maraton a poliţiştilor de la Gărda de Coastă în încercarea lor de a opri şi reţine echipajul unei nave sub pavilion turcesc care bracona în apele Mării Negre.
“Pe timpul manevrelor de urmarire, pol de frontiera au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legaturii cu pescadorul turcesc, urmate de somatii conform legii. Intrucat acesta nu s a conformat somatiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment in conditiile legii”.
Trei dintre cei opt membri ai echipajului de braconieri au fost răniţi de focurile de armă trase în timpul operaţiunii, iar pescadorul a fost scufundat.
Marinarii împuşcaţi au fost aduşi în portul Mangalia de unde au fost transportaţi la spitalul din Constanţa.
Sistemul Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra (SCOMAR)
Obiectivul principal al acestui sistem integrat este acela de a asigura supravegherea frontierelor maritime romanesti si, mai mult decat atat, supravegherea frontierelor Uniunii Europene tinand cont de aderarea Romaniei in 2007 la Uniunea Europeana.
SCOMAR constituie o componenta a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierelor de Stat (S.I.S.F.).
SCOMAR este un sistem operativ de supraveghere, bazat pe tehnologia de ultima ora, care permite detectarea timpurie, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale de trafic la Marea Neagra. Suportul tehnic va asigura transmiterea, in timp real, a informatiilor obtinute de la statiile de senzori la Centrul de Comanda si Control si a dispozitiunilor necesare pentru interceptarea amenintarilor si realizarea misiunilor de cautare si salvare.
Sistemul va asigura monitorizarea permanenta a traficului la Marea Neagra prin folosirea echipamentelor radar, echipamentelor optoelectronice de supraveghere, navelor, aparatelor de zbor si vehiculelor de patrulare, precum si a altor elemente in zona, furnizand o imagine tactica a suprafetei apei, a activitatii aeriene si a situatiei terestre in urmatoarele zone:
- apelor teritoriale maritime (pana la 12 mile marine);
- zonei contigue (pana la 24 mile marine);
- zonei economice exclusive (pana la 100 mile marine);
- frontierei de uscat (in zona de competenta de 30 km. de la frontiera in interiorul teritoriului).
felicitari, asa trebuie procedat!