Un grup de cercetători a anunțat joi, într-un studiu publicat în revista britanică Nature, descoperirea unei cavități uriașe, de mărimea unui avion, în mijlocul piramidei lui Keops din Egipt, una dintre Cele șapte minuni ale lumii, informează AFP.
Descoperirea se datorează proiectului ScanPyramids din care fac parte cercetători egipteni, francezi, canadieni și japonezi. Din anul 2015, echipa analizează interiorul piramidei, folosind tehnologii avansate, non invazive, care permit scanarea monumentului pentru a descoperi eventuale goluri sau structuri interne necunoscute și pentru a afla mai multe despre metodele antice de construcție învăluite încă în mister.
Monumentul, cu o înălțime de 139 de metri și o lățime de 230 de metri, domină platoul Gizeh, de la marginea orașului Cairo, lângă Sfinx și piramidele lui Kefren și Mikerinos.
”Există o mulțime de teorii despre existența unor eventuale camere secrete în interiorul piramidei. Dacă le-am crede pe toate, ar fi haos!”, se amuză Mehdi Tayoubi, codirectorul proiectului ScanPyramids. ”Dar niciuna dintre acestea nu prevedea existența unei cavități atât de mari”, a adăugat acesta.
Potrivit studiului, ”marele vid”, cum l-au botezat cercetătorii, are cel puțin 30 de metri lungime și caracteristici similare cu galeria principală, cea mai mare sală explorată a piramidei. Este localizat la 40-50 de metri de sala reginei, în inima monumentului.
”Marele vid este închis ermetic, nimic de aici nu a mai fost atins din timpul construcției piramidei. Este o descoperire foarte entuziasmantă”, notează Kunihiro Morishima, de la Universitatea Nagoya din Japonia, partenera misiunii ScanPyramids.
Pentru a descoperi acest ”frumos cadou”, ascuns din timpul domniei faraonului Keops, oamenii de știință au folosit particule cosmice, mai precis muoni (particule elementare create în atmosfera superioară de către radiațiile cosmice) care, atunci când întră în contact cu materia, încetinesc după care se opresc.
Cercetătorii măsoară cantitatea acestor particule după ce au traversat un obiect. Dacă se constată un excedent, înseamnă că muonii au traversat mai puțină materie, adică vid.
”Această tehnologie nu este nouă, însă instrumentele sunt astăzi mai precise și mai robuste. Pot face față condițiilor din deșertul egiptean”, explică Sébastien Procureur de la Comisariatul francez pentru energie atomică și energii alternative (CEA) care s-a alăturat proiectului în 2016.
Dacă muonii au făcut posibilă această descoperire în piramida lui Keops, nu vor fi însă de ajutor pentru a descoperi dacă mormântul lui Tutankamon îl ascunde pe cel al reginei Nefertiti.
Tehnologia cu muoni presupune ca detectoarele să fie plasate dedesubtul structurii care urmează să fie scanată, iar în cazul mormântului lui Tutankamon ”nu avem spațiu în partea de jos pentru a plasa detectoarele”, precizează cofondatorul ScanPyramids.
Existența acestei mari cavități a fost confirmată cu ajutorul a trei tehnici diferite de detecție a muonilor care aparțin a trei instituții diferite (Universitatea din Nagoya, laboratorul japonez de cercetare a particulelor și CEA francez).
Dar când un mister este descifrat, un altul iese la iveală: Care era rolul acestei încăperi? Se găsea ceva înăuntrul ei?
”Nu știm dacă în încăpere se găsesc și artefacte, deoarece sunt prea mici pentru a fi detectate de această tehnică imagistică”, precizează Kunihiro Morishima, coautorul studiului.
Cercetătorii nu știu care ar fi putut fi utilitatea acestui gol. Ar putea fi ”o succesiune de camere legate una de cealaltă, un culoar orizontal de mari dimensiuni, o altă galerie principală… sunt posibile mai multe ipoteze”, mărturisește Mehdi Tayoubi.
Un lucru este însă cert, va fi greu de ajuns la ”marele vid”. ”Căutăm modalități de investigare non distructive”, precizează codirectorul misiunii. ”Centrul național pentru cercetare științifică (CNRS) și centrul de cercetare Inria s-au alăturat proiectului acum un an pentru a gândi un nou tip de robot care ar putea trece prin spații foarte înguste”, a adăugat acesta, potrivit Agerpres.
Nu ştiu ce au văzut sau cercetat aceşti cercetători dar mie mi s-a spus cu totul altceva anul ăsta când am vizitat zona şi am văzut mult mai mult decât îşi închipuie oricine, ceea ce e mult mai credibil decât ceea ce se vehiculează. În primul rând nu ai voie să urci pe bulumaci(cu ajutorul ghidului ‘mafiot’ din zoă noi ne-a urcat până la jumătatea piramidei şi am văzut interior printro portiţă, erau scări şi un înspăimântător întuneric în interior, frig de parcă aveau instalate aeroterme. În interiorul piramidelor este gol doar partea de sus şi de la mijloc spre bază/bază care este cu mult mai adâncă decât baza piramidelor şi interior se mumifiază sau sunt ascunse multe bogăţii antice. Mergeţi şi vizitaţi Muzeul de istorie şi Muzeul Armatei cu multă atenţie,după ce aţi vizitat piramidele şi veţi trage altă concluzie, mult diferită de ceea ce se vehiculează. Cercetătorii au spus că macadanele au fost aduse prin nu mai ştiu ce mijloace, dar în fapt, arabii împreună cu toate naţionalităţile existente în acea perioadă inclusiv paşalâcul turcesc au pus mână pe mână şi cu forţe proprii le-au cărat prin rostogolire şi legate cu liane, ajutaţi de cămile au reuşit să adune imensa pietrărie după care tot cu liane şi lemne tari au ridicat piramida masculină şi apoi cele 2 feminine(total 3 piramide). Au folosit oamenii săraci cărora le asigurau hrana zilnică şi hainele care deja erau rufoase. Au murit destui oameni din cauza efortului fizic mai ales că nici nu au stat bine cu hrana. La momentul de faţă Nilul e scăzut puternic şi apa nu e potabilă ca din totdeauna. Riscul îmbolnăvirii e uriaş. Nu mai spun de săracii care li s-a dat voie să-şi construiască bărăci în cimitire(peste2 milioane în cairo) peste gropile unde sunt casetele cu morţii, miroase încât trebuie să-ţi acoperi nasul dar au grijă de cei morţi. Anul trecut s-a făcut un film despre săracii din cimitirele din cairo(americani şi britanici) au inclus şi situaţia din ţară unde sărăcia e la cote alarmante dar nu găseşti cerşetori şi hoţi ca în alte ţări şi nici pensii pt.muncă. Fiecare se descurcă cum poate dar nu găseşti un om care se plânge de neajunsuri, de la 3-4 ani până la bătrâneţe toţi fac câte ceva să supraveţuiască şi nimic ilegal că ajung direct la brutărie fără comentarii. Sunt prea multe de scris despre Egipt-Cairo chiar de bine!Toţi cei care vorbesc din auzite sau citite, îi sfătuiesc să meargă să vadă cu ochii lor apoi să scrie sau atace o naţiune care încă mai are demnitate, are vitalitate!
Îmi amintisem de perioada 1963-1970 în care toţi eram vii ca viermişorii şi nu ne plângeam de nimic chiar dacă aveam nemulţumiri! Dar legea era lege şi respectul reciproc se simţea!
Ayayay, ce ne facem????
Se poate ca golul respectiv sa fi fost facut pentru a se economisi material si munca, considerand constructorii ca nu poate fi nicio problema.Asta ar fi o explicatie,ca doar nu or fi avut si egiptenii vreun domn Kiovesi care a luat bani pe un material pe care nu l-a pus in lucrare si care material era strict necesar acolo..
Daca acea cavitate a servit ca depozit al unei comori la care nu s-a umblat 4000 de ani atunci cred ca a aparut si minunea a opta- un loc din care omul nu a reusit sa fure timp de 4500 de ani. Daca este doar o cavitate cu bolovani lipsa atunci se certifica faptul ca si acum 4500 de ani se fura in constructii si Tudorel poate lejer sa dea o lege prin care constructorii in special cei de drumuri si autostrazi sa nu poata fi pedepsiti pentru furt de bolovani.
Hai, sa dam mana cu mana, / Cei ce Soros ii aduna ! / Cei din Rosia Montana / Si Provincia Catalana. / Din Sardinia, Veneto, / Scotia si-apoi Flamanzii, / Toti astepta Noul An / Si-ordine din Manhattan. / 600 de-ONG-uri, / 23 de mii „soldati” / Vor actiona K1, / Si-or starni cam multi r….. . / Tu, Monika MaKOvei, / Hai, de mana sa ma iei ! / Ca, tu si cu MRU, / „Gojdu”, „Codex Aureux”, / Le-ati vandut „pe cativa bani”, / La ai vostri papagali. / Dar noi, la ECFR, / Oare pe cine avem ? / L-au sters, dup’-un an jumate, / De pe site, insa din graba, / Inca l-au lasat pe harta. / Nu mai punem preluarea a FDGR, / Ne-am facut „frati” cu nazistii, / Insa, …asta e. / Cu votarea-n Diaspora, / Iar, ne-au pacalit. / E motiv ca noi sa credem / Inc’un vot cinstit ! / Colectiv, Bamboo si Ponta / Au fost cate-un pas, / Ca acum, Dragnea si Valcov / Sa ne-o dea in nas. / PDL-istii si Tudos-ii de la SRI / Vor conduce astfel tara ! / Ne vor pacali !