Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat, vineri, membrilor Curţii Constituţionale a României (CCR) suspendarea judecării cauzelor privind Legile justiţiei şi Codurile penale asupra cărora a fost sesizată Comisia de la Veneţia.

‘Vă înaintăm respectuoasa solicitare de a suspenda soluţionarea cauzelor aflate pe rolul Curţii Constituţionale, până la finalizarea şi publicarea punctelor de vedere ale Comisiei de la Veneţia, respectiv până la primirea răspunsurilor la întrebările amintite din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, referindu-ne la: Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.317/2004’, spune Orban în solicitarea adresată membrilor CCR, scrie Agerpres.

El aminteşte că în urma demersurilor iniţiate la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de către parlamentarii Partidului Naţional Liberal Comisia de Monitorizare a APCE a decis, pe 26 aprilie, sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru a analiza modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, iar în acest sens, la nivelul Comisiei a fost constituit un dosarul de analiză.

Totodată, Orban precizează că pe 28 iunie Comisia de Monitorizare a APCE a admis o solicitare similară făcută de parlamentarii PNL pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi că şi în acest sens la nivelul Comisiei de la Veneţia a fost constituit un dosar de analiză.

Liberalul mai aminteşte faptul că pe rolul Curţii Constituţionale se află în analiză sesizări de neconstituţionalitate faţă de modificările aduse legilor 304/2004, 317/2004, Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

‘Observăm posibilitatea, dispusă anterior de Curtea Constituţională în alte speţe analizate, de suspendare a cauzei până la pronunţarea unui for internaţional, precum a fost Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (cu referire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.277 alin.(2) şi (4) din Codul civil)’, arată Ludovic Orban.

El reaminteşte că inclusiv Curtea Constituţională a solicitat analiza acestui for de experţi asupra unor soluţii legislative aflate în dezbaterea parlamentară ori adoptate de Guvern.

Preşedintele PNL îşi întemeiază solicitarea şi pe apartenenţa României la Uniunea Europeană, la NATO şi la Consiliul Europei, arătând că aceasta implică angajamente asumate de a respecta standarde şi valori democratice privitoare la statul de drept, independenţa justiţiei şi garanţii în protejarea drepturilor şi libertăţilor persoanei, precum şi a intereselor generale ale societăţii.

El invocă şi solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, adresată joi ‘tuturor părţilor implicate’ de a aştepta opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a lua vreo altă decizie în privinţa legislaţiei.

Orban reiterează şi cererea de a adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în privinţa modificărilor aduse Codului Penal, o serie de întrebări preliminare care privesc compatibilitatea acestora cu dispoziţiile Tratatului Uniunii Europene şi a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene, implicit cu cele ale Cartei Fundamentale a Drepturilor Omului.

10 COMMENTS

 1. Da ce este incredibil? Pentru cine sunt facute codurile și cu cine? Pentru Dragnea cu dedicatie cate este condamnat și în procese penale de către incompatibili care nu trebuiau să fie în parlament. Felicitări domnului Orban.

  • Tu esti un gica contra, n-ai gasit pe altcineva sa feliciti ? Feliciti o vuvuzea topitoare, care a compromis relatiile romano-israeliene si face gafe politice pe banda rulanta. Nu e rau ca si-a aratat adevarata fata, fata si apucaturile de nulitate politica.

  • Mars, stalinisto.

   Raspunsul primit de presedintele CCR Valer Dorneanu din partea Comisiei de la Venetia: “Deciziile Curtilor Constitutionale sunt definitive si obligatorii, si trebuie sa fie implementate”.

   Presedintele Comisiei de la Venetia aminteste ca deciziile Curtilor Constitutionale pot fi criticate, in baza dreptului la libera exprimare. Totusi, presedintele Comisiei de la Venetia precizeaza ca demnitarii trebuie sa aiba critici rezervate, iar indemnurile privind neaplicarea deciziilor Curtilor Constitutionale sunt inadmisibile.

 2. Ce-i cu gogomanul asta s-a trezit sau doarme permanent in foi de vita incat nu-si mai revine!? Se da cocos dupa ce au pierdut ultimele alegeri!? Cocos avem,varza pe tarabe, pofta buna scaunarilor!

 3. sugerez lu iohanis sa numeasca prin decret prezidential inca 11 judecatori la CCR, daca se poate cu nume asemanatoare (ideal ar fi sa fie numele identice) cu ale actuallor judecatori.

  Nu are dreptul? Nu scrie nicaieri… E ilegal? Cine hotaraste, CCR? Care CCR?
  Ce se intimpla daca face asta? Va avea majoritate…a, nu are dreptul sa faca asa ceva? Says who? Sa asteptam sa vedem ce zice Europa… sa citim pina intelegem… sa intelegem bine…

  • @vicontele de ghencea, tu propui, dar e tot politic! Daca s-ar ocupa functia in urma unui examen, iti dau crezare! Si ocupantul scaunului principal al tarii tot politic a fost ales, a reprezentat un partid politic si inca demonstreaza ca e politician!

   • sigur ca e tot politic, da iti dai seama cum ar fi sa fie doi de Valer Dorneanu, o Mona Pivniceru si o alta Monica Pivniceru… cine mai stie care din ei e ala adevaratu, care a votat si care nu… sa facem teste adn, sa vedem care are cnp-u corect, sa asteptam comisia de la venetia sa-i numere… ca vin la servicu 22 de judecatori si au doar 11 scaune!

    eu i-am dat escrocului intzepat o idee fantastica pe gratis, el sigur ca nu o ia in seama ca nu i-a venit lui…
    da mai am o speranta la Shica Orban, sa iasa sa zica ca el e aia 11 judecatori de la CCR (in travesti si cu personalitate multipla) numit in secret de 25 de ani si sa le faca celorlalti plingeri penale de substituire de persoana, furt de identitate, port ilegal de uniforme…
    apoi vine Parchetu si cerceteaza, le sechestreaza robele (nu mai judeca nimeni nimica, fara robe, ca nu-i constitutional) cere Lazar informatii de la Politie, de la vecini…

    Cind te conduc nebunii, la asemenea balamuc se ajunge. Singura sansa de rezolvare e ca balamucul sa devina mai mare decit nivelul dorit de initiatorii sai.

    Prin urmare, daca PSD ar avea acceasi imaginatie distructiva ca Iohannis, ar taia TOATE fondurile adm prezidentiale. Sa nu aiba ala bani de curent, sa-i taie netu, telefonu, sa nu aiba bani de avion, de benzina la masina, sa-i blocheze cardu… fix cu armele lui trebuie luptat. Faci misto de noi, ca citesti, ca te gindesti? OK, facem si noi misto de tine! Motivatia ar fi ca guvernul a constatat ca nu avem presedinte in exercitiu si, in consecinta, facem economii la buget.

    Sa stii ca daca prima propunere a fost la misto (sa mai si ridem…) asta a doua e mai serioasa. De ce nu ar functiona?

 4. E chiar comic, Johannis nu mai îndrăznește sa trimită consilierii sa amenințe judecătorii CCR și-l împinge pe bufonul Orbán sa dea ordine CCR prin declarații de presa “asumate” personal. Din păcate, sunt de acord cu Ion Cristoiu in privința substratului acestui comportament incredibil din partea președintelui: nu e vorba de nici o păpușărie, pur și simplu orgoliul de parvenit îl împinge pe ex-primarul din Sibiu, ajuns președinte, sa se lanseze in aventuri fără sens din care încearcă sa iasă după aceea ascunzandu-se după colaboratori, funcționari, gărzi, etc. Desigur, cei care au ceva de pierdut de pe urma reformelor din justiție, cum se întâmpla in cazul lui Kovesi, Lazar, procurorilor din CSM, etc. ii întrețin iritarea; iar familia politica din care face parte președintele- la nivel national, PNL-ul- in loc sa pună frâu încăpățânării prostesti și lașității parvenitului, ii amplifica toate trăsăturile tipice prin acțiuni descreierate ca acuza de înaltă trădare pentru premier și, chiar azi, ordinul lui Orbán la adresa CCR de suspendare a oricăror activități contrare voinței “generalului” de la Cotroceni. Johannis îl mânuiește pe Johannis, de asta celor mai mulți nu le vine sa-și creadă ochilor vânzându-l pe președinte cum da cu oistea in gard oridecateori iese la “lupta”; și nici Orbán nu face pe bufonul de frica, sau din cine știe ce presiuni “externe”, pur și simplu, știe cum e cu parvenitismul și își vinde scump pielea de parvenit in sfera șefilor de partide istorice—face orice numai sa nu fie răsturnat din poziția pe care o râvnea de zeci de ani și pe care a obținut-o , probabil, prin umilințe de neînchipuit. Și, dacă cineva l-a ascultat cu atenție pe fostul ministru Corlățean, aseară, spunând in stilul lui limpede și sec: președintelui Johannis i s-a construit cu grija un profil bazat pe “naționalitate”, care va fi greu de demistificat fără a atinge exact aceasta trăsătura” ei bine, situația se clarifica: Johannis e reprezentantul calitatilor germane, nu putem sa-l descalificam fără sa atingem “sensibilitatea” Germaniei, etc. Cu alte cuvinte, e nevoie de pregătire “solida” in caz ca se declanșează demiterea, fiindcă orgoliul german e întotdeauna periculos si nu e bine de stârnit din “nimic”; personal, cred ca se inseala, fiindcă Johannis nu e Schroeder, și nemții din Germania nu sunt preș sub tălpile cancelarului Merkel, atât cat sa le pese de de-un favorit incapabil al acesteia înfipt in flancul de Est pe post de șef de stat. O poveste comica pana la un punct, așadar, care devine, încet-încet, grotescă și care, probabil, ii jenează acum chiar pe aceia care au lucrat la mitul președintelui Johannis. Crească-ne Sfântul de parveniți!

Leave a Reply