Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, miercuri, după o întâlnire cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene că sistemul sanitar din România ar putea beneficia de 250 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru modernizarea unităţilor sanitare, însă până acum nu au fost elaborate proiectele de absorbţie

 Corina Creţu a atras atenţia asupra nevoii de elaborare de proiecte dacă România vrea să utilizeze cele 400 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană i-a alocat, în exerciţiul bugetar 2014-2020, pentru sistemul sanitar din ţara noastră.

”Mai avem bani la dispoziţie pentru 280 de modernizări de spitale şi unităţi sanitare pentru care nu avem proiecte până la această oră. Suma totală este de aproape 400.000.000 euro pentru sistemul sanitar, dintre care doar 150.000.000 euro sunt pentru cele trei spitale regionale. Pentru restul nu avem proiecte şi acest lucru trebuie să-l discutăm cu Ministerul Sănătăţii”, a declarat Corina Creţu.

Ea a cerut unităţilor sanitare din România care au nevoie de modernizări să depună proiecte de accesare a fondurilor europene. Creţu a mai spus că încă nu a fost trimisă Comisiei Europene harta nevoilor în domeniul infrastructurii sanitare, o situaţie similară existând şi în ceea ce priveşte harta nevoilor privind deşeurile. ”Avem cinci condiţionalităţi ex ante din 25 care nu sunt îndeplinite”, a spus Creţu.

În ce priveşte construirea celor trei spitale regionale, Corina Creţu s-a declarat încrezătoare că lucrările vor începe în 2018. ”Am înţeles că s-a încheiat contractul pentru cele trei studii de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj, Craiova şi Iaşi cu Banca Europeană de Investiţii. Studiile vor dura 6-8 luni după care vor trebuie lansate procedurile de licitare. Din câte m-au informat cei din serviciile mele, mi-au spus că sunt optimistă dacă vor începe lucrările în 2018, dar sunt proiecte de infrastructură care necesită timp”, a spus Creţu.

În ce priveşte nivelul redus al absorbţiei fondurilor europene de către România în acest exerciţiu bugetar al UE, Creţu a spus că întârzierile în acreditarea instituţiilor de management nu constituie o explicaţie suficientă. ”Mă interesează să aflu de ce merge aşa de încet rata de contractare (…) Pentru mine indicatorii sunt rata de contractare şi cât se plăteşte. Aceste lucruri le voi discuta cu Guvernul”, a conchis Corina Creţu.

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, face o vizită în România în cursul acestei săptămâni, ea având programată pentru joi o întrevedere cu premierul Sorin Grindeanu, scrie news.ro

19 COMMENTS

 1. Doamna comisar european are dreptate partial! Tocmai a ajuns acum la ea niste documentatie pe baza careia sa se dea drumul la niste fonduri europene cu care sa se rezolve anumite chestii de la noi. Documentatia este facuta praf, daca eu dau drumul la date sau la informatii iese horror cu sange pe pereti, pentru ca nu exista documente doveditoare in spate care sa ateste ceea ce contine tot dosarul, netrebuind facuta decat o simpla sesizare spre a se verifica aceasta treaba si ar iesi bombardament nuclear. Pe langa ca o anumita ruda a dansei a fost numita intr-o functie de director dintr-o institutie publica fara sa aiba absolut nicio tangenta si competenta cu domeniul, omul fiind pur si simplu penibil in acea activitate. Nu vreau sa spun mai mult asa ca ma opresc aici.

  P.S. Oricum, n-are sens… In tara asta totul e praf.

  Respekt

 2. repet: din 2012 pana acum, PSD s-a aflat la guvernare mai putin 2016. Zic ca aveau suficient timp sa atraga fondurile alea

 3. Domnule Radu Tudor , pentru pima dată după 27 de ani de la Revoluție mi-e teamă să mai ies din casă.Un Criminal din Oradea , a executat o tânără de 24 de ani după ce a răpit-o din gelozie
  În atenția miniștrilor educației
  Vă solicit domnule ministru , eu , un cetățean îngrozit și sătul de violența împotriva femeii produse din gelozie , să luați măsura interzicerii predării înn școli a romanului Moara cu Noroc și alte romane obligatorii care au ca rezultat uciderea finței iubite
  Domnule MMinistru al justiției , România nu e un stat în care să poți cumpăra de la magazin arme.Există doar 2 surse de furnizare cu arme : Țiganii contrabandiști cu tot felul și polițiștii.Ce puteți face dumneavoastră este să votați o lege ca toți polițiștii să aibă acces la armă doar în timpul lucrului pentru a ne asigura că polițiști nu furnizează orice cetățean cu arme de foc
  Aceste solicitări vin ca preveție a crimei sângeroase petrecute în Oradea care s-a soldat cu decesul unei tinere de 24 de ani împușcată în cap ca un câine

   • Macar am aflat ca ai avut teama si la revolutie. Ai stat ca sobolanu in casa si acu o arzi cu dreptu de exprimare, ca sa spui tu vumnnu esti de acord cu violenta din gelozie. Da asa, preventiv, merge sa o mai altoim pt alte cauze, nu mai, soricel curajos?!:)

 4. Sa angajeze specialisti, nu d aia cu pile.
  Eu asi cuantifica valoarea sefilor cu valoarea fondurulor atrase.
  Nu are valoare,pleaca .

  • Pai specialista de la fonduri europene a fost inlocuita de Rovana Plumb, care, spunea teleormagnificul, are “o mai mare anvergura politica”. Asta cred ca spune tot. P.S.: cand eu imi plateam taxa de prima inmatriculare, doamna cu “anvergura politica” , ministresa mediului la acea vreme, circula cu o masina inmatriculata in Bg.

   • Pai nasule, pai si o sa faci tu atac cerebral de ciuda daca o sa-i fie foarte usor sa demonstreze ca e competenta, ca pentru asta nu va trebui decat sa atraga mai mult cu 1 euro fonduri europene fata de cat a atras Ghinea ala din guvernul Ciolos, care a atras “zero fonduri europene” pe anul 2016.

    P.S. Sifonare suporter al securismelor “de dreapta” care te zvarcolesti in chinuri de cand ati pierdut alegerile! Subnutritule ce esti!

   • Corect. Pui la fonduri europene pe aia care nici macar banii ei nu si-i plateste corect statului roman!
    Da are anvergura la funduri europene:)

 5. Cum sa isi permita sistemul de stat dezvoltare si modernizare? :)))) Pai, daca se modernizeaza sistemul de stat, mai prospera baietii destepti care sug prin sistemul privat unde se ingramadesc in conturi abonamentele corporatiilor straine si tot romanul disperat sa beneficieze de conditii cat de cat civilizate de tratament si consultatii si tot ce cuprinde?
  E sistemul perfect in care statul e frate cu privatul: statul isi ia volens-nolens contributiile de la veniturile romanilor, plus partea de contributii a firmelor, si… nu da mai nimic de ele “fraierilor” care platesc si ca vor si ca n-ar vrea, iar privatul isi ia banutul pentru orice are nevoie “fraierul”. Simplu si eficient.
  Si-atunci, cine are nevoie de modernizare, cand inca mai sunt spitale de stat de inchis?

 6. Pai aici e vina managerilor de spitale numiti politic, ca si directorii de scoli si tot felul de sefuti si directorasi in tara asta !

  A spus si Corina Cretu: “E nevoie de proiecte, banii nu se dau pe dorinte !”

  Si PSD mentine in continuare starea asta de fapt prin abrogarea hotararilor lui Ciolos de depolitizare.

 7. alianta PSD si ALDE sunt la putere de aprox 3 luni.
  dl Dragnea poate sa atraga fonduri europene pentru autostrada Comarnic – Brasov.
  Pe dl Dragnea nu-l santajeaza nimeni.
  Oricum guvernul PSD si ALDE este o catastrofa ( combaterea evaziunii fiscale nu constituie o prioritate pentru guvernul Grindeanu, colectarea taxelor este deficitara si absortia fondurilor europene este zero).

 8. Nu este nicio bataie de joc. Adevarul este ca nu mai vrea nimeni sa semneze niciun document pentru simplul motiv a doua zi vine la usa dna, asta una iar, alta este birocratia excesiva si procedurile greoie care presupun intocmirea acestor documente.

 9. Am uitat sa amintesc de totalul dezinteres la nivelul institutiilor, personalul insuficient instruit si nu in ultimul rand nepotismul nemaiintalnit din acestea.

 10. Daca mai sunteti asa de superficiali in comentarii, in afara ca sunt puerile si profund partinice indiferent de ce parte va situati, ma arunc pe geam, tocmai aerisesc.
  Domnule Tudor veti fi acuzat, ca autor moral de ceea ce se va intampla.

Leave a Reply