In anii’80, Romania se afla pe locul 4 in lume la fabricarea si exportul de armament, cu aproximativ 1 miliarde de dolari anual. Orientul Mijlociu si Africa erau destinatiile preferate are armelor romanesti. In anii ’90 situatia a devenit dramatica, spectrul falimentului fiind foarte aproape prin pierderea pietelor traditionale. Dupa inchiderea unor uzine si concedieri succesive, industria romaneasca pare sa-si fi revenit azi. Exista comenzi record si o buna perspectiva pentru urmatorii 4 ani.

============================

Companiile româneşti din domeniul apărării au contractat, în prima jumătate a anului, comenzi pentru muniţie si armament în valoare de circa 215 milioane dolari, care le asigură producţia până în 2019, unele dintre acestea urmând să funcţioneze la capacitate maximă de producţie.

“Valoarea contractelor încheiate în prima parte a anului este aproximativ egală cu valoarea însumată a exporturilor din ultimii 3 ani. Sunt companii: Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Mija si Carfil Brasov care vor atinge capacitatea maximă de producţie si în acelasi timp un grad mare de ocupare a forţei de muncă”, arată Ministerul Economiei, într-un comunicat.

Industria este dependentă de piaţa externă, atat în ceea ce priveste aprovizionarea cu materii prime, materiale, subansamble sau componente cât mai ales din punct de vedere al desfacerii, în condiţiile în care peste 80% din producţie este destinată exportului.

Cifra de afaceri a companiilor din domeniul apărării a crescut în primul semestru cu 13%, la 309,1 milioane lei, iar exporturile au urcat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 31,7%, la 284 milioane lei.

Cele mai mari majorări ale afacerilor au fost înregistrate de Uzina Mecanică Sadu – 65%, Fabrica de Arme Cugir – 60%, IAR – 52% şi Romarm – 47%.

În ceea ce priveşte livrările pe pieţe externe, companiile cu cele mai mari creşteri sunt Avioane Craiova – 86,5%, Romarm – 39,3% şi IOR – 28,2%.

Companiile din industria de apărare se confruntă însă în continuare cu probleme precum arieratele istorice, tehnologiile învechite şi active fără legătură cu producţia.

9 COMMENTS

  1. iuhuuu. uite ce duduie in romania. asta tine exportul pe plus. pai am inteles ca sunt comenzi mari in mexic , america latina , multe arme ajung pe la traficantii de droguri, pe la carteluri. e bine cat timp sunt conflicte, sa ne bazam pe asta si pe pretul scazut fata de concurenta.
    multumim ponta. inca o realizare bifata.

  2. E bine întrun fel că au de muncă oamenii, e rău şi grav că alţii nu au din ce trăi şi în afară de asta, e cel mai bun motiv pentru a ataca românica. deh: voi faceţi voi trageţi.

  3. Iaca vin investitorii! Pe deoparte nu-i rau, fiindca se fac locuri de munca in zone prapadite, se repune pe picioare o industrie si se asigura si faimoasa infrastructura, soselele, adica, pe care sa circule materialele si produsele (alte locuri de munca, all in the bargain), aerodroamele, porturile, etc. Ma-ntrebam de ce a capatat aripi Mircea Basescu, va fi nevoie de intermediari pentru investitorii straini, desigur, ca s-a vazut cata pondere are capitalul roman, de stat sau otherwise, si cine e mai calificat sa intermedieze decat un traficant de meserie ca fratanele ex-presedintelui? Daca ne gandim bine, si ex-presedintelui ii vine corabia la port, relatiile Securitatii cu traficantii de armament nu sunt de lepadat si marfa, odata produsa, trebuie vanduta cat mai profitabil. Incep sa cred ca abuzurile din justitie vor fi curmate doar daca cei doi Basescu vor scapa de dosare, e rau dar e si mai rau fara raul previzibil.

  4. Este un fapt imbucurator ca aceasta industrie se revitalizeaza, mai ales ca-n acest domeniu inca mai lucreaza specialisti de prima mana. Este o speranta.

  5. Foarte bine, asta se cere asta dam! Decat sa plangem pe la colturi, mai bine asa! In a fi prabusit economic, finaciar si moral, varianta stabila si activa este de preferat! Dupa’90 ne-a trecut glontul pe langa tampla, am avut sansa… cei plecati afara cu cei ramasi aici au facut echipa buna, ma refer la cei care muncesc, fac ceva util pentru societate ! Vulnerabilitatea Romaniei o reprezinta jocul intern de putere, clasa politica extrem de corupata si absurda, inca needucata si cu orizont limitat! Politicul trebuie tinut permanent sub control, de noi toti!

  6. Cate dintre aceste comenzi au venit din partea Armatei Romane? Poate pentru munitie. In rest? Armament invechit, cu performante depasite, pe care il mai cauta doar niste tarisoare din Africa sau Orientul Mijlociu. Si asta deoarece este ieftin. Nu sisteme avansate de aparare, intelegand prin asta sisteme integrate, radar/ drona/ rachete… doar un singur amarat de submarin pe care aud ca unii ar vrea sa-l vanda unui “investitor” german (cum altfel?) ca sa-l transforme in cazino… Doua fregate foarte bune de altfel, dar prea putine si subinzestrate… Cateva tancuri batrane si proaste, din epoca razboiului rece si nema aviatie. Dar facem parte cu mandrie din… NATO! Asadar, mandria ca ROMARM are ceva comenzi pentru munitie si AK47, nu va insemna nimic in final pentru inzestrarea Armatei Romane. Bine ca s-au tocat miliarde de euro pentru autostrazi imaginare si s-au “retrocedat” sute de milioane de euro catre niste shmenari jegosi. Cand ma gandesc cate tancuri de ultima generatie, cate elicoptere de atac, cate avioane de interceptare si ce flota militara decenta am fi putut avea cu acei bani, ma apuca disperarea. Si nimeni nu face nimic in directia asta.

Leave a Reply