Azi, in sedinta CSAT, a fost luata o decizie importanta pentru apararea nationala si aliata.

Iata comunicatul :

“În cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”.

Exact in prima zi de la inceperea razboiului ilegal si neprovocat al Rusiei in Ucraina, pe 25 februarie 2022, SUA trimiteau in Romania 2 avioane de lupta F-35 ca un semnal puternic de aparare dat Rusiei agresive.

In noiembrie 2022, generalul de flotilă aeriană Iulian Pațilea, loctiitor al Sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, a declarat la Defense Summit organizat de Newsweek faptul ca Fortele Aeriene Romane lucreaza la documentatia necesara implementarii proiectului de achizitie a avioanelor F-35 de catre Romania.

“LUCRAM LA DOCUMENTUL CU NEVOILE MISIUNII SI CERINTELE OPERATIONALE LA F-35. PROGRAMUL F-35 VA PUTEA FI IMPLEMENTAT IN ROMANIA DUPA ANUL 2030”, A DECLARAT GENERALUL PAȚILEA.

Pana atunci, Romania va achiziona 32 avioane F-16 din Norvegia.

Cu aceasta achizitie, Romania va avea 48 de avioane de lupta F-16 si va fi capabila sa-si apere singura spatiul aerian national si sa contribuie la misiuni aliate ca stat membru NATO.

Foto Valentin Ciobirca : avionul F-35 Lightining II aterizand la Baza Aeriana 86 Borcea

Leave a Reply