Agentia de presa SpotMedia publica un material despre ajutorul de securitate dat de Romania Ucrainei.

https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/documentele-scurse-de-la-pentagon-arata-implicarea-romaniei-in-sprijinul-ucrainei-pe-care-guvernul-s-a-chinuit-sa-o-tina-secreta 

Interesul fata de un asemenea subiect este absolut normal.

Dar sa vedem la ce se refera acest suport romanesc pentru Ucraina :

Conform unui raport secret „scurs” din Pentagon, în zilele de 3,4 și 5 martie, pe teritoriul României s-au desfășurat următoarele operațiuni militare:

  • Recunoaștere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);
  • Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei;
  • Instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei;Sa le luam pe rand :
  • Nu e nici un secret, pentru nimeni, faptul ca NATO desfasoara, de la debutul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei (inca din 2014, mai amplu acum), operatiuni de monitorizare si supraveghere aeriana pentru prevenirea suprinderii amenintarii militare ce se poate extinde spre spatiul aliat. Sunt mii de articole si emisiuni despre zborurile AWACS, ale dronelor SUA si NATO sau ale altor avioane aliate de recunoastere. Radarele lor ample ne ajuta sa vedem terestru, aerian si naval daca Putin are in cap si un conflict cu NATO, asa cum obsesiv mentioneaza in retorica sa dupa 24 februarie 2022. Evident, asa cum se scrie in multe din aceste articole, unele tari NATO (nu Alianta per se) ofera o parte din date si Ucrainei, pentru a se putea apara eficient in fata Ucrainei, mai ales pentru a respinge atacurile care se apropie de frontiera NATO. In spatiul aerian romanesc s-au derulat si exercitii de realimentare in zbor ale avioanelor NATO AWACS cu avioane cisterna americane (foto). Mai mult, NATO a decis sa amplaseze temporar 3 avioane AWACS din Germania in Romania, pentru a testa capacitatea de “natiune gazda” pentru operatiuni de acest gen, derulate din tara noastra
  • instructie bilaterala cu tarile cheie. Pe teritoriul Romaniei se afla 5000 de militari NATO, 4000 dintre ei sunt americani. SUA e varful de lance al sprijinului militar pentru Ucraina : 34 miliarde dolari de la inceputul razboiului. E vreo legatura intre faptul ca noi ne antrenam zi de zi cu americanii, francezii, olandezii, belgienii, polonezii, portughezii sa aparam Flancul Estic si ajutorul american pentru Ucraina? Sigur nu. Sunt 2 chestiuni separate, ce fac parte din acelasi concept de abordare a posturii agresive a Rusiei in proximitatea frontierelor NATO. Dintotdeauna, la aceste exercitii anuale NATO au participat si tarile partenere precum Ucraina, Rep Moldova, Georgia si altele.
  • instructie cu natiunile partenere pentru descurajarea Rusiei. Cred ca am detaliat in paragraful anterior. Daca noi ne pregatim 24 din 24 cu americanii la MK, Campia Turzii, Deveselu asta inseamna ajutor militar pentru Ucraina? Nicidecum. Partenerii sunt si ei de ani de zile alaturi de noi, aliatii.

    Concluzia articolului din SpotMedia e corecta :“Din aceste informații reiese și faptul că România are, mai degrabă, un important rol strategic în ce privește susținerea Ucrainei și nu neapărat unul de donator de arme și echipamente”.

2 COMMENTS

  1. Am vazut azi pe fly24 ca airbus-uri si suhoy-uri survoleaza la cam 5-600 km de granita ukrainei, poate ca urmaresc activitatile de la inaltime a militarilor ukrainieni. Activitate zbutatoarelor ruse exista de 2 ori pe zi in regiunea dintre Krasnodar si Stavropol. Inca ceva, in toate tarile se fac zborori cu piloti ai scolilor de aviatie, vad pe fly24, in Romania nu exista decat una zburatoare in zona galati sau constanta. Cum se pregatesc pilotii din Romania daca aceste zburatoare nu se vad pe radar, sau, poate ca se face practica fara bifare pe radar.

Leave a Reply